ANN-MARI DARJ

Kristoffer Darj Kristoffer Darj

Få din partner intresserad av ekonomi

Väck din partners intresse för ekonomi.

I alldeles för många relationer är det bara den ena personen som hanterar ekonomin.

Oavsett anledning är det slitsamt att leva i ett förhållande där båda inte har samma syn på pengar. Om den ena vill spendera allting så snart pengarna landat på kontot och den andra vill jobba för en ekonomisk trygghet långsiktigt kommer det att leda till bråk.

Alternativt är din partner bara genuint ointresserad och har bestämt sig för att ekonomi inte är någonting för hen.

Vi pratar för lite ekonomi generellt, med föräldrar och vänner också, men det tar jag upp i kommande inlägg istället. Här fokuserar jag istället på ekonomi i parrelationer av olika slag.

Ekonomi är tyvärr en av de vanligaste anledningarna till skilsmässor och det är så onödigt. (Att man inte kommunicerar om värderingar och livets stora frågor ligger i topp.)

Hur ska du göra om du vill att din partner också ska ta ansvar för ekonomin och inte sticka huvudet i sanden?

Bister stämning på mötet.

Bister stämning på mötet.

Månadsmöte

Ett bra steg kan vara att börja med återkommande månadsmöten. Det ska inte vara något formellt och konstlat utan kan med lätthet avhandlas över en kanelbulle och kaffe någon kväll.

Under mötet går ni igenom kommande månad i stora drag. Är någon ute på jobbresa den kommande månaden, behöver bilen kanske repareras eller är det något annat ni borde planera in så att det blir av?

Dessutom kan ni logga in på banken och kolla hur mycket det finns på kontona och fråga er om det är mer eller mindre än vid förra månadsmötet.

Det viktiga är att din partner inte får känna att hen blir kallad till ett ekonomimöte fullt av pekpinnar och fikonspråk.

Det handlar bara om att i alla enkelhet titta på den kommande månaden tillsammans och som en av punkterna ägna ett par minuter åt privatekonomin.

Om ni vill kan ni dela upp så att ni varannan månad betalar räkningarna och gör det som behövs ekonomiskt. Så att båda får en vardaglig insikt i er ekonomi.

Det finns ett antal exempel på personer som blivit ensamma av en eller annan anledning och knappt vetat hur man betalar en räkning, än mindre haft någon koll på vilka lån och tillgångar som funnits eller vad den där sommarstugan och nya bilen egentligen kostat.

Om ni gör det ni alltid har gjort kommer ni att få de resultat ni alltid ha fått.

Det är viktigt att ha någon att diskutera ekonomi med, ställa frågor till och dela med sig av sin egen kunskap till. Vem kan vara en bättre sparringpartner än den du redan delar livet med? Om ni gör det ni alltid har gjort kommer ni att få de resultat ni alltid ha fått. Därför är nya perspektiv från din partner viktiga för att ni ska utvecklas.

Det sägs att den vanligaste frågan kvinnor ställer på banken är: 'Har jag råd att skilja mig?'. Det är sorgligt av flera anledningar, en av dem är att de här kvinnorna inte har nog insikt och kunskap för att kunna svara på den frågan själva, en annan att det vanligaste svaret är 'Nej'.

Diskutera med andra

Om du saknar någon att diskutera med, gå med i vår facebook-grupp eller vår slack-chatt och prata med oss. Du kan läsa mer på vår diskussionssida.

Läs mer
Lycka Kristoffer Darj Lycka Kristoffer Darj

iOS 12 - ta kontroll över mobilanvändningen

Den senaste uppdateringen av iPhones och iPads kommer laddad med flera funktioner som hjälper oss att minska ner på skärmtiden och ta kontroll över mobilanvändningen.

Idag (egentligen igår amerikansk tid) släpptes en ny version av operativsystemet iOS till iPhone 5s eller senare och iPad mini 2 eller senare.

Apropå mitt inlägg om sunda mobilvanor blev jag extra glad när jag lästa vilka funktioner som skulle lanseras. Det märks att Apple tagit till sig kritiken kring mobilberoende och börjat lägga energi på funktioner som hjälper oss att spendera tiden på ett sätt som ger välbefinnande istället för ånger.

ios12_screen-time_06042018.jpg

Den viktigaste vyn

Se hur skärmtiden fördelar sig, vilka appar som används, hur du ligger till mot föregående och så vidare.

Skärmtid per dag

Nu kan du se hur mycket tid du spenderat med dina enheter per dag, och hur den tiden fördelar sig mellan olika typer av användningsområden som spel, nöje, produktivitet och sociala nätverk.

Du kan också se tiden spenderat per app så att du kan reflektera över om det var väl spenderad tid eller inte.

Dessutom ser du hur du ligger till jämfört med tidigare dagar och mot föregående vecka.

Begränsa dig själv

Du kan ställa in gränser för hur mycket du tillåts använda olika appar under en viss tidsperiod. Efter att tiden gått ut slängs du ut, som någon form av viktväktare för en digital diet.

Om du har ett familjekonto där du kopplat ihop dina barns enheter med din egen kan du dessutom sätta gränser för barnens användning.

Appar kan också vitlistas permanent så att tiden aldrig går ut. Perfekt för de appar som bara används till nyttiga saker.

Om tiden gått ut för en viss app blir den grå och barnet kan begära mer tid, som du kan neka eller godkänna på distans.

Screen Shot 2018-09-16 at 21.49.10.png

Notiser

Notiser grupperas på låsskärmen för en bättre översikt och mindre stressig vy.

Dessutom kan du se hur många notiser varje app har skickat och hur många notiser du fått totalt.

Det är också möjligt att ställa in hur notiser från olika appar ska bete sig. Vissa notiser vill du kanske se direkt på låsskärmen, andra räcker det med om de dyker upp tyst i notiscentret.

Antal gånger skärmen tänts

Vi plockar upp mobilerna allt oftare bara för att se om det har hänt något. Jag tror det är ett symptom på beroendet många utvecklat. Att helt utan att det plingat bara plocka fram mobilen, tända skärmen och se efter om det fortfarande är tomt.

Nu kan du se hur ofta du tänt upp skärmen.

dont_disturb.png

Stör ej

En funktion som inte är ny men väl värd att testa är att tidsinställa funktionen 'Stör ej'. Du hittar den under Inställningar -> Stör ej

Där kan du välja mellan vilka tider på dygnet du inte vill bli störd av notiser och samtal. Du kan också se till att alltid släppa igenom samtal från ett antal väl valda kontakter.

Du kan också välja att släppa igenom samtal om någon ringer 2 ggr inom 3 minuter.

På så sätt slipper du ens veta om det där meddelandet som plingar till precis när du ska somna och kan i lugn och ro kolla det dagen efter istället.

Någonting som däremot är nytt är att stör ej också kan kopplas till vissa platser. Det kanske ska slås av när du kommer till jobbet men vara på hemma. Eller så ska det slås av när du gör någonting specifikt.

Tänk på barnen

Ditt eget beteende påverkar i stor grad vilket förhållningssätt dina (eventuella) barn har till olika skärmar. Och deras förmåga att hantera och välja bort desamma.

Därför kan det vara en bra idé att vara transparent åt alla håll, du kan inte sätta upp gränser för dina barn men sen själv sitta klistrad med mobilen och förvänta dig att barnen ska hitta på egna lekar. Eller ta med dig mobilen till sängen efter att barnen har lagt sig.

Föregå med gott exempel istället om du vill att hela familjen ska minska ner skärmtiden.

Sammanfattning

Apple har glädjande nog tagit till sig av den kritik som framförts och gjort en kraftsamling för att hjälpa människor ta tillbaka kontrollen över sin mobilanvändning. Nu har du ytterligare ett antal verktyg att ta till och du bör prova dem allihopa för att se om de kan vara nånting som hjälper dig till sunda mobilvanor.

Om du vill läsa mer om sund mobilanvändning kan du läsa mitt tidigare inlägg om vad du kan göra för att använda skärmarna på ett mer meningsfullt sätt.

Diskutera med andra

Om du vill diskutera med andra kring meningsfull mobilanvändning, skärmtid och liknande, gå till vår diskussionsida och läs mer.

Läs mer
Hälsa, Lycka, Pengar, Utvalt Hälsa Ann-Mari Darj Hälsa, Lycka, Pengar, Utvalt Hälsa Ann-Mari Darj

Att ta tag i saken

Har du funderat på att börja träna men vet inte hur? Eller känner du någon som vill börja?
Här kommer tre enkla tips! Också bra tips om man vill börja spara.

Att det är bra att träna vet de flesta. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om många av fördelarna med träning. Men att gå från tanke till handling verkar vara ett för stort steg för många.

Kanske ligger en del av svårigheten i att man vet att något är bra för en, men man vet inte hur eller var man ska börja?
Kanske har man en känsla av att man borde veta hur det funkar innan man börjar och därför inte vågar fråga för att det är för pinsamt?
Hur tar man steget från att ha varit någon sån som inte tränar, till att bli en sån som tränar?

IMG_3282.JPG
 

Man borde väl veta hur man börjar träna?

Eller kanske inte.
Här kommer tre enkla nybörjartips för dig som aldrig hållit på med träning men skulle vilja börja,

1. Skapa en rutin

Bestäm dig inte bara för att du ska börja utan bestäm dig för när. Planera helt enkelt in en stående tid när det ska ske. Det tar tid innan saker börjar ske av sig själv så för att skapa nya goda rutiner så behöver du avsätta tid. Planera in så du vet att det blir av.

noemi-jimenez-771555-unsplash.jpg

2. Börja i liten skala

Ta små, små steg i rätt riktning. Att tro att man ska kunna springa milen på första träningspasset om man aldrig hållit på med löpning tidigare är orealistiskt. Glöm det. Jag skulle snarare säga att steg ett bör kanske hållas på nivån att du byter om och snörar på dig ett par träningsskor. Bara gör det. Kanske du går 100 meter. Kanske inte. Oavsett vilket så är det bra och gott nog. Det viktiga är att du bestämt dig och gör något istället för inget. Det spelar alltså ingen roll hur stort eller hur mycket det blir. Nästa gång kanske du går 3 minuter och springer 20 sekunder.

Särskilt i början är det viktigt att du ser till att du lyckas nå målen du satt upp för dig själv, så försök håll dem realistiska. Om du direkt skulle sätta målet att gå 6000 steg varje dag, kanske du misslyckas redan under första veckan och känner dig misslyckad. Men om det första delmålet bara är att ta på sig skorna och sen öka därifrån är chansen större att du tycker att det är roligt och du vill fortsätta eftersom du känner att du hela tiden når nya framgångar.

Efter varje nyår börjar väldigt många människor att träna. Eller ja… ambitionen är i alla fall det och ambitionen är det såklart inget fel på. Men ganska snart efter att gymkort lösts, löften avlagts och många kört all-in i januari så kommer skador (man har gått ut för hårt) eller så störs man av vabruaris förkylningar och ganska snart kommer majoriteten tyvärr ha slutat. Ända tills det kommer ett nytt år det vill säga.

Små steg

Små steg

3. Var förlåtande mot dig själv

Ge inte upp om du blir sjuk eller av annan anledning missar ett träningstillfälle. Istället för att kasta in handduken och tänka att det här är inte för mig så försök att fortsätta där du är eller om det behövs så backa ett steg. Det spelar mindre roll men huvudsaken är att du fortsätter. Lite kommer alltid vara ofantligt mycket mer än ingenting. Så fortsätt bygga din rutin och använd dina inplanerade träningstillfällen när du känner dig frisk igen. Och även om det kan kännas drygt att börja om så är en omstart alltid lite lättare än att starta första gången. Det stora hästjobbet var ju att gå från att vara en sån som inte tränar till att bli en sån som faktiskt tränar, så låt inte det arbetet gå om intet.

2017-10-18 08.05.18-1-1.jpg
 

Alla kan väl spara pengar?

Tipsen ovan gäller inte enbart om du vill börja träna. De funkar också prima om du vill komma igång att spara pengar. Har du aldrig sparat pengar förut så gör det ingenting. Det är aldrig försent att börja.

1. Skapa rutinen.

Enklast för många är att sätta undan en liten slant som du klarar dig utan direkt när lönen kommer. Om man försöker spara det som blir kvar i slutet av månaden är risken stor att pengarna använts upp utan att det egentligen var nödvändigt. Om du istället satt undan lite i början av lönen och ändå råkar ha kvar en slant på kontot i slutet av månaden, så kan man ju såklart sätta undan den också. Om man vill. Använd gärna autogiro till detta.

2. Börja i liten skala.

När man går från att aldrig ha sparat till att börja spara så har man tagit det största steget. Det spelar ingen roll i det här läget hur stor eller liten pengen är. Oavsett om det är en femtiolapp, en hundring eller en tusenlapp så är det mest fantastiska att man tagit steget från att aldrig ha sparat pengar till att faktiskt ha blivit en sparare. (Nästa steg blir att börja med investeringar :) )

3. Var förlåtande mot dig själv.

Skiter det sig en månad och du behöver pengarna av någon orsak är det inte hela världen. Det viktiga är att du inte ger upp utan försöker spara igen nästa månad.

Lycka till!

Och du!
Vi vill gärna veta vad du tänker.
Är på väg att bli en sån som tränar, sparar eller både och?
Vad tycker du är svårast?
Eller om du är en som hängivet håller på med kanske det ena eller andra (eller alltihop), vilket är ditt bästa tips för att komma igång?

IMG_1484.JPG
Läs mer
Pengar, Utvalt Ekonomi Kristoffer Darj Pengar, Utvalt Ekonomi Kristoffer Darj

Hur många timmar kostade soffan?

Om att räkna vad saker kostar i tid istället för pengar. Är din soffa värd veckors heltidsjobb?

2005 köpte jag en ny "skinn"soffa från IKEA för 7000 kr. Jag tyckte själv att den var grymt snygg och vårdade den med något slags läderbalsam i regelbundna intervall.

IKEA körde hem den till mig och jag betalade via det omständiga alternativet bankväxel.

Tyvärr var den mest bara snygg, gjord för att pysa ner i med lågt ryggstöd och breda kuddar var den aldrig riktigt skön eller praktisk. På sommaren klibbade man fast i den och på vintern var den kylig.

Min ungkarslya är som tagen ur MIO-katalogen på bordet.

Min ungkarslya är som tagen ur MIO-katalogen på bordet.

När vi fyra flyttar senare skulle packa ihop det vi hade i Sthlm och bege oss mot Östersund sålde vi den för tusenlappen.

Men istället för att räkna på vad soffan kostade i pengar tycker jag det är mer intressant att räkna på vad den kostade mig i tid. Tid är den mest rättvist fördelade resursen eftersom vi inte kan köpa mer. Pengarna jag betalade med hade jag skrapat ihop som truckförare i Borlänge till en lön om 98 kr i timmen, brutto.

Med en kommunalskatt på 35 % i Falun blev det cirka 64 kronor kvar efter skatt för varje timme jag packat och lyft lådor.

Så hur många timmar behövde jag jobba för att kunna köpa just den där soffan som vid tillfället var en stor kostnad för mig?

7000 / 64 = 109 timmar.

Det är drygt 2.5 veckas heltidsarbete.

Sett i det perspektivet känns soffan plötsligt väldigt dyr. Hade jag inte hellre köpt en begagnad (potentiellt skönare) soffa och gjort någonting annat istället för att jobba?

Det betyder inte att jag tycker att alla stora köp är ovärda i tid. Strax innan jag köpte soffan köpte jag till exempel en projektor för 14 000 kronor. Kanske inte det nödvändigaste inköpet i livet men jag har använt den till massvis av filmtittande, valvakor, spelande och som anledning att första gången bjuda hem Ann-Mari på dejt. En projektor som jag varit väldigt nöjd med trots att det tog mig över en månads heltidsarbete att jobba ihop den.

Men när du står inför ett köp, fundera istället för kostnaden på om köpet är värt din tid, en del av ditt liv.

Räkna ut din nettolön per timme genom att helt enkelt ta summan som trillar in på kontot delat med antalet timmmar du jobbar en månad.

Exempel: 20 000 / 160 = 125 kronor per timme.

Sett med den lönen kostar till exempel en begagnad Volvo V60 för 160 000 kr precis 8 månaders heltidsarbete.

Diskutera med andra

Om du vill diskutera med andra hur vi värderar tid, surfa till vår diskussionsida och läs mer.

Läs mer
Pengar Ann-Mari Darj Pengar Ann-Mari Darj

Tabuet pengar

Om vår kultur där det ofta är tabu att prata pengar. Problem det kan leda till och vad mycket man kan vinna på att bryta det tabuet.

Varför har vi en kultur där det är så svårt att prata pengar?

Var klämmer skon?

Jag förstår ärligt inte. Detta tabubelagda ämne.
Väldigt många vet inte hur mycket pengar deras närmaste har. Inte ens partnern eller föräldrarna. Kanske är det först vid bodelningen som det visar sig hur det stod till? Och då är det så dags...

Läste precis ett inlägg på bloggen kronan till miljonen där hen skriver om sin pappa som gått bort och aktieportföljen som hen fått ta över. Den innehöll tacksamt nog en rejäl slant (sånt kan man ju aldrig räkna med), men det visade sig att den bestod av bara två olika aktier och 96% av totala beloppet var investerat i ett enda företag. Nu var det i och för sig ett företag som gått väldigt bra men ändå. Vilken stor risk! När ens barn verkar ha ett stort intresse för aktier och investeringar. Hade det då inte varit utmärkt att utbyta lite information och kunskap? 

Efter att mitt intresse för investerande började för några år sedan så har jag börjat prata pengar med många i min omgivning, men särskilt med mina föräldrar. Så här har vi aldrig har kommunicerat förut. Jag är väldigt glad att de också har blivit mer intresserade av sin ekonomi sen dess och vårt utbyte bara växer Nu kan vi tillsammans diskutera deras och våra ekonomier helt öppet med Kristoffer också. Det har blivit kul att prata olika företag, långsiktighet och strategier. 

Ta kontrollen

När vi vill börja röra på oss kanske vi läser på lite, anmäler oss till något lopp, går med i någon träningsgrupp, skaffar coach, osv. Vi tittar på de som är bättre för att själva utvecklas vidare och man kan alltid fråga om råd och tips. Så varför inte göra på samma sätt med pengar? Varför inte diskutera spartips, olika investeringar eller drömmar med vännerna och kollegorna. Om man känner att man inte kan, vet eller rent av skäms för sin ekonomi, så pröva att sträcka ut lillfingret och be om råd. Många vill inget annat än att få hjälpa till och jag tycker att just våga be om hjälp är ett tecken på stor styrka och inte svaghet.

Lönen

Apropå kollegor.
Lön.
Lönen är oftast ett lysande exempel på ett extremt hemligt, känsligt och obekvämt samtalsämne.
Trots att taxeringskalendern finns?
En vän som är fackligt engagerad uppmanar alla att prata om sina löner. Det skulle alla tjäna på. Till och med arbetsgivarna!
Min vän menar att om anställda skulle veta vad kollegorna tjänade så skulle arbetsgivaren tvingas ha en vettig och genomtänkt lönepolitik. Som en fin bonus skulle de dessutom slippa anställda som blir besvikna när de plötsligt får reda på vad en kollega tjänar.
Jo. Jag kan hålla med. Det finns en tydlig poäng där.

Diskutera med andra

Kan du prata pengar med någon i din omgivning? Eller är det tabu?
Skulle du vilja prata mer pengar?
Om du vill diskutera med andra så kom och häng i vårt community.
Vi har inte alla svar men ju fler vi blir desto större sannolikhet att någon vet och det kan alltid vara skönt att få ställa frågor utan att bli dumförklarad (vilket ingen blir där).

Och kom ihåg. De dummaste frågorna är de som aldrig blir ställda :) 

GOPR4351.JPG
Läs mer
Lycka Kristoffer Darj Lycka Kristoffer Darj

Behöver du krisa för att ändra?

Behöver du krisa för att ändra? Varför ändrar vi inte riktning i tid även om vi vet innerst inne att det inte går åt rätt håll.

Tidigare managementkonsult?

Tidigare managementkonsult?

Vi har alla hört historier om de som gått in i väggen som managementkonsulter för att sen bli bagare som de i hemlighet drömt om hela livet. Eller de som drabbats av en svår sjukdom och först efter att ha fått beskedet börjat uppskatta livet.

Det finns mängder av exempel på personer som genomgått någon form av kris för att sen resa sig och ändra livet i grunden.

All heder åt de som ändrat någonting till det bättre. Men hade det inte varit enklare om de ändrat sig innan krisen var ett fullbordat faktum?

Behöver du krisa?

Givetvis inte. Om du vågar erkänna för dig själv att det barkar åt fel håll, redan innan du brakat ner i botten är allting mycket enklare att ta tag i. De som börjar förändringen i tid har mer energi och kraft kvar att göra ändringen.

Själv har jag ofta skrivit ner mina tankar för att kunna se klart i olika situationer. Vad är det värsta som kan hända om jag byter jobb? Vad är det bästa som kan hända?

Alla gånger hittills har jag kommit fram till att uppsidan väger över och att eventuell nersida inte alls verkar speciellt farlig. Jag har också listat mer specifikt vad det är jag inte trivs med och vad jag tycker är bra och vill ta med mig till nästa arbetsplats. Det gör det enklare att utvärdera andra alternativ.

På samma sätt har jag gjort lite oavsett område där jag velat ha en förändring. Vad är det värsta som kan hända om jag flyttar till en helt ny stad? Vad är det bästa som kan hända?

Varför ändrar då inte alla sitt beteende innan det nästan är försent, innan de har ansamlat skuldberg eller gått in i väggen?

Hoppet

En del av förklaringen finns nog i hur vi människor hela tiden hoppas att det ska bli bättre, att nästa dag ska ljusna lite och gå åt rätt håll. Vi lever ibland på hoppet för att slippa acceptera sanningen, för att det är jobbigt att erkänna för sig själv och andra att det inte blev som man ville.

Vi hoppas att den där aktien som rasat snart ska vända uppåt för att vi inte vill erkänna att pengarna redan är borta och att potentialen i bolaget ser blek ut.

Ju förr du erkänner för dig själv desto snabbare ger du dig själv möjlighet att göra någonting åt det. Jag älskar känslan efter att ha tagit ett jobbigt beslut. Plötsligt blir jag fri den där ångestkänslan som ofta växer ju längre man drar ut på det.

För stor ändring på en gång

Istället för att försöka dela upp ändringen i små små steg ser vi ett berg framför oss. Ändringen känns så oöverstigligt stor att vi tappar all energi bara av att tänka på den.

Istället borde vi bryta ner ändringen till görbara steg. Fundera ut vilket det allra minsta steget mot en bättring är och börja med det. Om du kan avvara 3 minuter för att kolla upp det där telefonnumret du ska ringa så kan du åtminstonde börja med det. Nästa steg kan vara att ringa, men baka inte ihop båda stegen i ett om det inte blir av.

Eftersom jag vet att ångestkänslan växer om jag drar ut på beslutet brukar jag börja bryta ner uppgiften så fort jag märker att jag inte vill ta tag i den.

De okända hjältarna

En annan anledning kan vara att vi helt enkelt inte hör om alla de som ändrar i tid. Det blir inte lika spektakulära historier att berätta. Jag tycker att vi borde vara stolta och berätta mer om de gånger vi tagit tag i något innan det blivit ett problem.

Om alla de där gångerna vi tittar in i framtiden och sett att vi måste ändra kurs för att inte hamna snett.

Själv hoppas jag att inlägg som den här kan få oss att berätta om så bara för oss själva.

Vad har du att berätta?

Har du gjort någon ändring som du vill dela med dig av? Kanske den där gången du insåg att du bodde dyrare än vad du borde och bytte boende innan du stannat kvar för länge och använt upp bufferten.

Eller har du kanske en gnagande känsla om någonting du borde ändra men aldrig tar tag i? Vilket skulle i såna fall vara det första lilla steget mot en ändring?

Läs mer
Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj

Ikigai

Ikigai - Den japanska metoden till ett långt, lyckligt och meningsfullt liv.

Japansk klokskap

Ikigai betyder löst översatt 'En anledning att leva' och är den känsla som infinner sig när fyra villkor är uppfyllda samtidigt.

  1. Du gör vad du älskar att göra.
  2. Du gör något som du är grymt bra på.
  3. Du gör något som du kan få betalt för.
  4. Du gör något som världen behöver.

Ikigai är anledningen till att du studsar upp ur sängen på måndag morgon, ivrig att börja ännu en vecka.

Avsaknad av ikigai gör att en jobbig känsla börjar infinna sig redan efter söndag lunch när vi obevekligt närmar oss arbetsveckan igen.

Ikigai.png

Det finns dröser av vetenskapliga studier som visar både att vi lever längre och att vi mår bättre om vi befinner oss mycket i ikigai. Det gäller att hitta en mening i livet i stort, men här menar jag ikigai i arbetslivet.

När vi är i ikigai känner vi oss lugna eftersom vi gör någonting vi är bra på. Vi känner oss uppslukade eftersom vi gör någonting vi älskar att göra. Samtidigt känns det meningsfullt då världen behöver det vi gör och blir bättre av det. Dessutom får vi betalt för det vi gör.

Om bara två av villkoren är uppfyllda samtidigt får vi andra skärningspunkter.

Mission

I skärningspunkten mellan det du älskar att göra och det som världen behöver finns din mission.

Det behöver inte vara något grandiost, men kanske att du är coach åt knattelaget i fotboll. Du älskar att göra det och laget behöver det. Men du får som mest en symbolisk summa pengar och du skulle inte säga att du är grym på att vara fotbollscoach.

Passion

Om du gör något du är grym på, som du samtidigt älskar att göra kan det vara din passion. Du får inte betalt för att göra det och det är inget världen behöver men du gillar verkligen att ägna dig åt det här, och det blir bra när du gör det.

Ett exempel skulle kunna vara att du tillverkar chokladpraliner. Du älskar att göra det och det blir bra när du gör det. Men du får inte betalt för dina praliner och du vet att världen egentligen inte behöver mer sötsaker än den redan har.

Profession

Om du är bra på att göra någonting och får betalt för att göra det är det troligtvis ditt yrke. Men om du samtidigt inte känner att du brinner för det och vet att världen inte behöver det blir det aldrig mer än just ett jobb för att dra in pengar.

Du utbildade dig till skattejurist och är grym på att hjälpa företag minimera skatteuttaget. Men du funderar på om världen inte skulle kunna klara sig lika bra utan dig och du älskar inte att göra vad du gör.

Kall

Du får betalt för att göra det och världen behöver det. Men du älskar inte att göra det och du är inte fantastiskt bra på det heller. Ett kall är någonting som du känner att du måste göra, men inte nödvändigtvis det du vill göra.

Du jobbar kanske som akutsköterska på ett lasarett. Du får betalt och vet att världen behöver det. Men det är slitsamt och du skulle hellre göra någonting annat. På grund av att du inte älskar vad du gör känns det tomt och du kommer aldrig att bli så bra som du skulle kunna bli.

Hitta ikigai

För att hitta din ikigai behöver du ställa dig samma fyra frågor som i början.

  1. Vad älskar jag att göra?
  2. Vad är jag riktigt bra på?
  3. Vad kan jag få betalt för nu, eller vad skulle jag kunna få betalt för i framtiden?.
  4. Vad behöver världen?

Gör fyra listor där du skriver ner alla tänkbara svar på varje fråga. Ta gärna en stund för dig själv eller tillsammans med någon annan och försök komma på en mängd saker. I det här läget är det flest, inte bäst svar, som vinner.

Om det finns sysslor som är med i alla listorna har du hittat en av dina tänkbara ikigai. Det kan vara någonting nära det du redan gör eller långt ifrån.

Om du inte hittar något på första försöket så låt listorna ligga framme och skriv in ytterligare svar så fort du kommer på dem.

Exempelvis kanske du älskar att diskutera och prata om ekonomi och lycka. Du tycker att du gör det rätt bra och du hoppas att du ska kunna ta betalt för det i framtiden. Dessutom vet du att världen behöver fler insikter kring hur vi ska designa våra liv.

eljst 🎯 ikigai

Diskutera med andra

Om du tycker det här verkar spännande, gå med i vårt community och diskutera olika livsval, ekonomi och hälsa med de andra där.

Läs mer
Lycka Kristoffer Darj Lycka Kristoffer Darj

Skaffa sundare mobilvanor

Enkla tips för att ta kontroll över din mobilanvändning och skaffa sundare mobilvanor.

Handen på hjärtat, hur många minuter tror du att du tittar på mobilen per dag? Och hur många gånger tänder du skärmen under ett dygn?

Smartphones är fantastiska. Vi har en stor del av världens all samlade kunskap i handen var vi än befinner oss. Nersidan är att vi också har ständig tillgång till kattvideos och bekantas semesterbilder.

I den digitala världen är valutan uppmärksamhet. Alla appar, tjänster och siter tävlar om din uppmärksamhet. Ju fler timmar personer spenderar i en app, desto mer framgångsrik är den. Spenderad tid korrelerar också väl med hur missnöjda människor blir efter att ha spenderat tid i appen. Mest missnöjda är vi som regel efter att ha ägnat tid åt Facebook, Instagram och Snapchat.

Eftersom företagen vill behålla sina marknadsandelar pågår en ständig kapprustning för att få oss att spendere mer tid med deras produkter. Efter att youtube börjat med autoplay var facebook tvungna att göra detsamma och så vidare.

Netflix VD anser att deras främsta konkurrent inte är HBO, Amazon eller TV-kanaler utan sömn.

Vad kan du göra åt det?

Här kommer några bra tips att börja med om du vill försöka trappa ner på mobilanvändningen till förmån för annat.

ios12_screen-time_06042018.jpg

Kolla hur du använder mobilen

Har du en iPhone så finns ett gäng bra verktyg för skärmtid redan inbyggda. Du hittar dem under Inställningar -> Skärmtid och kan läsa om dem i mitt inlägg om iOS12. För android är det Rescue Time som gäller. De visar dig hur många minuter per dag du har skärmen tänd och hur många gånger du tänder upp mobilen.

Fundera över om det du gör på mobilen bara är distraktion eller om det känns värdefullt i efterhand när du ser användningen.

homescreen.png

Töm hemskärmen på distraktion

Höj tröskeln för de appar du vill minska användandet av. Du kan se till att bara ha verktyg på din hemskärm genom att flytta till exempel sociala medier en skärm längre bort. De appar du inte vill sugas in i kan du lägga i mappar för att addera ytterligare ett steg.

Om det finns någon app du tycker leder till mer användning än du önskar? Ta bort den helt och använd tjänsten genom mobilens webbläsaren istället (jag har till exempel tagit bort facebook, men behållit messenger).

Ladda bara dig själv i sovrummet

Ladda mobilen någonstans utanför sovrummet. Saknar du en väckarklocka, skaffa en. Se till att mobilen inte är det första och sista du tittar på under dygnet.

rawpixel-603648-unsplash.jpg

Armbandsur

När vi ändå är inne på klockor. Skaffa dig eller damma av ditt gamla armbandsur. Plötsligt behöver du inte ta upp mobilen för att kolla vad klockan är och riskerar inte att sugas in bland apparna mot din vilja.

Screen+Shot+2018-01-23+at+6.00.04+PM.png

Bara notifikationer från personer

Slå av alla typer av notifikationer som inte kommer direkt från en person som vill dig något. Att din bekants bekant har gillat något på Facebook är inte värt en liten siffra vid app-ikonen. Att någon skriver direkt till dig via WhatsApp vill du däremot förmodligen inte missa.

go-grayscale.png

Gå över till gråskala

Vi dras som flugor mot färgglada och välkända ikoner. För att motverka det kan du gå över till gråskala.

På en iPhone går du in på Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Hjälpmedelsgenväg (längst ner) och klicka på Färgfilter.

Nu kan du med tre snabba tryck på hemknappen växla mellan gråskala och färgläge. Vill du kolla på bilder eller liknande kan du göra det efter tre snabba klick.

 

Uppmärksamhet som valuta

Lyssna till Tristan Harris som berättar om hur en handfull personer hos teknikbolag kontrollerar miljarder människors beteende varje dag. Om uppmärksamhet som valuta.


Diskutera mobilvanor med andra

Om du vill diskutera med andra som också vill, eller redan har, dragit ner på mobilberoendet. Ta genast upp din smartphone 😅 och surfa till vår diskussionssida.

Om du vill sjunga ut om eländet passar min hemmasnickrade snapsvisa från 2017 rätt bra.

Mobilvisan

Mel: Ritsch, Ratsch Fillibom-Bom-Bom
Text: Kristoffer Darj

Tweet, snap, kolla instagram
spela candycrush,
skicka tummen upp
Tweet, snap, checka in nånstans,
kolla instagram igen.

4000 bilder på en tallrik mat
min mobil den missar inga fat

Kolla klockan, läsa bloggar
ta en selfie
hämta appar
se om swipen höger nappar
inget batteri!

Läs mer
Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj

Personlig kickoff

Under en personlig kickoff tar ni reda på var ni är, vart ni ska, och hur ni ska komma dit. Stäm av läget med din partner och se till att ni drar åt samma håll.

Vart är vi på väg?
Hur tar vi oss dit?
Vill vi ens åt samma håll längre?
Om du inte vet är det kanske dags att ta reda på det.

2011 började vi med en årlig personlig kickoff. Tack vare den reder vi ut saker innan de hinner bli problem, ser till att dra åt samma håll och sätter upp mål att sträva mot. Vi hjälper varandra att tänka, ger varandra återkoppling och funderar på vad vi vill göra mer eller mindre av i framtiden.

Det är ingen hemlighet att många förhållanden spricker för att det ligger en gammal surdeg och gror under ytan. Det kan vara olika syn på uppfostran, olika syn på ekonomi, livsstil, ambitioner i karriären eller vad som helst.

Att stämma av läget och prata ut minskar risken för mögel i förhållandet. Istället kan ni utvecklas tillsammans och bygga relationen starkare.

Hej! Jag fick er adress till hemsidan för ett år sedan av en gemensam bekant. Jag och min man åkte utomlands en vecka med er mall och pratade i genom livet utifrån alla punkterna. Det var så betydelsefullt och mycket värt att ha det så strukturerat. Det räddade vårt äktenskap den gången.

Vi har varit tillsammans i 22 år och har 3 barn ihop. Och jag vill bara säga att i morgon ska vi iväg för att fira vår 10-åriga bröllopsdag på ett slott, då ska vi följa upp fjolårets sammanfattning enligt er mall. Har även spridit den till vänner och kollegor då jag tycker att den innefattar så mycket i en relation.

Så tusen tack för inspirationen!
— Mail från en kvinna som läst inlägget.
change_flow_presentation.png

Hur går en personlig kickoff till?

Du kan göra en personlig kickoff helt ensam, men här utgår jag ifrån att ni är två, eftersom vi har varit det. Vår kickoff utvecklas varje gång och det finns kanske frågor som passar bättre eller sämre för er, det är fritt fram att ändra och anpassa efter vilka områden som är mest relevanta för er. Vi utvecklar också vår mall varje gång.

Själva idén går ut på att avsätta tid för att prata igenom de delar som är viktiga i livet. Familj, ekonomi, relationer och annat. Hur är läget nu och hur vill ni ha det i framtiden?

Känn ingen press att ni måste göra exakt som vi gjort, bara att ni pratar om livets stora frågar är en stor framgång och gör att ni kommit längre än många andra par. Gör det som passar er.

Personlig kickoff i praktiken

Vi har förberett oss genom att först svara på frågorna nedan enskilt. Nu senast betydde det att vi satt bredvid varandra med varsin dator i hotellsängen, lugn musik i bakgrunden och något gott att dricka inom räckhåll.

Den första delen går att börja med långt i förväg. Ge dig själv tid att känna efter innan. Hur mår du? Vad vill du egentligen? Är det din egen eller någon annans dröm du följer? Den här delen kräver också praktiska förberedelser, som att se till att stämma av ekonomin innan kickoffen. Har ni inte tillgång till dator och internet behöver du göra lite summering på förhand innan ni drar iväg.

Del två går ut på att dela dina svar och lyssna till din partners svar. Senast hade vi en trevlig middag ute på restaurang där vi turades om att läsa upp ett svar i taget och sen pratade vi om del för del. Väldigt värdefulla diskussioner med konstruktiv feedback, vinkling och input till varandra. Det formella formatet öppnar upp för diskussioner vi sällan har då de inte rymms i vardagskarusellen.

Efter gemensamma diskussioner kommer jag ofta på saker jag vill lägga till i mina mål, eller saker jag vill sluta med. Det sista delen blir att korrigera min plan för vad jag ska göra och vart jag är på väg.

Var ska ni vara?

Det enda som är viktigt med platsen för en kickoff är att ni har lugn och ro och att det inte är hemma. De stora frågorna och svaren infinner sig sällan vid köksbordet. Där finns alldeles för mycket vardag för att prata om drömmar. Däremot behöver ni inte hyra rum på något dyrt hotell utan kan låna ett fritidshus av någon ni känner, åka ut och tälta i naturen eller byta boende med barnvakten.

Empati

Kom ihåg att ni är ett lag. Att dela mål gör ert gemensamma liv bättre och att stötta en partner med hens mål ger dig en gladare partner = även bättre för dig. Ta fram din mest empatiska sida när du skriver ner svar och diskuterar. Genom att först formulera svaren på egen hand och skriva ner dem minskar risken för hetsig stämning. Utgå ifrån vad du vill, inte vad du vill att din partner ska göra. När du skriver har du tid att tänka, formulera dig och sudda ut det som råkat bli en anklagelse.

Kickoffen handlar inte om att peka ut en syndabock eller vinna över din partner, tvärt om ska ni båda gå in med inställningen att förstå varandras behov och hjälpas åt att hitta lösningar.

kickoff_couple.png

NULÄGET: Personligt

Hur mår du just nu psykiskt och fysiskt? Räcker energin till eller känner du dig dränerad? Gör du roliga saker bara för din egen skull? Känner du att du utvecklas på ett personligt plan? Är du en bättre version av dig själv än du var för ett år sen? Lever du på ett sätt som stämmer överens med din självbild? På en plats du gillar?

Fördelar ni arbetsuppgifterna hemma på ett sätt du är nöjd med? Vem gör det mentala arbetet, som att komma ihåg och förbereda födelsedagar, bjuda vänner på middag, planera resor och packa gympapåsar?

Nuläget: Relationer

Hur är relationer till barnen/partnern/vännerna? Är du en så bra förälder/partner/vän som du vill vara? Känns det som att du bara tjatar? Träffar du vännerna för sällan? Säger du till din partner att du uppskattar hen? Skulle du vilja ha fler och djupare relationer utanför familjen? Har du relationer som tar mer energi än de ger?

Hur är sexlivet? Vill du förändra något? Skriv ner dina tankar.

Nuläget: Ekonomi

Hur ligger du till ekonomiskt? Har du koll på din och familjens ekonomi? Har du den ekonomiska trygghet du vill ha? Bränner ni pengar på onödiga saker? Sätter du av en summa du är nöjd med varje månad till investeringar, målsparande och buffert? Om ni oväntat skulle tappa en av inkomsterna, hur länge fungerar livet då? Har du fuck-off-kapital nog att kunna säga upp dig om du inte trivs? Hur mycket kapital och hur mycket skulder har du? Är du på väg mot dina mål?

Nuläget: Karriär

Trivs du på jobbet? Kan du styra över din tid i nån mån? Känns det meningsfullt? Vad skulle kunna bli bättre? Tjänar du så mycket som du vill? Har du en dröm om ett sidoprojekt? Har du några kärriärambitioner? Blir du hela tiden bättre på det du gör?

När äldre människor tillfrågas om de viktigaste lärdomarna de har är nummer ett att inte stanna kvar på ett jobb du vantrivs med. Hur är det för dig? Är du rätt person på rätt plats eller det dags att förändra någonting?

Nuläget: Framtiden

Nu är det dags att blicka framåt. Hur skulle du vilja ha det på lång och kort sikt? Vi har valt att tänka ett halvår och fem år framåt. Det mesta hinner du ändra inom ett halvår om du vill, det är en lagom horisont för att göra justeringar här och nu.

Fem år är en rätt lång tid, men inte för lång. Det är ungefär så långt bort som någon rimligtvis kan sätta en målbild om framtiden och skapa en plan för att nå dit via specifika milstolpar. Samtidigt är det nära nog för att du måste börja agera direkt om du vill ändra något radikalt.

Istället för att dela upp per kategori skriver du nu två mer sammanhängande texter (se PDF-mallen längre ner). En text som gäller hur du vill ha det om ett halvår, och en annan och för hur du ska ha det om fem år.

Framtiden: Om ett halvår

Titta tillbaka på svaren ovan. Hur vill du må fysiskt och psykiskt om ett halvår? Hur ska dina relationer, din ekonomi, din karriär, personliga utveckling osv. ha förändrats om ett halvår.

Framtiden: Om fem år

På längre sikt. Hur ser ditt mående, ekonomi, karriär, relationer, personliga utveckling, och så vidare ut då? Vad är du sugen på att lära dig?

Förändring: Vad kan du/ni göra direkt?

Om du ska nå dina kortsiktiga mål och börja röra dig mot de långsiktiga, vad behöver du ändra på? Vad är ett bra första steg? Är det något du kan börja eller sluta med?

Vill du sluta pendla två timmar per dag, ja då kanske du i slutändan måste byta jobb eller flytta. Men det första steget kan vara att fundera på var du vill bo, eller vad du kan tänkas jobba med. Ta en fika med en kompis och berätta att du skulle vilja pendla mindre. Att ta ett litet steg i rätt riktning är ett bra sätt att närma sig drömmen. Ta fram ett första steg för varje sak du vill förändra och skriv ner det.

Vill du få mer energi kanske du behöver lägga dig tidigare på kvällarna. För att nå dit måste du kanske ta bort alla sociala medier-appar från mobilen. Vill du sluta småäta på kvällen? Hitta en träningskompis? Börja skriva på en bok? Sätta igång ett månadssparande? Prata om sex med din partner? Använda positiv förstärkning mot barnen istället för att skälla på dem?

Skriv fritt ner allt du tänker på. Låt orden flöda. Rensa och snygga till kan du göra sen om du vill.

Steg 2 - Prata om det

Nu har ni gjort det stora jobbet, att stanna upp, tänka och skriva ner hur du har det, vad du vill och hur du ska nå dit. Nu kommer det roliga och givande, att diskutera igenom vad ni skrivit. Stämmer era bilder av nuläget överens? Visste du att din partner tyckte si eller så om vissa saker? Hur kan du hjälpa din partner att nå sina mål? Vad behöver du själv ändra på och hur kan du få hjälp av din partner?

Gå igenom punkt för punkt, läs upp vad ni skrivit för varandra och prata om det. Skratta, var allvarliga eller gråt en skvätt. Tänk på att det alltid är bättre att saker kommer upp i ljuset än att de ligger och gror längst ner i er gemensamma fruktskål.

Steg 3 - Ändra och gör en plan

Efter gemensamma diskussioner brukar jag alltid få så bra input att jag vill lägga till eller ändra saker i min plan. Sen sammanfattar jag de viktigaste punkterna med mina mål och saker jag kan sätta igång med direkt och sen är det bara att följa planen. Om ett år är det dags att följa upp hur det gått.

oavsett om ni kommer i mål eller inte så kom ihåg att diskssusionerna är det viktigaste. Du behöver inte skriva långa, perfekta svar eller ha dina drömmar utformade i detalj. Prata med varandra om livet. För varje gång ni gör en kickoff kommer ni bli bättre och veta vilka delar som ger er störst värde att diskutera.

Varmt lycka till!

PS. Gör det här till en återkommande vana, det blir lättare varje gång. Vi lovar. DS.

Om ni är sugna på att göra er egen personliga kickoff så kan ni ladda ner en gratis mall och skriva ut.

Ge oss återkoppling

Om du har varit på kickoff, låt oss veta det. Vi vill oerhört gärna höra dina tankar om frågor, upplägg och vad ni fick ut av det. Kanske vi till och med kan få använda ett citat från dig? (snälla 🙏).

Läs mer
Hälsa, Lycka, Utvalt Hälsa Ann-Mari Darj Hälsa, Lycka, Utvalt Hälsa Ann-Mari Darj

Så blir du lyckligare och smartare!

Ett inlägg baserat på en föreläsning av Anders Hansen med egna reflektioner kring varför alla borde utöva regelbunden fysisk aktivitet. Det finns betydligt mer att vinna än bara god fysik.

Här kommer ett långt inlägg som till stora delar bygger på en föreläsning av läkare och psykiatriker, Anders Hansen, (som bland annat skrivit den bästsäljande boken Hjärnstark) samt egna tankar och erfarenheter kring träning. Syftet med inlägget är att förklara varför träning är så bra och främst motivera dig som normalt inte tycker om att träna att ändå börja göra litegrann. För lite och något är alltid mer än noll och inget.
Kanske känner du någon som också borde läsa detta?

Träna

Förutom alla fysiska fördelar så finns mycket mer att tjäna genom att träna. Du blir kreativare, minns bättre, mer stresstålig och får lättare att koncentrera dig. Faktum är att du även blir smartare av fysisk aktivitet!

För de allra flesta är det ingen hemlighet att man mår bättre av att träna. Men på senare tid börjar fler få upp ögonen för hur fantastiskt det är med träning även för hjärnan. Faktiskt så pass att det är den bästa hjärngymnastik som finns.

Depression

Vid mild och medelsvår depression kan faktiskt träning ge samma effekt som antidepressiva läkemdel. Hur coolt är inte det?
Dock måste det tilläggas att det räcker inte med promenader. Du måste springa. Tre gånger i veckan och 45 minuter per gång. Effekten blir lika hög som antidepressiv medicin först efter 5-6 veckor. Men ändå. Jag är helt för träning på recept. 

Det är lätt att föreställa sig en korrelation mellan det snabbt ökade antalet människor som drabbas av depression och den digitala revolutionen. Våra kroppar och i synnerhet våra hjärnor är biologiskt rätt lika våra förfäders. Alltså inte våra mor- eller farföräldrars, utan de som levde i ett jägar- och samlarsamhälle för 1 000 000 - 10 000 år sedan, innan människan blev jordbrukare. De flesta som lever idag har dock ett helt annat levnadssätt som evolutionen inte hunnit anpassa sig till rent biologiskt. Dagens (väldigt ofta stillasittande) levnadsvanor i kroppar som fysiskt funkar lika som då, alltså konstruerade för rörelse, ger oss problem. 

Historiskt rörde vi på oss för att undkomma faror. För att jaga. För att samla. För att upptäcka nytt när flocken blev för stor och maten inte räckte till av olika orsaker och vi behövde utforska nya områden. Ständig rörelse. All denna dagliga rörelse fyllde alltså ett enda syfte - Att överleva. Så även om du som lever idag och tränar, inte gör det för din omedelbara överlevnad, så kommer din hjärna ändå belöna dig och sända ut dopamin för att du ska fortsätta vilja överleva. Din hjärna tackar dig.

På vissa platser på jorden finns fortfarande små grupper som lever ett liv, liknande det som levdes för en miljon år sedan. Om vi jämför deras dagliga rörelsemönster med människor som lever i facebook-generationen, så visar det sig att de flesta rör sig 50-70 % mindre än de som lever ett liv mer likt våra förfäders. Biologiskt vill våra hjärnor alltså fortfarande ha betydligt högre dagliga doser av dopamin, seratonin och noradrenalin. Träning på recept känns plötsligt än mer nödvändigt.

Stress

När vi är under stress bildas kortisol från binjurarna via den så kallade HPA-kedjan. Våra hjärnor ställs inför valet att fly eller fäkta för den tror att det handlar om överlevnad. Hjärtat börjar slår snabbare för musklerna behöver mer blod. Det här är en ren och skär överlevnadsinstinkt för ögonblicket och inget farligt. Men, långvarig stress funkar inte HPA-kedjan för. När man springer så ökar kortisolnivån också, men efteråt sjunker den till lägre nivåer än innan löpturen. Efter lång regelbunden träning stiger inte nivåerna längre ens under fysisk aktivitet.

I Finland genomfördes ett test på skolelever. De fick ha på sig stegräknare och sen utföra en presentation inför klassen där de skulle utföra räkning på tavlan framför sina kamrater. Det visade sig tydligt att de elever som tog flest steg per dag nästan inte fick någon förhöjd nivå av kortisol alls, medan de som tog minst antal steg fick väldigt höga nivåer av kortisol.

Minnet

Det jag kan tycka är allra mest spännande med träning och dess påverkan på hjärnan är hur träning kan förändra vår minneskapacitet.
Hjärnans minne styrs från hippocampus som förenklat kan sägas vara hjärnans kopplingsstation mellan långtid och korttidsminnet (det lagras alltså inga minnen just där, men hippocampus har även andra funktioner som rumsorientering tex). Hippocampus sägs iaf vara som störst och fungera som bäst vid 25-30 års ålder. Sen börjar de krympa (du har en i höger hjärnhalva och en i vänster). Grovt cirka 1 % mindre hippocampusar per år.
Fram tills nyligen har man trott att denna utveckling inte går att hejda. Däremot kan narkotika och alkohol påskynda processen.

Men ett gäng forskare i SanDiego gissade att det kanske går att bromsa minskningen av hippocampus med konditionsträning. Så de genomförde en studie som kom fram till att hippocampus hade vuxit med 2 % efter ett års regelbunden träning hos den ena testgruppen istället för den normala och ganska förväntade minskningen på 1.4 % hos testgruppen som inte tränat fysiskt. Om det här går att utveckla till att en sextioåring skulle kunna träna sig tillbaka till sin ungdoms stora hippocampusar, det vet man inte. Men man vet äldre människor som har varit fysiskt aktiva genom livet har större hippocampusar än de som inte tränat. 

En teori kring varför minnet förbättras av träning, är att våra förfäder behövde lägga massa information på minnet när man letade nya territorier. Var fanns det mat? Hur skulle man bäst ta sig dit, tillbaka osv.

Koncentration

På samma sätt som minnet förbättrades, så tror man att koncentrationen förbättras vid fysisk aktivitet eftersom jägare var tvungna att hålla en mycket hög koncentration för att lyckas med jakten.

Intelligens

Och så närmar vi oss slutligen pudelns kärna.
Men blir vi verkligen smartare av träning???
För att besvara det så användes unik statistik med mönstringstester från 1.3 miljoner svenskar. Ungefär en promille av dessa var enäggstvillingar (1300 stycken) som mönstrat och eftersom all statistik fanns kvar från testerna så kunde man särskilt välja ut och studerade de fall där den ene
tvillingen var tränad och den andre otränad. Det visade sig att den som var mer tränad klarade av att prestera bättre på IQ-testet. 

Ett flertal studier på barn, tex denna, visar att barn som tränar aktivt faktiskt blir bättre på ämnen som språk och matte. Inte bara på gymnastik som man kanske skulle kunna tro.

Hur kommer allt detta sig?

Ur ett evolutionärt perspektiv är det alltså inte så konstigt att förstå varför hjärnan fungerar som bäst om vi tränar. För att överleva behövde vi rörelse och vi hjärnan belönar oss för det. För att överleva under själva rörelsen behövdes god koncentration och minneskapacitet. 

Men varför älskar då inte alla rörelse? Varför föredrar så många att sitta hemma, pilla sig i naveln, käka smågodis och titta på Netflix?
Jo. Det beror på det sjuka överskottet av kalorier som vi har tillgång till idag. Just kalorier var något väldigt sällsynt förr i världen. Om du fann dem så skrek hjärnan - ät! Ät dem!!! Ät allt! Lagra så mycket du kan så kanske du klarar av tuffare tider också. Därför finns det också ett motstånd i hjärnan som måste övervinnas varje gång man ska ta sig an träning.
Gör inte av med kalorierna nu! Var rädd om dem! De är svåra att få tag i.

Hippokrates visste redan för 2500 år sedan att Walking is man's best medicine

Det här är alltså inga nyheter. Men kanske kunskap som försvunnit bland övrig bortglömd kunskap i någon dammig brun byrålåda, samtidigt som medicinen gjort enorma framsteg de senaste 100-150 åren? Kan ett par löparskor verkligen jämföras med robotar som kan assistera kirurger, magnetröntgenkameror eller målsökande cancermolekyler?

Ja. Kanske till och med utklassa de andra om de används av den stora massan så som de vara avsedda att användas. 

Så vad behöver man träna då?

Det fina är att ALLT räknas. Vartenda steg.

Den forskning som finns visar på att du får maximal kognitiv effekt om du:

  • Springer 3 gånger i veckan á 45 minuter

  • Ganska högintensivt - 70 av maxpuls

  • Se till att bli andfådd under dessa 45 minuter

Det går lika bra med annan aktivitet tex skidåkning, simning, cykling eller kanske tennis. Det är intensiteten som räknas. Därför kan man också säga att visst, promenader är bra men löpning är bättre.
Styrketräning har inte visat ge samma effekter.

3*45 minuter i veckan är ett väldigt ambitiöst mål för många och nämns bara eftersom mer träning än så inte tycks ge något bättre resultat. Så från en nivå på 0 minuter rörelse per vecka till 2h och 15 min ganska intensivt, är alla minuter värdefulla. En 5 minuters promenad är alltid mer än noll minuter. Tio är mer än fem minuter. Fem minuter löpning är mer än fem minuter promenad osv. 

Och kom särskilt ihåg detta!

Efter att du har läst detta så behöver verkligen inte direkt anmäla dig till något marathon eller uthållighetslopp. Detta handlar inte om tävlingar, träningsresor eller att se snygg ut. Skit i hälsohetsen som råder om du stressas av den. Se bara till att du rör på dig för din egen kropp och framför allt för din hjärnas skull.

2017-10-18 08.05.18-1-1.jpg
Läs mer
Lycka, Pengar Ann-Mari Darj Lycka, Pengar Ann-Mari Darj

Är du snål eller?

Istället för att vara rädd för att kallas snål slår jag ett slag för att hylla denna oförtjänt påhoppade egenskap. Vad gäller pengar alltså. När det gäller kärlek? Ös på bara!

Jag skulle vilja hissa och höja upp snålheten ett slag. Tycker att det är helt oförtjänt att denna ganska intressanta och i lagom dos väldigt nyttiga egenskap förpassats till en dammig skamhörna. Ingen vill ju vara snål. Eller ingen vill i alla fall kallas för snål. Men jag är ganska övertygad om att de flesta skulle må bra av en liten större släng snålhet. Att hålla i sina pengar istället för att låta dem sina genom fingrarna som smör i solen.

Hade en diskussion med några kollegor på jobbet om investeringar, lycka och livsval. När jag berättade att vi siktade mot att bli ekonomiskt oberoende så sa en äldre kollega att jag skulle passa mig för att bli snål.

Snål vill ingen vara.

Men sen funderade jag på det. Nej. Jag är inte snål på så sätt att jag låter ekonomin sätta stopp för om jag kan hänga med på en kompisweekend till fjälls eller inte. Överhuvudtaget säger jag sällan nej till något som involverar upplevelser med personer jag gillar. Jag älskar upplevelser. Men genom att vara snål med onödiga saker som egentligen inte tillför mig något, så ger jag ju mig själv möjligheten att delta när jag ser meningsfullhet.

Om snål innebär att jag cyklar året runt istället för att pendla med bil eller att jag föredrar matlåda istället för att gå ut och äta lunch på restaurang varje vardag i veckan, så ja. Då är jag snål. Med glädje. Låt mig förklara varför.

Att cykla till jobbet ger mig så mycket mer än bara sparad krona. Det ger motion, frisk luft och innebär mindre koldioxidutsläpp. Några för mig minst lika viktiga anledningar. Dessutom vill jag som förälder visa mina barn att det går. Så här kan man också göra. Man måste inte åka bil. Man kan vara eljest och vara de där föräldrarna som parkerar cykelvagnen utanför förskolan året runt. Och det verkar funka. Barnen cyklar mer än gärna själva trots att nästan 6-åringen har 3.5 km enkel väg till skolan.

Att äta utelunch ökar inte min livsnöjdhet. Men visst händer det att vi inte hinner göra matlådor eller att jag är på resande fot. Då blir det utelunch. Kanske vill någon tillrest kollega eller vän gå ut och äta och ha lunchdejt. Då blir det ju plötsligt en upplevelse. Då är jag nästan alltid på. Plus att det blir en slags lyx istället för vardagsmat...

Men valet att äta matlåda går mycket snabbare än att gå ut och äta. Det frigör tid. På måndagar, onsdagar och fredagar brukar jag köra korta styrketräningspass i källaren på kontoret (om jag inte är ute och reser). Kanske blir det en promenad efter maten eller en liten löprunda för att få frisk luft? Eller så kortar jag ned arbetsdagen och hämtar barnen tidigare. En annan fördel med just matlåda är att jag vet precis vad  jag äter. Snålt? Många tänker säkert så. Och till viss del är det ju sant. En egenlagad matlåda för 90 kr skulle vara extremt lyxig. För mig handlar det som sagt om många aspekter som ger mig ett mervärde och därför känns matlåda som en ickefråga.

Men om en kompis frågar om ni ska gå ut och fika då? Ja. Ibland. Men det kan vara minst lika trevligt att baka något och komma över med till en vän som bjuder på kaffe.

Att tänka till på olika utgifter och inte bara shoppa loss ger ofta andra sidovinster som är bra både för kropp och planet. Så ja. Jag vill utbringa en skål för mer snålhet till majoriteten som lever mitt i ett absurt materiellt överflöd.

Observera att det inlägget rör snålhet med pengar och resurser. När det gäller tid, omtanke och kärlek borde alla istället vara generösare <3

Upplevelser! Att bara gå ut i naturen nära dig kan bli jättestora äventyr för små. Och bra mycket mer värdefulla och minnesvärda än ännu en plastleksak.

Upplevelser! Att bara gå ut i naturen nära dig kan bli jättestora äventyr för små. Och bra mycket mer värdefulla och minnesvärda än ännu en plastleksak.

Läs mer
Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj

Det här ska du göra för att trivas på jobbet

Vilka tre saker motiverar oss på jobbet? Och hur du radikalt förbättrar din arbetsvardag genom att ta bort störmoment.

Är inte jobbet du har helt rätt för dig? Har det inte allt för att du ska känna dig nöjd, utmanad och stolt? Eller letar du jobb, men hittar inget som verkar lockande.

I sådana fall är du inte ensam, det är en form av epidemi som sprider sig.

En europeisk studie visade att 60 procent av de anställda skulle välja en annan karriär om de kunde starta om. I USA har arbetsglädjen inte varit på så låga nivåer sen mätningarna började för över 20 år sen.

Vi är inte nöjda med våra jobb samtidigt som vi känner oss alltmer stressade. Cirka 25 procent av amerikanerna känner sig alltid stressade enligt en nationell studie. 20 procent av britterna uppger att de inte har tid för en lunchrast.

Den livserfarenhet som äldre nämner som den viktigaste när de tillfrågas är att inte stanna kvar på ett jobb du vantrivs med.

Vad är det som motiverar oss då

Pengar är viktigt, upp till en viss nivå. Lever du på inkomstnivå 4 i världen är pengar mest troligt inte ett problem. Det finns grafer som visar sambandet mellan livsnöjdhet och inkomst. De stiger brant i början men planar sen snabbt ut och efter 40 000 SEK i månaden är linjen helt slät utan minsta tendens uppåt.

Vetenskapen pekar istället på tre andra faktorer.

Självständighet

Vi vill själva ha rätten att ta beslut i arbetet utan att behöva fråga om tillstånd från chefen. Självständighet innefattar också att kunna jobba på ett sätt och en plats som gör oss mest produktiva.

Utveckling

Vi vill hela tiden känna att vi utvecklas och blir bättre på det vi gör. Det är en av anledningarna till att många spelar instrument på fritiden, det är roligt att bli bättre och kunna spela något som tidigare var omöjligt. På jobbet innebär det att lärande måste vara en naturlig del i arbetet. Om vi hela tiden gör samma sak bara för att någon säger till oss att göra det tappar vi snabbt motivationen.

Att ha fem års erfarenhet av en bransch betyder inget om personen i själva verket har ett års erfarenhet fem gånger i bagaget. Kanske blev det inte mer utmanande efter det där första året.

Syfte

Vi behöver känna att det vi gör är meningsfullt. Det leder till bättre produkter, bättre kundbemötande och gladare anställda. Varför finns företaget egentligen till och vad bidrar den anställde med genom att jobba där? Vilken vision har företaget och hur avspeglas den i det dagliga arbetet?

Syftet måste vara en genuin del av företagskulturen. När syftet att tjäna pengar skär sig med företagets uttalade vision blir den falsk och omotiverande. Då bidrar visionen istället till att belysa att företaget inte lever som de lär.

Gör arbetsmiljön dig produktiv?

När man frågor människor var de jobbar bäst och är mest produktiva får man sällan kontoret som svar. Istället kommer svar som gästrummet, köket, altanen, tåget eller tidigt på morgonen. Varför är det så? Och vad ska vi göra åt det för att öka produktiviteten?

Kolla på Jason Frieds 15 minuter långa prat om problemet och vilka lösningar som finns.

http://www.ted.com Jason Fried has a radical theory of working: that the office isn't a good place to do it. At TEDxMidwest he lays out the main problems (call them the M&Ms) and offers three suggestions to make work work.

Läs mer
Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj

Four burner theory

Four burner theory, en teori om hur du ska hantera balans i livet.

Idag är det lättare än någonsin att hålla uppe en fasad utåt. På sociala medier läggs det upp löprundor, nybakta bullar, familjeutflykter, middagar med vännerna och fantastiska karriärframsteg.

Det behöver givetvis inte vara samma person som postar alla inläggen men i de noga utvalda flöden som serveras oss är det lätt att tro att alla våra bekanta lever det perfekta livet hela tiden.

Jag tror inte att det går att maximera överallt samtidigt, och det är ok.

lauren-kay-605575-unsplash.jpg

Ditt liv som gasspis

Ett sätt att tänka på balans i livet är enligt _The four burners theory_, fritt översatt ungefär _Teorin om de fyra brännarna_.

Tänk dig att ditt liv representeras av en gasspis med fyra brännare. Varje brännare symboliserar en viktig fjärdedel av ditt liv.

  1. Den första brännaren representerar din familj.
  2. Den andra står för dina vänner
  3. Den tredje är din hälsa.
  4. Den fjärde är din karriär.

Teorin säger att "för att bli framgångsrik måste du stänga av en av dina brännare. Och för att bli riktigt framgångsrik måste du stänga av två."

Du har helt enkelt inte energi och tid till att köra fullt blås på alla brännarna samtidigt, då blir det bara halvljummet på fyra ställen.

Hur ska du hantera det här? Jag har hittat tre alternativ som känns vettiga.

Alternativ 1: Outsourca brännare

Vi outsourcar små delar av livet hela tiden. Vi köper hämtmat när vi inte vill laga egen mat och vi lämnar in bilen på verkstaden istället för att byta däcken själva.

För de flesta är karriärbrännaren den som brinner hetast och den vi sist stänger av. Genom att bygga ett system som gör att vi inte byter tid mot pengar kan vi istället för att jobba fler timmar öka vår inkomst på andra sätt. Det går bland annat att bygga upp passiva inkomster och anställa personer som frigör tid åt oss.

Barnomsorg är en annan typ av outsourcing om vi ska hårddra det. Vi köper tjänsten att andra ska ta hand om våra barn, oftast för att vi själva ska kunna gasa på karriärbrännaren.

Alternativ 2: Omfamna begränsningarna

En av de mest frustrerande aspekterna av teorin är att den belyser din outnyttjade potential. Du skulle kunna bli fantastiskt mycket bättre på idrotten du håller på med om du bara slapp arbeta på dagarna.

Men istället för att önska att du hade mer tid kan du skifta fokus till att fundera på hur du ska utnyttja den tid du har givet de begränsningar som finns.

  • Givet att du bara kan arbeta 8 - 16, hur ska du tjäna så mycket som möjligt under den tiden?
  • Givet att du bara kan träna 3 timmar per vecka hur ska du komma i så bra form som möjligt?
  • Givet att du bara har 15 minuter per dag att skriva på din bok, hur ska du bli klar så snabbt som möjligt?

Den här typen av frågeställningar vänder perspektivet till något positivt (hur kan jag maximera det jag har) från något negativt (oroa sig över att aldrig ha nog med tid). Tydliga begränsningar kan dessutom öka din produktivitet och få dig att sluta skjuta upp saker.

Samtidigt accepterar du att du inte når din fulla potential. Det du lägger din tid på spelar roll oavsett hur smart du jobbar. Mer investerad tid i relationer kommer troligen ge dig bättre resultat där.

Olika faser i livet

Istället för att försöka göra allting samtidigt kan du dela upp livet i olika faser. När du pluggar kan du till exempel dra ner på familj och ägna energi åt vänner och träning. Under eventuella småbarnsår är det kanske läge att minska gasen till karriärbrännaren och öka på familj.

Tillåt dig själv att medvetet stänga av en brännare under perioder istället för att vara stressad över att du inte hinner med allt. Det finns tid att uppnå alla drömmar under en livstid, men inte precis samtidigt.

Vilken brännare stänger du av?

Ingen gillar att höra att de inte kan få allt. Samtidigt är det en verklighet för oss alla. Kör du alla brännare på halvfart eller har du dragit ner på någon specifik?

Läs mer
Lycka Ann-Mari Darj Lycka Ann-Mari Darj

Meningen med livet

För mig är resan meningen. Men inte som passagerare. Utan som förare. Mot mina mål.
Saker jag har kommit fram till är viktiga för mig: att få vara glad, känna meningsfullhet, äga min tid, bidra till en bättre värld och till sist, att aldrig sluta utvecklas. Våga fråga, göra fel, lära av misstagen och bli en klokare version av mig.

IMG_2599.jpeg

Meningen med livet

Livet kan vara en sådan otrolig gåva. 
Det finns så fantastiskt mycket att se och göra.
Så mycket att ta del av och glädjas åt.
För att inte tala om den lyckan som uppstår när man får bidra med sin egen kompetens.

Att hjälpa.
Att få hjälp när det behövs.

Det finns många saker som ger mening längs färden.
För mig är det just färden och vad som händer under den som är meningen.
Resan är meningen.
Det där som sker hela tiden. 

Men istället för att låta resan bli som den blir så vill jag ta kommandot. Min lycka är mitt ansvar.
Det innebär att jag gör vad jag kan för att uppfylla så många av nedstående kriterier som möjligt:

Vad är viktigt för mig?

1. Jag vill vara glad.
Att få skratta en hel del och känna innerlig glädje i de små vardagliga tingen. Detta gäller alltid. Läs mer om lycka här.

2. Jag vill känna en meningsfullhet i det mesta jag gör.
Att min insats blir en pusselbit i ett större pussel. En pusselbit är ju bara en träbit och inget märkvärdigt i sig, men när den sätts i sitt rätta sammanhang växer en större bild fram. Det fantastiska som uppstår när många pusselbitar gemensamt lyckas skapa något större, häftigare och vackrare. Att få göra skillnad. På riktigt.

3. Jag vill äga min tid och känna mig fri i hur jag disponerar den.
Kanske ingen hemlighet vid det här laget att ekonomiskt oberoende är målet. Ett i sig alldeles fantastiskt delmål eftersom det faktiskt är uppnåeligt inom en inte orimligt lång tidsrymd om jag fortsätter arbeta målmedvetet och långsiktigt. När jag uppnått detta kan jag ägna all min tid åt de andra delmålen på olika sätt eftersom de inte har någon ände utan gäller permanent.

4. Jag vill bidra till en bättre värld.
Jag vill gärna påverka min omgivning i en riktning som jag tror leder till en bättre värld - och med bättre menar jag en mer hållbar värld för denna och framtida generationer.

5. Jag vill fortsätta min personliga utveckling
Att inte stagnera och tro att jag är färdig utan hela tiden fortsätta min strävan mot att bli en bättre människa. Precis innan jag dör kommer jag förhoppningsvis vara mitt bästa jag. För att vara det så vill jag
- Fortsätta fundera, reflektera, och våga ifrågasätta.
- Komma ihåg det jag lärt mig men aldrig rädas för att lära nytt. 
- Att ha mod att ta till mig av andra åsikter och att när det behövs, ödmjukt ta omtag kring mina egna.

Läs mer
Pengar Kristoffer Darj Pengar Kristoffer Darj

Bostadslån - så här gör vi

Hur lägger man bäst upp ett bostadslån och tips på hur man kan göra för att inte behöva förändra sina levnadsvanor bara för att räntan plötsligt skulle börja stiga.

Villa Saffran, här bor vi.

Villa Saffran, här bor vi.

Att köpa en bostad är för många den största affären som görs i livet och det finns en mängd saker att tänka på. En av dem är ränta, hur ska man tänka kring bunden eller rörlig ränta och hur ska man undvika paniken om räntan stiger.

Bunden eller rörlig ränta

Bankerna gillar generellt sett bunden ränta eftersom de tjänar bäst på den, av samma anledning gillar vi rörlig.

Bunden ränta

Du binder upp lånet på en viss period (till exempel 3 år) och får veta exakt hur mycket du kommer att betala i ränta varje månad under den perioden. Det ger en trygghet att veta att räntan varken kommer att ändras upp eller ner under tiden.

Priset för den tryggheten är tyvärr ofta högt. Om räntenivån ligger kvar eller sjunker under tiden ditt lån är bundet kommer du varje månad att betala mer i ränta än du hade gjort med ett rörligt lån.

Eftersom räntan på ett bundet lån (nästan) alltid ligger högre än för ett rörligt när du tecknar lånet så måste räntan stiga för att din bundna ränta ska vara en bra affär.

Dessutom kan du inte lösa lånet under tiden det är bundet utan att betala en så kallad ränteskillnadsersättning. Du får kort och gott betala in en del av den resterande räntan som banken förväntade sig att få.

Exakt hur det räknas ut är rätt bökigt, bäst är att ta hjälp av en kalkylator (till exempel från konsumenternas) eller fråga banken.

Vet du hur livet kommer att se ut om några år? Var du kommer att bo då?

Rörlig ränta

Oftast är det vi kallar rörlig ränta ett lån som är bundet på bara tre månader. Historiskt sett har rörlig ränta lönat sig eftersom priset för den bundna tryggheten varit högt. Du kan inte med säkerhet veta om räntan kommer att stiga eller sjunka kommande period, men du kanske kan ana utifrån riksbankens uttalanden.

Om du vill flytta ditt lån till en annan bank eller betala in och lösa det kan du som regel göra det var tredje månad utan kostnad. Som mest behöver du betala en ränteskillnadsersättning på tre månader.

Kontoupplägg

Vi har valt att inte ha gemensam ekonomi, men trots det är kontoupplägget smidigt ordnat. Vi har ett gemensamt konto Huskontot dit vi sätter av en fast summa varje månad, och där inbetalningarna till banken dras med autogiro varje månad.

Den fasta summan har vi räknat fram utifrån vilken ränta vi tycker att vi borde klara av, i vårt fall 6%. Vårt lån ligger på ungefär 1 800 000 kr vilket gör att en ränta på 6% motsvarar att vi ska betala in 4500 kronor per person och månad till Huskontot.

Så länge den verkliga räntan ligger lägre (vilket den gjort hittills) så bygger vi varje månad upp en buffert för husutgifter. Om räntan skulle hamna högre så kommer vi fortfarande att betala in samma summa varje månad, men istället för att bygga buffert skulle summan på kontot minska lite varje månad. Det gör att vi i princip har tryggheten av en bunden ränta trots att vi bara betalar priset för en rörlig.

Eftersom räntan under lång tid legat betydligt lägre än 6% har vi redan byggt upp en tillräckligt stor buffert. Därför gör vi ibland utbetalningar från Huskontot till våra egna enskilda konton för att bufferten inte bara ska öka. När vi behöver ta in hantverkare så betalar vi dem med pengarna på huskontot.

Sammanfattning

Vi gillar rörlig ränta. Om du vill välja bunden, räkna ut något exempel på ränteskillnadsersättning så att du är medveten om den kostnaden. Om ni inte har gemensam ekonomi så är det smidigt att ha ett gemensamt konto dit ni betalar en lika stor fast summa varje månad så att ni får en fast boendekostnad.

Läs mer
Hälsa, Utvalt Hälsa Ann-Mari Darj Hälsa, Utvalt Hälsa Ann-Mari Darj

Motivation

Lite tips om hur man kan tänka för att orka fortsätta när humöret/orken/lusten/glädjen tryter. Just här pratar jag träning men tillvägagångssätten går att applicera inom många områden.

Ganska tidigt var det uppenbart för mig att jag inte var någon explosiv talang. Däremot insåg jag långsamt att uthållighet var min grej. Jag var inte speciellt snabb, men jag kunde hålla på länge.

Sedan 2007 har jag hållit på med triathlon. 2008 gjorde jag en Svensk Klassiker och 2011 genomförde jag mitt första långdistanstriathlon över Ironmandistansen. Därefter har det blivit en del långa lopp inom triathlon, swimrun och liknande. Men även om tävlingarna är häftiga så är de verkligen bara toppen på isberget. Inför varje lång tävling krävs mycket träning och många timmars arbete.

Jag är van att jobba med att hålla hjärnspöken borta och försöker njuta av arbetspassen även om inte alla är fantastiska. Men nästan. Särskilt efteråt. Här vill jag dela med mig av lite saker man kan tänka på för att hålla sin motivation uppe. Tankesätt som går att applicera på såväl träning, investeringar som andra saker i livet.

Sätt mål

Ha gärna långsiktiga mål. Riktigt långa. Det är alltid bättre att veta i vilken riktning man vill i livet. Vad som är viktigt för en.
Men om målen sträcker sig över år så tycker jag absolut att man ska sätta tydliga delmål också.

Delmål/Checkpoints

Delmål hjälper dig att veta att du är på rätt väg. Ju tydligare du lyckas definiera dem, desto enklare blir det att bocka av dem, vilket kan vara nästan lika tillfredsställande som att uppnå slutmålet. Det går såklart att göra en hur detaljerad plan som helst men det är viktigt att vara flexibel. Förutsättningar ändras och livet kan hända. Kanske fortskrider du snabbare eller långsammare än vad du tänkt dig. Det spelar mindre roll så länge du fortsätter framåt och är beredd på att korrigera kursen längs resan. 

Varför

Påminn dig om varför du satte ditt långsiktiga mål.  Jag kan garantera att det kommer komma svackor. Det gör det alltid. Det kommer komma stunder av tvivel och olust. Då är det viktigt att lyfta blicken, skaffa perspektiv och påminna dig själv om varför du gör det här. Titta gärna också tillbaka på var du var när du började och hur långt du faktiskt kommit. Varför är alltid en bra fråga att ställa sig. Fråga min femåring bara. Han är expert på att fråga Varför?
Jag gör det här för att det är kul. För att ha ett gott liv även när jag blir äldre. Jag gör det här för att det är kul etc.

Uppföljning

Gör en enkel check av läget lite då och då för att se att du är på rätt väg. Är det något som bör förändras? Funkar planen bra eller behöver den korrigeras? 

Ändrade förutsättningar

Det här är superviktigt!
Som jag skrev ovan så plötsligt händer livet. Hjälp!
Det känns som om hela planen går i stöpet. Men vad du än gör, ge inte upp! 

Exempel träning:
Problem: Du får en skada som gör att du inte kan träna enligt plan.
Lösning: Du tar reda på andra sätt som du kan träna på. Förebygga, andra träningsformer etc. Kanske tvingas du dra ned på mängd, intensitet etc men vad du än gör så sluta inte.
Detsamma gäller för alla som blir föräldrar. Sluta inte röra på er för att ni bli föräldrar. Det finns så mycket att vinna på att hålla igång kroppen. Om så bara lite för stunden, innebär kontinuerligt motionerande enormt mycket i det långa loppet. Läs mer om varför det är viktigt att hålla igång kroppen här.

Exempel investeringar: 
Problem: Oväntade förutsättningar, extra utgifter, förändrad arbetssituation och mindre disponibel inkomst:
Lösning: Sänk sparkvoten. Du kanske inte kan hålla den sparkvoten som du satt upp och därmed tvingas korrigera tidplanen för dina ekonomiska mål, men precis som med träning så är rutiner a och o. Behåll rutinen att spara och investera. Sänk summan till vad du kan avvara  men sluta inte helt. Sluta aldrig helt.

Peppen

Sök saker som ger dig pepp. För mig finns peppen ofta i musiken och kanske är det någon specifik låt för dagen som jag behöver höra?
Kanske kan jag läsa någon blogg, se någon video eller lova mig själv en belöning om jag gör det jobbiga först. Dansa funkar ofta för mig.
Fundera över vad som peppar igång dig och lägg det på minnet till nästa gång motivationen är låg.

Snabbtipset!

Kanske kan tyckas löjligt men när det känns bedrövligt - slut ögonen ett ögonblick. Sänk axlarna. Ta några djupa andetag. Sen öppnar du ögonen med ett stort leende. Att le, även om det är forcerat, ger väldigt många positiva effekter. Här kan du läsa om några av dem.

 

3Löp_42_m-100827164-DIGITAL_HIGHRES-2191_034275-18194440.JPG
3Löp_43_m-100827164-DIGITAL_HIGHRES-2191_034276-18194441.JPG
3Löp_44_m-100827164-DIGITAL_HIGHRES-2191_034277-18194442.JPG
Läs mer
Pengar Ann-Mari Darj Pengar Ann-Mari Darj

Steg 3. men hur 17 gör jag för att börja investera då?

Väldigt basic om hur du gör för att börja investera och om hur du kan tänka när du lägger upp en investeringsstrategi.

Det lilla jag fick lära mig om privatekonomi medan jag gick i grundskolan kom i princip från tidningen Lyckoslantens serie om Spara och Slösa. Eller nej, en mattelärare på högstadiet ägnade faktiskt en hel lektion åt att ge oss ett praktiskt räkneexempel där vi fick räkna på något som hette Finax telefonlån. Syftet var att vi skulle fatta hur mycket det på riktigt kostade att ta ett snabblån på 10 000 kronor innan skulden väl var avbetald. (Typ tjugo gånger pengarna eller något liknande vill jag minnas att vi landade på). 

Hur som helst. Tillbaka till Spara och Slösa. Ena sättet var kul på sikt men tråkigare för stunden, det andra sättet var kul direkt men inte sen. Min undran är dock varför vi aldrig fick lära oss om Investera?

Att investera innebär att du satsar pengar på något som förväntas leda till mer pengar i avkastning än vad det kostar att hålla. De flesta kanske tänker på olika värdepapper som aktier och fonder men det finns också mycket annat som du kan investera i som fastigheter, råvaror, valuta, skog och konst. 

Det finns dock några gyllene tumregler som du bör ta till dig innan du börjar investera,

1. Sprid riskerna!

Att investera pengar innebär alltid en risk, du kan förlora pengarna eller som det brukar stå lite finstilt överallt, historisk avkastning är ingen garanti för framtida tillväxt.
Mitt första råd? Investera inte alla pengar i en och samma korg.
Tänk dig istället att du investerat i 10 olika aktier istället för 1 aktie. Om en av dina aktier skulle dyka med 20% så handlar det om 2% av din totala portfölj istället för 20 %. Att sprida dina riskerna låter dig alltså sova betydligt lugnare om nätterna. Du bör också sprida investeringarna i åtminstone 3-5 olika branscher, exempelvis bank, livsmedel, fastighet eller kanske fordon, bioteknik och läkemedel. Om du satsar på 10 aktier i en och samma bransch ökar risken att de rör sig likartat och ger dig inte önskvärd riskspridning.

2. Investera i det du förstår.

Välj att investera i något du förstår dig på. Det kan vara något du jobbar med, är intresserad av eller kanske ett företag vars produkter du själv använder, ser att andra använder eller bara ett företag som du tror starkt på. 

3. Kom igång!

Det kan kännas läskigt men det viktigaste är faktiskt att du börjar. Testa smått. Var inte rädd för att göra misstag, och om du gör dem så analysera vad som gick fel så att du lärt något och slipper göra om samma misstag igen.

4. Var långsiktig. 

Med långsiktighet på börsen avses minst 3-5 år. Tror du att du behöver dina pengar tidigare än så? Sätt dem hellre på ett bankkonto med lite sparränta, men inte på börsen. Historiskt har börsen alltid gått uppåt på sikt. Lite beroende på vilket tidsintervall och med vilket index man använder så har börsen i snitt gått upp 7 till 8 % per år.

Vissa år går den upp betydligt mer, vissa år backar den, men i genomsnitt 7-8 % per år. Visst har den också dippat rejält emellanåt, men hittills har den alltid repat sig.

Att lyckas pricka toppar och dalar är mycket mycket svårt och inget jag rekommenderar att prova. En stor svårighet med att försöka tajma marknaden är att på en enda dag så kan en stor del av hela årets värdeökning infalla. Den vill man inte missa. Alla kan hoppa av och sälja sina innehav om man tror på sämre tider. Det är den enkla delen. Men mycket få lyckas tajma så att de hoppar in och får vara med om uppgången. Om man missat de 10 bästa dagarna på börsen mellan åren 1996 och 2011 så har avkastningen nästan halverats. Därför rekommenderar jag långsiktighet och is i magen. Välj att investera dina pengar på företag som du kan tro på även i sämre tider.

Ok, så hur börjar man investera?

Man kan som sagt investera i många olika saker men här väljer jag att lägga fokus på börsen eftersom den är så otroligt lättillgänglig nu för tiden. Det har aldrig varit enklare och allt du behöver är ett Mobilt BankID.

Förslagsvis väljer du att skapa ett konto hos någon av de två största nätmäklarna, Avanza och Nordnet. De har moderna webbsidor och appar, låga avgifter och är enkla att komma igång hos.

När du blivit kund (det är gratis) startar du ett Investeringssparkonto (ISK).

Gör en banköverföring från din vanliga bank till ditt nya ISK-kontonummer och voilá! Du är nu redo att börja investera på börsen!

Fint, jag har ett konto. Men jag kan typ ingenting om börsen, aktier osv. Vad ska jag köpa?

Som sagt, det viktigaste är att du kommer igång. Du kommer att lära dig mer under resans gång. Innan vi går igenom olika typer av värdepapper vill vi hjälpa dig att rivstarta så att du gör ditt första köp.

När dina pengar dykt upp hos nätmäklaren gör du ett litet köp i antingen Avanza Zero eller Superfonden beroende på vilken nätmäklare du valde.

Båda är avgiftsfria indexfonder vilket betyder att (de lite förenklat) följer börsen i stort. Du får en automatisk riskspridning och betalar inga onödiga avgifter.

Grattis du är igång! 

Autogiro

Nu har du redan börjat din resa, nästa steg blir att se till att du fortsätter investera helt automatiskt. Om du har svårt att låta bli pengarna eller tycker att det är för ointressant att varje månad lägga tid på att se över dina investeringar så föreslår jag varmt att du sätter upp ett månadsspar. Se till att pengarna dras direkt från kontot så fort lönen kommer in. Sen ställer du in ett månadsspar på ditt ISK som automatiskt köper aktier eller fonder åt dig varje månad utan att du behöver lyfta ett finger. Som sagt, att investera har aldrig varit enklare.

Det finns fler guider hos respektive nätmäklare för hur du gör och om du har frågor är det bara att diskutera direkt med oss eller andra som också är eljest.

IMG_8700.JPG
Läs mer
Pengar Ann-Mari Darj Pengar Ann-Mari Darj

Tackar du nej till flera miljoner?

Varför Svenska Spels jidder om Miljonärsfabriken och Plötsligt händer det bara är struntprat och om den tragiska statistiken bakom siffrorna. Det finns betydligt bättre och säkrare sätt att bli miljonär på!

-Tackar du nej till flera miljoner?
-... Ja. 

Men i mitt huvud så tänkte jag, Nej. Det är precis det som jag inte gör.
Sen önskade jag Moa i andra änden av telefonsamtalet en trevlig kväll och så la jag på luren.

Jag har svårt att vara kort och otrevlig mot telefonförsäljare. Tänker att de har ett ganska otacksamt jobb. Men å andra sidan är jag ju aldrig intresserad av att köpa något som de vill erbjuda mig. Kanske vore det bäst att lägga på luren snabbt så de kan fortsätta jakten på potentiella kunder? Jag har avanmält mig från allt postutskick som Postkodlotteriet ägnar sig åt (det kan man förresten gör här)! På mobilen har det blivit lite lugnare sen jag installerade appen Truecaller. 

Men åter till telefonsamtalet från Moa på Postkodlotteriet.
De inleder ju alltid samtalen så himla trevligt och gärna mitt i en mening så att man ska tvingas lyssna klart. Hon lät uppriktigt glad och ivrig att förmedla något. Nästan som om jag redan vunnit något.
...Och JUST NU har DU dessutom chansen att vinna en herrans massa pengar eftersom vi, som du kanske redan vet, har en grannyra JUST nu och...
Jag tittade förstrött ut på gatan.
Nä. Inga yra grannar här inte. Suck. Och Storsjöyran är över för detta år...

-Jag är inte intresserad.
-Men va? Menar du att du TACKAR NEJ till flera miljoner?

Nej. Det är just det jag inte gör. För om jag enbart skulle lita till Postkodlotteriet för att säkra min dröm om ekonomiskt oberoende så vore jag ute på tunn is.
Mycket tunn is. Grannyror eller inte.

Ni kanske har hört att Lotto brukar marknadsföra sig som - Miljonärsfabriken.
Ganska klen fabrik må jag säga.
På Svenska Spels hemsida kan man läsa om att Svenska Spel delade ut 349 miljonvinster under 2016.
Spelet som genererade flest miljonvinster var Triss med 126 miljonvinster, tätt följt av Lotto med 111 miljonsvinster och Stryktipset med 45 miljonvinster. 

Enligt en undersökning från Folksam 2012 spelade medelsvensken för 450 kr per månad. Och jag gissar att siffran är ännu högre idag med tanke på explosionen av casinon på internet.

Så låt oss göra ett exempel av detta,
Om man istället investerar 400 kr/månad på tex börsen och lyckas få en avkastning på 8% över tid (inte alls orimligt). Då kommer de där 4800 kronorna per år ha vuxit till 999 000 kr efter 36 år, tack vare ränta-på-ränta-effekten. En betydligt säkrare metod om du frågar mig.

Den 3 maj 2017 twittrade Avanza bank att 4329 kunder nått upp till en miljon dittills under årets drygt 4 månader. Alltså flera tusen fler än Svenska Spels Miljonärsfabrik.

Jag vill bara ge ett till kort exempel här.
Titta på Kaj. Se så lycklig han är över att äntligen ha prickat in en vinst på 1.3 miljoner efter 60 års tippande.
Självklart tippade han troligen inte för 78 kr/vecka redan på 50-talet, men vi lekar med tanken.
Säg att han spelat för motsvarande 300 kr/månaden under hela den här tiden (motsvarar ca 70 kr/vecka). Om dessa pengar istället varit investerade till 8 % ränta hade Kaj istället haft drygt 5 330 000 kr på kontot. Just sayin...

Faktum är att bortspelade pengar kommer aldrig tillbaka. Någon lär ha kallat Svenska spel som statens sätt att ha en skatt på dumhet...
Och tyvärr är det kanske inte helt osant. Sannolikheten att kamma hem en miljonvinst på tex Triss är försvinnande liten.
Det går faktiskt bara 2 nya miljonärer på TVÅ MILJONER LOTTER! En annan dyster verklighet är att väldigt många av de ytterst få som kammar hem en storvinst, rätt snart har spenderat pengarna. Tillbaka på ruta ett.
Så spela inte bort pengarna. Behåll dem. Investera dem och låt dem jobba för dig istället.

Mer tur i Duplo än Svenska Spel?

Mer tur i Duplo än Svenska Spel?

Läs mer
Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj Lycka, Utvalt Lycka Kristoffer Darj

Vad är lycka?

Vad är lycka och hur blir jag lyckligare? Tre handfasta tips på hur man kan tänka samt varför nya prylar INTE kommer göra dig lyckligare.

Åreskutan i solnedgången.  Foto: Ann-Mari Darj

Åreskutan i solnedgången.
Foto: Ann-Mari Darj

Alla vill vara lyckliga men vad är lycka?

Ordet lycka får oss att tänka på korta stunder av översvallande glädje som semesterresor, fester med vänner eller att köpet av den där prylen vi velat ha. Vi tänker på stunder då glädjenivån är (eller där vi förväntar oss att den ska vara) på topp.

Därför är det mer meningsfullt att prata om livsnöjdhet när vi vill beskriva den nivå av lycka som personer känner i vardagen, dag ut och dag in. Ordet livsnöjdhet kommer inte med ett bagage av associationer.

Hur nöjd är du en vanlig dag? Ditt riktiga liv? Tänk dig en skala från 1 till 7. Vi kan låtsas att du tycker dig ligga på en 5:a i livsnöjdhet. Du har det rätt bra, bor i en ok lägenhet och har meningsfulla fritidsaktiviter. Trots det är det något som skaver och som gör att du inte ger toppbetyg? Det skulle kunna vara något på jobbet, som att du inte trivs med chefen. Kanske lever du i en dålig relation? Pendlar du bort en massa tid varje dag?

Livsnöjdhet handlar alltså om ditt liv som det ser ut de flesta dagarna. När du gör samma saker som du brukar, och hur du mår då. Reflektera en stund över hur de flesta av dina dagar ser ut och identifiera moment som du kanske inte är helt nöjd med. Det behöver inte vara något stort, direkt dåligt eller jobbigt men ändå det som gör att du inte är helt nöjd med din tillvaro.

Din lyckonivå varierar över tid men håller sig i genomsnitt ganska konstant.

Din lyckonivå varierar över tid men håller sig i genomsnitt ganska konstant.

Nöjdhet över tid

Min vetenskapliga graf ovan visar livsnöjdheten över tid. Den varierar upp och ner, uppåt på semestern, neråt när vintern överraskar tågtrafiken igen (och igen). Upppåt igen när du köper en ny bil och så vidare.

I vardagens genomsnitt håller livet dock en rätt jämn nivå som varken rör sig uppåt eller nedåt.

Öka livsnöjdheten

För att putta kurvan uppåt behöver du jobba med din grundnivå. Du behöver se till att dalarna nedåt på kurvan blir färre och grundare, snarare än att försöka öka på topparna. Oavsett hur hög topp du kommer upp på faller du relativt snart ner på din grundnivå igen.

Tre månader efter en löneförhöjning är vi till exempel tillbaka på samma livsnöjdhet som innan och redan 3 veckor efter semestern är vi tillbaka i vardagslunken.

För att flytta grundnivån uppåt finns det i huvudsak tre vetenskapligt beprövade metoder att ta till. Att ta tag i problemen, bli mer nöjd med vad du redan har och träna konditionsträning.

Fyll igen svackorna

När du identifierat vad som gnager dig kan du genom att försöka hitta en lösning öka din livsnöjdhet, istället för att bara gilla läget. Eftersom fler toppar inte långsiktigt kommer att göra dig lyckligare behöver du istället fokusera på svackorna.

Börja med att fundera ut vilka negativa aspekter som finns i ditt liv och rangordna dem utifrån hur mycket de påverkar dig. Att du irriterar dig på att bilden inte är perfekt på din HD-TV är ovärt att fixa om det är ett mycket större bekymmer att du ägnar 2 timmar per dag bara åt att transportera dig till och från arbetet.

Lista de bekymmer som bidrar till mest stress och negativa tankar i ditt liv och börja med att formulera planen för de jobbigaste problemen.

Det kan leda till både jobbiga och smärtsamma insikter och förändringar, men att ignorera dem och försöka kompensera med lyckopucklar är dömt att misslyckas.

Du kanske behöver flytta, byta jobb eller partner för att lösa problemen i rätt ordning. Men vill du öka din livsnöjdhet är det precis vad du behöver ägna dig åt.

Lyckopucklar

Motsatsen till att fixa problemen är att försöka uppnå lycka genom addera fler lyckliga pucklar till grafen. Tänk dig att du skulle köpa till exempel en drönare. Det vore häftigt att ha, du skulle kunna posta fantastiska bilder på Instagram och bli uppskattad av grannarna i sommarstugan som kunde få flygfoton över gården.

Samtidigt var ditt liv inte uselt utan den där drönaren. Det var inte bristen på drönare som gjorde ditt liv jobbigt i mörka stunder, det var någonting annat. Att skaffa en drönare kanske också ger en viss ekonomisk ångest som naggar i bakgrunden.

Att köpa en drönare ger en tillfällig boost uppåt, men när nyhetens behag klingat av kommer du att vara tillbaka på din genomsnittliga nivå igen. Om den nivån ligger långt ner spelar det ingen roll hur många drönare du köper, du kommer ändå inte öka din livsnöjdhet.

stephen-radford-43730-unsplash.jpg

Bli nöjd med allt vad livet ger

En annan teknik för att öka livsnöjdheten är att jobba med negativ visualisering. I korthet går det ut på att du föreställer dig ett dåligt utfall som inte inträffat och sen blir lycklig över att det inte är på det viset.

Du kanske känner suget av en ny bil bara för att den nuvarande börjar kännas lite trött. Den är inte lika rolig att köra längre och börjar få några år på nacken.

Istället för att köpa en ny och därigenom få en kortvarig boost av lycka, kan du försöka bli mer nöjd med den bil du redan har. Du skulle, när du lägger dig för att sova, helt kunna gå in i en visualisering av hur din bil brinner upp. Se lågorna framför dig, känn hur jobbigt det hade varit både med att bilen och sakerna i den försvann och se allt pappersarbete med försäkringar som du skulle få genomlida. Hur skulle du ta dig till jobbet innan du fått ut en liknande bil på försäkringen. Täcker din försäkring ens brand?

När du totalt gått upp i den här visualiseringen kan du avbryta och istället känna lättnaden över att din bil tryggt står kvar där ute, i helt ok skick. Vad enkelt det är att ta sig till jobbet och vad praktiskt det ändå är att ha en fungerande bil. Med en rejäl städning vore den inte så tokig ändå.

Bilen är ett trivialt exempel, men det går att ta längre. Visualisera istället att en av dina nära går bort. En visualisering som kommer få dig att uppskatta dem mer innan det är försent. Kanske tar du chansen att besöka personen redan dagen efter. Genom att visualisera negativt har du kommit att uppskatta någonting du redan har.

En konsekvens är att du kommer att köpa färre saker vilket leder till en större möjlighet att spara och investera.

Foto av David Marcu från Unsplash

Foto av David Marcu från Unsplash

Konditionsträning

Konditionsträning är ett oerhört effektivt sätt att öka välbefinnandet, kreativiteten och mycket annat. Mer om det kan du läsa i kategorin träning.

Sammanfattning

Lös problemen i livet istället för att försöka kompensera med kortvariga lyckoökningar. Är du inte nöjd med vardagen så hjälper inte avbrotten.

Använd negativ visualisering för att kunna uppskatta det du redan har och träna konditionen regelbundet.

Läs mer
Pengar Ann-Mari Darj Pengar Ann-Mari Darj

Läs detta Innan du ska köpa något

Shop ‘til you drop. Or not…
Många nyttiga och bra frågor att ställa sig själv innan du är sugen på handla något.

Impulshoppare eller noggrann övervägare? 
Oavsett hur dina köpvanor ser ut så kan det vara värt att ställa följande frågor till dig själv innan du handlar något nästa gång.

1. Behov! Alltid behov!
Behöver jag verkligen denna?
2. När kommer den användas? Tänk gärna i termer av kronor per användning.
3. Varför ska jag köpa den? Ersätter något som gått sönder?
4. Vad är den tillverkad i för material?
5. Var är den tillverkad?
6. BEHOV??? Alltid värt att fundera över en gång till :)
Kanske äger jag redan något som skulle kunna fylla samma syfte?

Gå också gärna ett steg till i tankekedjan och fundera över hela livscykeln.
Vad händer när du inte längre vill ha den?

1. Går den att sälja/skänka/återanvända?
Om inte,
2. Går den att återvinna?

I värsta fall går det inte ens att slänga prylen i brännbart utan den hamnar på deponi.
Dvs på hög.
Förvaring.
Sopberget.

Järnspikars så sorgligt.

Ganska ofta tycker jag att det räcker med att nagelfara plötsliga impulser med frågan om behov eller ev när kommer jag använda den?
Nej.
Jag behöver den faktiskt inte.
Den kommer inte höja min livsnöjdhet.

Do not shop until you drop...

Do not shop until you drop...

Läs mer