Ett fint år

Är det ok att säga att 2020 har varit ett fint år?

Jo, jag vet. För många har 2020 varit ett riktigt skitår. Men när jag tittar tillbaka på mitt år så vore det lögn att säga att det inte har varit fint år i all sin konstighet.

 
Istället för fyrverkerier pryddes nyårshimlen 2019 av hypnotiserande pärlemorsmoln

Istället för fyrverkerier pryddes nyårshimlen 2019 av hypnotiserande pärlemorsmoln

 

Det nya decenniet inleddes optimalt med slalom hemma på Frösön...

 
 

och längdskidor i Fugelsta, två mil från stan.

IMG_6067.jpg
 
 
Om det blir lite för jobbigt? Testa med slalomskidor och tolka med sele.

Om det blir lite för jobbigt? Testa med slalomskidor och tolka med sele.

 
 
Älskar precis allt med den här bilden. Det framgår verkligen hur hela familjen njuter av att få vara ute i det fria…

Älskar precis allt med den här bilden. Det framgår verkligen hur hela familjen njuter av att få vara ute i det fria…

 
 

Vårvinterkänslor

Så här såg det ut hemma i Härjedalen fastän det bara var mitten av februari.

 

Drömis och krasch

Sen blev det lite kallare fast det fortfarande var klent med snö i stan. Då fick vi istället njuta av drömis på Storsjön. Direkt utanför stadskärnan 🤍

Jag for till Bräcke för att jobba och få ett miljöombyte en dag. Men vem kan låta bli att köra ett skridskopass på lunchen när det ser ut så här utanför? Inte jag iaf!

 
IMG_6353.jpg
 
 
IMG_6354.jpg
 

Dessvärre slutade turen i bisarr smärta. Ena skridskon fastnade i en lömsk spricka under hög fart och jag dundrade rätt ner i isen. Ena knäet tog smällen och svullnade upp rejält. Huvva. Det gjorde grinont att sätta sig i bilen och behöva böja det svullna knäet. Det tog någon vecka att läka såpass att det gick att försiktigt börja skrinna och springa igen.

 

Ett maxat lov

Bland osäkra prognoser om såväl virus som väder bestämde vi oss för att köra ett sportlov på hemmaplan - maxat med vinteraktiviteter.

 

Utelivet

Direkt efter sportlovet brakade skiten loss och 2020 blev väl inte direkt som någon hade föreställt sig.

Vi hann med ett par dagars utförsåkning innan backarna slog igen för säsongen…

 
IMG_5925.jpeg
 
 
IMG_6701.jpg
 

Sen höll vi till godo med andra uteaktiviteter. Väldigt tacksamma över att det inte rådde någon lockdown i vårt hörn av världen.

 

Sommaren

Sommarlovet började på sätt och vis efter en AW med Gomorron Östersund ute på Andersön. Jag cyklade ut och så var vi ett gäng som sprang. Sen avlöste härligheterna varandra vid stranden med bad, grill, häng och skratt, bastutält, musik, sommarvarma vindar, ljuvlig skymning, digital barnpassning och till råga på allt en älgspaning på vägen hem. Den här kvällen satte liksom rätt ton för en lång och skön sommar!

Å vilken sommar det blev sen! Som en ändlös karamell…

Årets härligaste dag var baddagen ute på Bynäset. Egentligen skulle Kristoffer ha jobbat men han tog ledigt. Smart val. För den som har möjligheten att välja vore det dumt att missa en sån här chans för att det säkert kommer fler lika fina dagar, sommaren är lång etc… Det finns noll garantier för det.

Storsjöflaket låg spegelblankt och det bjöds på 21-22 i vattnet… I Jämtland. Redan i juni! Nä. Såna dagar kan verkligen inte tas för givna utan måste fångas fullt ut 💙


Höst och vinter


äventurer

Det har blivit många äventurer under året. De flesta små, nära och väldigt härliga.

Andersön

Första tältnatten var ute på Andersön i början av maj.
Jag älskar Andersön. Vackert, bra iordningsställt med flera grillplatser och dass. Finns alltid någonstans på ön där det är lä. Fin led att gå eller springa runt på ön.
Men det bästa är att det är så himla enkelt och lättåtkomligt. I det här fallet:
Packa bilen. Åk 15 kilometer hemifrån. Gå 150 meter med packning. Sätt upp base camp. Gör upp eld. Grilla. Kasta sten. Utforska. Läs saga. Lyssna på ljud i mörkret. Somna.
Väldigt hanterbart att få till för föräldrar och samtidigt riktigt spännande för två små pojkar. Det behöver inte vara svårt för att det ska vara uppskattat ❤️

 

helags - Ett minne för livet

Årets bästa äventur gick till favoritfjället Helags. Dagen efter sommarens härligaste dag passade jag och Arvid på att nyttja rådande högtryck till fullo med en riktig fjälltur. Vi avverkade drygt 32 km vandring och drygt 1000 höjdmeter på knappt två dygn (torsdag lunch-lördag lunch). Den här vandringen kräver ett eget inlägg känner jag. Men här kommer lite bilder och två filmer från turen i alla fall ❤️

 
 

Suljätten

En fin dag i augusti med Gustlings till Suljätten. Hyfsat lång bilresa men barnvänlig och lagom lång led upp till toppen. Vi blev så varma av turen att det behövdes ett dopp i Kallsjön efteråt. Den här dagen levde sjön verkligen upp till sitt namn…

 

Träning och tävling

Mål för året

2020 var planen att fokusera mer på löpning än triathlon. Lidingöloppet var den enda tävlingen som fanns i kalendern.

 

Nytt för 2020

Jag har haft äran att prova på att vara tränare åt min vän Maria och vi har kört många pass ihop. Riktigt skoj! Särskilt bra med sällskap under de riktigt jobbiga passen som ska göras. Maria har i sin tur fått mig att gymma mer (handen på hjärtat har det inte blivit några mängder, men åtminstone lite styrka och något att bygga vidare på 2021.)

 

Simning

Under andra halvan av året har jag steppat upp simningträningen och försökt få till 7 km simning per vecka. Det har gått över förväntan fram tills dess att bassängerna stängde helt… Ja ja. Det är bara att ta nya tag när världsläget är bättre (läs: när alla vaccinerat sig).

Glad morgonsimmare! Foto: Fredrik Marken

Glad morgonsimmare! Foto: Fredrik Marken

 
Avverkat motsvarande ett Vansbrosim i Storsjön  (13 grader varmt i vattnet) med Kattis. Foto: Kattis snubbe

Avverkat motsvarande ett Vansbrosim i Storsjön
(13 grader varmt i vattnet) med Kattis. Foto: Kattis snubbe

 
 

Löpning

107 mil löpning har jag registrerat på min Garmin under året (oklart hur mycket som inte blivit loggat men gissningsvis några mil till). Det är mycket löpning för att vara mig och jag hoppas kunna öka den dosen nästa år. Under maj månad testade jag att köra en run streak (springa varje dag, minst 2 km). Det gick fint en begränsad period, men jag är rädd att jag inte skulle ha kunnat sluta om jag fortsatt…

Under maj sprang jag traditionsenligt Andersön Runt. Det här året var loppet utspritt över en vecka så en fick kuta när det passade. Mitt mål är som vanligt att springa de drygt 11 kilometrarna terräng under 60 minuter. Ifjol missade jag med 2-3 sekunder. I år grejade jag det med säkert 40 sekunders marginal! Mycket tack vare peppen från Anna som jag sprang förbi efter 8 km. Hon tog rygg på mig och skrek peppande ord hela vägen i mål.

 
Nöjd efter målgång i lopp och efterlängtat dopp

Nöjd efter målgång i lopp och efterlängtat dopp

 

Däremot inget Lidingölopp iår. Jag har skjutit fram starten till 2021.

Men jag körde ändå drygt samma sträcka på hemmaplan när jag deltog i en Backyard Ultra Plus i syfte att samla in pengar för psykisk hälsa. Jag kallar den Plus eftersom jag sprang 6.7 km med ett kallbad (10e oktober) efter varje varv innan nästa varv drog igång. 33 km och 5 kallbad under fem timmar har ju också en viss tjusning.

 

Inget triathlon

Det blev inget Triathlon.
Körde säsongens första Duathlon med klubben och var pepp på Klubbmästerskapet i slutet av sommaren. Dessvärre bröt yngsta sonen armen 1.5h före start så det bidde inget race iår. Klubbfesten sköt vi också på på grund av pandemin.

 

Friidrott

Under året har Arvid börjat med friidrott och jag har blivit en av tränarna. Det har varit superkul att få lära känna ungdomarna och gå tränarutbildning.

 

Socialt?

Jo, här är det ju mest påtagligt hur annorlunda året varit men ändå tacksam för allt som blivit av.

Road trip

Vår ursprungliga semesterplan var att besöka Astrid Lindgrens Värld. Det sket sig och parken fick stänga ganska snart efter att den öppnat. Vi var dock rätt hungriga på värme och bad. Efter högtrycket i slutet av juni var Jämtlands sommartemperatur ytterst blygsam. Så vi bestämde oss för att göra en hyfsat spontan roadtrip söderut för ett sista sommarryck.

 

Älvdalen

Jag är så tacksam och glad att vår ES-träff blev av! Även detta år bodde vi på charmiga Tre Björnar i Älvdalen. På vägen dit gjorde vi ett stopp i Klövsjö och gick till Fettjeåfallet. En tur jag velat göra länge och som nu äntligen blev av denna soliga och friska septemberdag. Barnen stannade sen hos mormor och morfar medan vi fortsatte till Älvdalen för ett par helroliga dagar med goa vänner!

 

Kalas

Kalas blev det även om det blev lite förskjutet.

Aprilpojken Assar fick skjuta på sitt födelsedagskalas ett par månader och vi höll det utomhus. Det råkade tajma med en av årets absolut varmaste dagar (+27 grader i skuggan) så vi dukade upp inne i syrenlunden för att åtminstone få till lite skugga. Rymdtema var det beställt. Arvids kalas gick av stapeln i oktober med tema Bermuda-triangeln.


Bada bada bada

Hösten 2019 slutade jag aldrig att bada när sommarsäsongen tog slut. Sen har det bara fortsatt. 2020 är därmed det första året som jag badat utomhus under årets alla månader.

Sommarens ljuvligaste dopp var efter en sen löprunda runt Bynäset i närliggande Västbyviken. Klockan är 22:39 på kvällen och det är +20 grader i både vattnet och luften…

 

Det var en hel del av allt som vi hittat på under året!

Det tar onekligen tid att sammanfatta allt så här på slutet, men jag tycker ändå att det är värt att göra ett ordentligt bokslut. Att påminna sig själv om allt som vi faktiskt gjort fast vi knappt lämnat länet.

Jag hoppas också att inlägget kan inspirera. I princip allt vi gjort finns ju där ute. Det är tillgängligt och behöver varken vara dyrt eller avancerat. Kanske får du själv lite idéer och tankar att förverkliga under 2021?

Med det sagt vill jag önska dig ett riktigt gott nytt år!

Ann-Mari

❤️