Tackar du nej till flera miljoner?

-Tackar du nej till flera miljoner?
-... Ja. 

Men i mitt huvud så tänkte jag, Nej. Det är precis det som jag inte gör.
Sen önskade jag Moa i andra änden av telefonsamtalet en trevlig kväll och så la jag på luren.

Jag har svårt att vara kort och otrevlig mot telefonförsäljare. Tänker att de har ett ganska otacksamt jobb. Men å andra sidan är jag ju aldrig intresserad av att köpa något som de vill erbjuda mig. Kanske vore det bäst att lägga på luren snabbt så de kan fortsätta jakten på potentiella kunder? Jag har avanmält mig från allt postutskick som Postkodlotteriet ägnar sig åt (det kan man förresten gör här)! På mobilen har det blivit lite lugnare sen jag installerade appen Truecaller. 

Men åter till telefonsamtalet från Moa på Postkodlotteriet.
De inleder ju alltid samtalen så himla trevligt och gärna mitt i en mening så att man ska tvingas lyssna klart. Hon lät uppriktigt glad och ivrig att förmedla något. Nästan som om jag redan vunnit något.
...Och JUST NU har DU dessutom chansen att vinna en herrans massa pengar eftersom vi, som du kanske redan vet, har en grannyra JUST nu och...
Jag tittade förstrött ut på gatan.
Nä. Inga yra grannar här inte. Suck. Och Storsjöyran är över för detta år...

-Jag är inte intresserad.
-Men va? Menar du att du TACKAR NEJ till flera miljoner?

Nej. Det är just det jag inte gör. För om jag enbart skulle lita till Postkodlotteriet för att säkra min dröm om ekonomiskt oberoende så vore jag ute på tunn is.
Mycket tunn is. Grannyror eller inte.

Ni kanske har hört att Lotto brukar marknadsföra sig som - Miljonärsfabriken.
Ganska klen fabrik må jag säga.
På Svenska Spels hemsida kan man läsa om att Svenska Spel delade ut 349 miljonvinster under 2016.
Spelet som genererade flest miljonvinster var Triss med 126 miljonvinster, tätt följt av Lotto med 111 miljonsvinster och Stryktipset med 45 miljonvinster. 

Enligt en undersökning från Folksam 2012 spelade medelsvensken för 450 kr per månad. Och jag gissar att siffran är ännu högre idag med tanke på explosionen av casinon på internet.

Så låt oss göra ett exempel av detta,
Om man istället investerar 400 kr/månad på tex börsen och lyckas få en avkastning på 8% över tid (inte alls orimligt). Då kommer de där 4800 kronorna per år ha vuxit till 999 000 kr efter 36 år, tack vare ränta-på-ränta-effekten. En betydligt säkrare metod om du frågar mig.

Den 3 maj 2017 twittrade Avanza bank att 4329 kunder nått upp till en miljon dittills under årets drygt 4 månader. Alltså flera tusen fler än Svenska Spels Miljonärsfabrik.

Jag vill bara ge ett till kort exempel här.
Titta på Kaj. Se så lycklig han är över att äntligen ha prickat in en vinst på 1.3 miljoner efter 60 års tippande.
Självklart tippade han troligen inte för 78 kr/vecka redan på 50-talet, men vi lekar med tanken.
Säg att han spelat för motsvarande 300 kr/månaden under hela den här tiden (motsvarar ca 70 kr/vecka). Om dessa pengar istället varit investerade till 8 % ränta hade Kaj istället haft drygt 5 330 000 kr på kontot. Just sayin...

Faktum är att bortspelade pengar kommer aldrig tillbaka. Någon lär ha kallat Svenska spel som statens sätt att ha en skatt på dumhet...
Och tyvärr är det kanske inte helt osant. Sannolikheten att kamma hem en miljonvinst på tex Triss är försvinnande liten.
Det går faktiskt bara 2 nya miljonärer på TVÅ MILJONER LOTTER! En annan dyster verklighet är att väldigt många av de ytterst få som kammar hem en storvinst, rätt snart har spenderat pengarna. Tillbaka på ruta ett.
Så spela inte bort pengarna. Behåll dem. Investera dem och låt dem jobba för dig istället.

Mer tur i Duplo än Svenska Spel?

Mer tur i Duplo än Svenska Spel?