Runstreak + förkylning?

En bra bit in i februari och jag kör på med min runstreak. Trots att det kanske inte varit riktigt sunt…

Bakgrund: I januari blev det 4 löppass. Väldigt lite i mina mått mätt. Så det var hög tid att ta tag i året och inleda löpsäsongen 2021 rejält med en runstreak i februari.

28 dagar.

En början och ett tydligt slut. Med en förmåga att fastna för saker och ting kändes det lika rimligt med ett tydligt slutdatum som ett startdatum.

Första veckan gick strålande.
Jag tog det medvetet försiktigt för att jag sprungit så lite månaden innan, men kände mig verkligen på gång.

Skärmavbild 2021-02-17 kl. 10.43.15.png

Men så blir det som det så lätt blir i livet. VAB och först yngste sonen förkyld och sen hela familjen. På måndag 8/2 var det min tur. Jag blev förkyld hela veckan och är fortfarande inte helt hundra.

Men hur ska det bli nu med min runstreak?

Runstreak + förkylning?

Jag började googla. Ingen feber men rejält tjock i halsen och snorig. Hur gör de som kört runstreak i flera år? De måste ju blivit sjuka någon gång?

Hmm. Mycket riktigt. De verkar springa på ändå.

Jag vet inte vad du tycker, men jag upplever att en långsam löptur är mer skonsam än en rask promenad. Så det tog jag med mig. Fick lite pepp från Kristoffer och försökte känna efter lagom mycket. Okej, jag provar. Vid minsta lilla bröstkänning så går jag.

Så ja… jag körde på och sprang ändå. Eller springa och springa gjorde jag väl inte… Snarare lufsade. Med gång i backarna. Men jag fortsatte hur som helst. Blev inte ens svettig och det säger rätt mycket för jag brukar svettas som bara den när jag tränar.

Mentalt var det väldigt skönt mentalt att kunna röra på sig på det sättet fast jag var förkyld.

Skärmavbild 2021-02-17 kl. 10.43.40.png


Ska man springa när man är förkyld?

Nej. Det är min bestämda åsikt. Jag tycker inte det. Och jag hade själv inte stuckit ut på löpning om det inte var för runstreaken som fortfarande är intakt.
Gjorde jag rätt?

Jag vet inte. Jag vet inte om lufsande påverkat något alls? Om det gjort skada, förlängt eller förkortat sjukdomsperioden.

Men runstreaken är fortsatt intakt.
Det återstår 11 löppass och jag fortsätter köra på i sakta mak till jag känner mig helt återställd.

Runstreak 4 månader om året?

Innan förkylningen kändes det så himla bra med runstreaken. Jag körde en ifjol också och upplevde att det gjorde mest gott. Men jag skulle inte vilja köra det jämt, varje dag, året om. Så efter en del klurande har jag kommit fram till att jag ska testa köra runstreak under fyra månader 2021.

Februari - Uppstart

Exakt fyra veckor av kontinuitet. Komma igång igen. Stärka senor och leder.

Maj - Uppbyggnad

Äntligen barmark och lätt att variera längd och intensitet. Ljust nästan dygnet runt och stor löparglädje. Det ska spritta i benen.

Augusti - uthållighet

I september hoppas jag att Lidingöloppet kommer gå av stapeln. Så efter en bra löpsommar med fart vill jag träna upp min uthållighet och köra på bra i augusti så jag kan börja släppa på träningen in i september.

November - nedvarvning

Ofta en mörk och murrig månad. Kanske barmark? Här känns det extra viktigt med en morot att komma ut och få frisk luft och förhoppningsvis lite dagsljus för välmåendet. En runstreak i november tror jag sitter bra.

Så min plan är att satsa på dessa fyra månader. Jag tror det kan bli riktigt bra!

Ann-Mari

Foto: Niklas Persson