USA och en strimma av hopp

Idag ska en ny president installeras i Vita Huset. Måtte det gå smidigt. Att maktskiftet ger övriga världen lite andrum efter fyra år med hjärtat i halsgropen. Jag önskar alla amerikaner ro inför det tuffa arbetet med att överbygga de enorma samhällsklyftorna. Hur det ska gå till i praktiken återstår att se.

För mig var det en glad överraskning när Biden/Harris stod som vinnare efter valet i november. Jag trodde inte det på förhand. Jag vågade inte hoppas på det. Opinionsundersökningarna till trots. Sådana har visat fel förut. Men när resultatet väl stod klart - lättnad. Som att det går att andas igen. Ännu finns det hopp i världen.

Lägg därtill det så viktiga senatsvalet i Georgia som ger demokraterna övertaget i senaten. Äntligen finns möjlighet att göra mer verkstad av den politik som Obama förgäves försökte driva igenom under sina 8 år vid makten. Särskilt vad det gäller klimatmålen 🌱

Tiden efter valet har mest känts som en lång och orolig väntan. Vad ska den avgående presidenten hinna ställa till med för oreda fram till och med idag? Men även efter idag såklart. Mycket vapen, liberala vapenlagar och arga människor är aldrig en bra kombo. Om USA tidigare tampats med främst yttre hot, kommer det kanske största hotet nu istället inifrån. Hjärtat satt i och för sig i halsgropen även när Obama skulle installeras. Jag var mycket orolig att han inte skulle få genomleva sitt presidentskap.

Aldrig förr har jag följt så mycket amerikansk politik och olika amerikanska nyhetskällor. Men det är svårt att låta bli. Det som händer i USA påverkar så mycket av allt det som sker globalt, direkt eller indirekt. Klimatmässigt, ekonomiskt, säkerhetspolitiskt, idémässigt osv.

USA är ett stort, fascinerande och mångfacetterat land. Världens största demokrati och förmodligen världens största utmaningar att ta itu med. Inte minst på grund av den pågående pandemin. Jag fortsätter att följa det med skräckblandad förtjusning. Helst på distans dock…

Från ett studiebesök på Hooverdammen 2017. På gränsen mellan Arizona och Nevada. En imponerande dammkonstruktion och ett av USAs mest kända landmärken.

Från ett studiebesök på Hooverdammen 2017. På gränsen mellan Arizona och Nevada. En imponerande dammkonstruktion och ett av USAs mest kända landmärken.