Vad är lycka?

Åreskutan i solnedgången.  Foto: Ann-Mari Darj

Åreskutan i solnedgången.
Foto: Ann-Mari Darj

Alla vill vara lyckliga men vad är lycka?

Ordet lycka får oss att tänka på korta stunder av översvallande glädje som semesterresor, fester med vänner eller att köpet av den där prylen vi velat ha. Vi tänker på stunder då glädjenivån är (eller där vi förväntar oss att den ska vara) på topp.

Därför är det mer meningsfullt att prata om livsnöjdhet när vi vill beskriva den nivå av lycka som personer känner i vardagen, dag ut och dag in. Ordet livsnöjdhet kommer inte med ett bagage av associationer.

Hur nöjd är du en vanlig dag? Ditt riktiga liv? Tänk dig en skala från 1 till 7. Vi kan låtsas att du tycker dig ligga på en 5:a i livsnöjdhet. Du har det rätt bra, bor i en ok lägenhet och har meningsfulla fritidsaktiviter. Trots det är det något som skaver och som gör att du inte ger toppbetyg? Det skulle kunna vara något på jobbet, som att du inte trivs med chefen. Kanske lever du i en dålig relation? Pendlar du bort en massa tid varje dag?

Livsnöjdhet handlar alltså om ditt liv som det ser ut de flesta dagarna. När du gör samma saker som du brukar, och hur du mår då. Reflektera en stund över hur de flesta av dina dagar ser ut och identifiera moment som du kanske inte är helt nöjd med. Det behöver inte vara något stort, direkt dåligt eller jobbigt men ändå det som gör att du inte är helt nöjd med din tillvaro.

Din lyckonivå varierar över tid men håller sig i genomsnitt ganska konstant.

Din lyckonivå varierar över tid men håller sig i genomsnitt ganska konstant.

Nöjdhet över tid

Min vetenskapliga graf ovan visar livsnöjdheten över tid. Den varierar upp och ner, uppåt på semestern, neråt när vintern överraskar tågtrafiken igen (och igen). Upppåt igen när du köper en ny bil och så vidare.

I vardagens genomsnitt håller livet dock en rätt jämn nivå som varken rör sig uppåt eller nedåt.

Öka livsnöjdheten

För att putta kurvan uppåt behöver du jobba med din grundnivå. Du behöver se till att dalarna nedåt på kurvan blir färre och grundare, snarare än att försöka öka på topparna. Oavsett hur hög topp du kommer upp på faller du relativt snart ner på din grundnivå igen.

Tre månader efter en löneförhöjning är vi till exempel tillbaka på samma livsnöjdhet som innan och redan 3 veckor efter semestern är vi tillbaka i vardagslunken.

För att flytta grundnivån uppåt finns det i huvudsak tre vetenskapligt beprövade metoder att ta till. Att ta tag i problemen, bli mer nöjd med vad du redan har och träna konditionsträning.

Fyll igen svackorna

När du identifierat vad som gnager dig kan du genom att försöka hitta en lösning öka din livsnöjdhet, istället för att bara gilla läget. Eftersom fler toppar inte långsiktigt kommer att göra dig lyckligare behöver du istället fokusera på svackorna.

Börja med att fundera ut vilka negativa aspekter som finns i ditt liv och rangordna dem utifrån hur mycket de påverkar dig. Att du irriterar dig på att bilden inte är perfekt på din HD-TV är ovärt att fixa om det är ett mycket större bekymmer att du ägnar 2 timmar per dag bara åt att transportera dig till och från arbetet.

Lista de bekymmer som bidrar till mest stress och negativa tankar i ditt liv och börja med att formulera planen för de jobbigaste problemen.

Det kan leda till både jobbiga och smärtsamma insikter och förändringar, men att ignorera dem och försöka kompensera med lyckopucklar är dömt att misslyckas.

Du kanske behöver flytta, byta jobb eller partner för att lösa problemen i rätt ordning. Men vill du öka din livsnöjdhet är det precis vad du behöver ägna dig åt.

Lyckopucklar

Motsatsen till att fixa problemen är att försöka uppnå lycka genom addera fler lyckliga pucklar till grafen. Tänk dig att du skulle köpa till exempel en drönare. Det vore häftigt att ha, du skulle kunna posta fantastiska bilder på Instagram och bli uppskattad av grannarna i sommarstugan som kunde få flygfoton över gården.

Samtidigt var ditt liv inte uselt utan den där drönaren. Det var inte bristen på drönare som gjorde ditt liv jobbigt i mörka stunder, det var någonting annat. Att skaffa en drönare kanske också ger en viss ekonomisk ångest som naggar i bakgrunden.

Att köpa en drönare ger en tillfällig boost uppåt, men när nyhetens behag klingat av kommer du att vara tillbaka på din genomsnittliga nivå igen. Om den nivån ligger långt ner spelar det ingen roll hur många drönare du köper, du kommer ändå inte öka din livsnöjdhet.

stephen-radford-43730-unsplash.jpg

Bli nöjd med allt vad livet ger

En annan teknik för att öka livsnöjdheten är att jobba med negativ visualisering. I korthet går det ut på att du föreställer dig ett dåligt utfall som inte inträffat och sen blir lycklig över att det inte är på det viset.

Du kanske känner suget av en ny bil bara för att den nuvarande börjar kännas lite trött. Den är inte lika rolig att köra längre och börjar få några år på nacken.

Istället för att köpa en ny och därigenom få en kortvarig boost av lycka, kan du försöka bli mer nöjd med den bil du redan har. Du skulle, när du lägger dig för att sova, helt kunna gå in i en visualisering av hur din bil brinner upp. Se lågorna framför dig, känn hur jobbigt det hade varit både med att bilen och sakerna i den försvann och se allt pappersarbete med försäkringar som du skulle få genomlida. Hur skulle du ta dig till jobbet innan du fått ut en liknande bil på försäkringen. Täcker din försäkring ens brand?

När du totalt gått upp i den här visualiseringen kan du avbryta och istället känna lättnaden över att din bil tryggt står kvar där ute, i helt ok skick. Vad enkelt det är att ta sig till jobbet och vad praktiskt det ändå är att ha en fungerande bil. Med en rejäl städning vore den inte så tokig ändå.

Bilen är ett trivialt exempel, men det går att ta längre. Visualisera istället att en av dina nära går bort. En visualisering som kommer få dig att uppskatta dem mer innan det är försent. Kanske tar du chansen att besöka personen redan dagen efter. Genom att visualisera negativt har du kommit att uppskatta någonting du redan har.

En konsekvens är att du kommer att köpa färre saker vilket leder till en större möjlighet att spara och investera.

Foto av  David Marcu  från  Unsplash

Foto av David Marcu från Unsplash

Konditionsträning

Konditionsträning är ett oerhört effektivt sätt att öka välbefinnandet, kreativiteten och mycket annat. Mer om det kan du läsa i kategorin träning.

Sammanfattning

Lös problemen i livet istället för att försöka kompensera med kortvariga lyckoökningar. Är du inte nöjd med vardagen så hjälper inte avbrotten.

Använd negativ visualisering för att kunna uppskatta det du redan har och träna konditionen regelbundet.