Tågluff med barn i Europa. Del 2 - Tyskland

Tåget var någon timme sent till Berlin men det var bara bra för oss. Istället för att hoppa av vid 7-tiden så kunde vi äta vår medhavda frukost i lugn och ro, borsta tänderna, packa ihop våra grejer och vara klara lagom tills vi gled in på Berlin Hauptbahnhof.

Gedächtniskirche och Zoo Berlin

Efter lite allmän förvirring kring biljettsystemet för lokaltrafiken, så delade vi på oss och tog två olika rutter till hotellet. Rummen var inte klara, men det gick fint att låsa in bagaget och ta vara på dagen i Berlin. Det är över 20 år sen jag var på klassresa i Berlin, men jag påmindes snabbt om hur grön staden är och varför jag fortfarande tycker om den.

Familjen delade upp sig efter intresse. Arvid och K besökte Computerspielemuseum och tittade på Berlinmuren, medan jag och Assar och tittade på Gedächtniskirche och gick på Zoo Berlin.

Är visst något fotbollsevent i Tyskland just nu… 😏

 

Zoo Berlin ligger bara ett stenkast bort från kyrkan.

Det är Tysklands äldsta djurpark och en av de äldsta i hela Europa. Dock inte att förväxla med stadens andra zoo, Tierpark Berlin som är en av Europas större djurparker. Zoo Berlin var dock fullt tillräckligt för oss. Vi spenderade flera timmar och många steg i djurparken. Hann kolla på de flesta djuren och Assar testade den jättefina lekparken. Höjdpunkten på besöket var säluppvisningen! Wow!
I mitt nästa liv tror jag att säl kan vara något…

Djurparken är designad med vallgravar istället för galler/stängsel mellan många av djuren och besökarna. Det gav en mäktig känsla av närhet. Tex bara någon meter luft mellan oss och den enorma afrikanska elefanten!

 

Under lunchpausen lyckades jag hitta ett eluttag och ladda mobilen (powerbanken låg kvar i packningen på hotellet). Det fanns ett värdshus inne på området där Assar åt schnitzel och jag tog en gryta med ris i någon form av dagens. Mycket gott!

Trötta och nöjda med dagen summerade Assar besöket i en enda mening;
Varför har jag aldrig gått på djurpark förut?

Just leoparden hade ett skyddsfönster framför sig 😅

 

Tropical Islands

Farmor bodde kvar på hotellet en natt till, medan vi andra tog tåget en timme sydost till Tropical Islands. Ett ställe som min kompis Linn berättat om. En luftskeppshangar (!) som byggts om till ett tropiskt paradis och äventyrsbad med en stor regnskog i mitten (!!!). Byggnaden är ofattbara 107 meter hög, 210 meter bred och 360 meter lång! I anslutning till byggnaden finns också bad utomhus.

Vi hade bokat bad med övernattning i tält på stranden.

Det fanns ett antal hinkar som tömdes med jämna mellanrum, här är den maffigaste.

Ja, men ni kan ju försöka att föreställa er lyckan… Att som barn få leka fritt på ett gigantiskt äventyrsbad och dessutom få sova över! Det går att ta både midnattsdopp och morgondopp i Söderhavet om en känner för det.

På eftermiddagen började det regna häftigt och åska. Det ökade mysfaktorn en tiopotens till. Regnet bokstavligen forsade utför sidorna och mullret överröstade det ständiga sorlet från vattenrutschkanorna.

Ovädret gick över, men det började regna och åska igen när vattenrutschkanorna stängt för kvällen och det börjat mörkna ute. Blixt efter blixt lyste upp stället medan jag väntade i tältet på K och ungarna som var ute och knatade i regnskogen. Här någonstans exploderade mysfaktor-skalan!

Söderhavet med de mindre rutchkanorna till höger och de jättestora kan skymtas litegrann i bakgrunden till vänster om ön. Önskar att vi haft trappräknare och stegräknare på barnen 😅

Om det är en turistfälla?
Nej, vi tycker inte det. I väldigt tuff konkurrens var besöket på Tropical Islands det bästa på hela resan enligt våra barn. Och även som vuxen är det minst sagt ett spektakulärt ställe som känns väldigt roligt att ha upplevt. Tilläggas bör att vi var här innan högsäsongen kommit igång och det tyckte jag var skönt.

Värt att veta är att om man bokar en övernattning på Tropical Islands så ingår bad både hela ankomstdagen och avresedagen. Assar och jag tog ett morgondopp innan frukost men mer bad än så blev det inte för oss dag två, då vi skulle möta upp farmor tillbaka i Berlin och fortsätta resan söderöver.

Det är förbjudet att ha med egen mat in på området (förståeligt då det är en perfekt miljö och temperatur för skadedjur) men det finns food courts och restauranger med brett utbud av mat. Allt du köper blippas på ditt armband och betalas vid utcheckning.

Smidigt system, men när vi skulle gå så fanns plötsligt inte mitt armband runt handleden längre. Oh no. Vi letade och letade och missade tåget med kusinerna tillbaka till Berlin. Gissningsvis lossnade det under morgondoppet.

För att inte missa vårt måste-tåg gav vi upp letandet och gick till infon för att bekänna vad som hänt. De var superschyssta och hjälpsamma. Vi fick bekräfta våra utlägg (det finns ju alltid en rädsla att någon annan hittat det och shoppat loss - blipp blipp blipp) och allt stämde lyckligtvis. Så här i efterhand hade det varit bättre om vi gått hit direkt istället för att ägna en massa tid åt att leta nålen i höstacken.

Shuttle bussen kom och med cirka 1.5 minuts marginal hann vi med tåget tillbaka till Berlin. Lugnt ju…
I Berlin mötte vi upp resten och hann också köpa varsin sallad innan det var dags att åka snabbtåg!

Nästa: 🇦🇹

Del 1 av tågluffen läser du här.