Tågluff med barn i Europa. Del 1 - Lämna Sverige

Tre minuter kvar tills bussen ska gå. Det spritter i de små kropparna och det är underbart att se. Det stora äventyret väntar och det är nu det sker. Bara ett dygn sedan de fick sommarlov och ALLT ligger framför oss. En av de bästa känslorna.

Dörren är låst och allt är klart. Den genomtänkta packningen ligger i varsin ryggsäck och i den rosa frysväskan ligger matsäck och dryck. Och varsin godispåse. Fast dem kommer bli bejublade överraskningar först i höjd med Ockelbo. Precis när jag dragit en lättnadens suck får jag syn på…

-Men Arvid, varför har du tagit dina finskor och inte dina vanliga?
-Eh… Jag… vet inte?

Suck. Vi hinner inte hem och byta nu. Det är som det är. Hoppas det inte blir skavsår…

 

Bakgrund resa

Tågresan är en 40-årspresent till mig och K från Elisabeth. Hon frågade vart vi ville resa och vi ville till Alperna. Jag har aldrig varit där. Ska vi inte tågluffa då? Ni fyra, jag och K:s syster med familj.
Totalt nio personer varav fyra barn i åldrarna 5, 9, 10 och 11 år.

Jag hade aldrig tågluffat heller, så det lät skoj. Tur att jag inte visste hur mycket tid det skulle ta att planera bara… 😅 Många kvällar, sökningar och videosamtal. Fast under själva resan har vi fått lön för förarbetet. Då kunde vi lättare slappna av och njuta istället. Alla boenden och nästan alla platsreservationer på tågen som kräver platsreservationer var fixade på förhand.

Basen för vår resa var interrailkort med 15 dagars fria resor för 4851 kr styck. Alla barn upp till 12 år reser gratis i vuxet sällskap. Elisabeths kort kostade 4388 kr eftersom hon reser som senior. Priserna ovan är efter någon form av boka-tidigt-rabatt och jag är inte alls säker på att det är det billigaste sättet att göra vår resa, men så gjorde vi i alla fall.

 

Rutten

Förutom Alperna så ville jag resa med barnen till Medelhavet. Vi velade länge om vi skulle välja väster eller öster om Alperna (personligen hade jag gärna rest mer österut, men det kanske blir någon annan gång). Nu blev det den västra sidan och det blev jättebra det med.

🚂 - 🇸🇪 🇩🇪 🇦🇹 🇱🇮 🇨🇭 🇮🇹 🇲🇨 🇫🇷 🇩🇰 🇸🇪

🇸🇪 Lördag Östersund - Uppsala
🇸🇪🇩🇪 Söndag-Måndag Uppsala - Berlin (nattåg)
🇩🇪 Tisdag -Onsdag Berlin - Tropical island tor
🇩🇪🇦🇹 Onsdag Berlin - Innsbruck
🇦🇹🇱🇮🇨🇭 Fredag Innsbruck - Lugano
🇨🇭🇮🇹 Söndag Lugano - Arenzano
🇮🇹🇲🇨🇫🇷 Onsdag Arenzano - Nice
🇫🇷🇩🇰 Fredag Nice - Köpenhamn (✈️)
🇩🇰🇸🇪 Söndag-Måndag Köpenhamn - Östersund (nattåg)

 
 

Etapp 1: Östersund - Uppsala

På perrongen i Östersund väntade glada överraskningar. Flera av våra vänner åkte med samma tåg till Ljusdal respektive Järvsö. Underbart! Där försvann de första timmarna i ett trevligt nafs! Vi kom fram till Uppsala vid 22-tiden och knatade hem till farmor och sov över. Den här sträckan ingick inte i våra Interrail-kort eftersom resan ut ur landet måste påbörjas på en och samma dag.

 
 

Etapp 2: Uppsala - Sthlm, Sthlm -Malmö, Malmö - Berlin

På söndagen vaknade vi upp i ett somrigt Uppsala. Vi packade om vår optimerade packning och skalade bort saker som vi omklassat som överflödiga.

Vädret bjöd in till promenad och vi strosade fram längs Fyrisån. Tittade in genom fönstren på det gamla Pumphuset vid Kvarndammen, beskådade det omtalade brodebaclet - Tullgarnsbron, studerade båtarna och Assar upptäckte flera gäddor i vassen! Den här gången såg vi ingen bäver som vi gjorde för en dryg månad sen.

Älskar Uppsala. Har så många fina minnen från studietiden här. Stråket längs ån med sina maffiga lövträd är sannerligen inte vardag för oss norrlänningar.

Bortanför Studenternas var Uppsala Summer Zone i full gång. Massor av roliga gratis-aktiviteteter att prova på för barn och vuxna, men för oss blev det bara en blixtvisit denna gång. Efter lunch passade vi på att ta TBE-vaccin innan vi tog tåget mot Stockholm.

Äntligen möta upp kusinerna, A och P samt farmor - som passade all packning medan vi köpte Take away-mat och en tågkarta över Europa från Kartbutiken!

Sen rullade vi söderut mot Malmö. Det lektes med playdoo och spelades… Ticket to Ride Europe! Såklart!

En annan vuxen sa till våra barn att dämpa sig (tack till dig) och efter den läskiga tillsägningen var barnen betydligt lugnare hela tågluffen igenom. Och med den lilla parentesen vill jag bara säga att vi har ett kollektivt ansvar att uppfostra nästa generation hur man bör uppföra sig för att visa hänsyn gentemot medmänniskor. Huvudansvaret bär såklart vi som föräldrar, men våga säga ifrån även om det är andras barn som uppför sig på ett störande sätt.

 

I Malmö klev vi ombord på Snälltåget mot Berlin där vi bokat två liggvagnskupéer. Mycket spännande för barnen. Självklart var de både vakna och storögda när vi åkte över Öresund och plötsligt befann oss utomlands! Danmark var dock bara en kuliss den här gången. När vi vaknade nästa morgon susade Tyskland förbi utanför fönstret!