Sigrid Strands stipendium för kvinnliga uppfinnare!

Om någon skulle ha missat det så är Gomorron Östersund ett väldigt mysigt och trevligt ställe med fantastiska människor. En av dessa tipsade mig om att söka Sigrid Strands stipendium för kvinnliga uppfinnare.

Min första tanke var att jag har väl inte uppfunnit något?
Uppfinningsrik är jag kanske, men inte direkt Skalman eller Uppfinnar-Jocke.

Tiden gick.
På en av Gomorrons frukostföreläsningar pratade professor Hans Westlund om historiska innovationer och hur innovationer kan ses som ekonomins främsta drivkraft. Från gårdagens fysiska makapärer till dagens nyskapande digitala produkter som i stort och smått förändrar sättet vi lever på. För att inte tala om hur morgondagens kommer att se ut…
Jag hade inte tänkt på hur brett begreppet innovationer innoverats och breddats.

Här tror jag att vi alla har ett ansvar för bredda bilden av vad en innovation är och att få fler, framför allt kvinnor, att våga se sig själv som innovatörer.

När vi drog igång med eljest som blogg kom jag på idén att bygga en webbkurs för nybörjare. Efter en noggrann marknadsundersökning stod det klart att här fanns en lucka. Eljest.se vill fylla den luckan.

Min slutsats blev att en webbkurs absolut kan ses som en innovation!
Klart jag ska söka Sigrid Strands stipendium!

IMG_4744.jpg

När jag läste mailet från juryn att jag hade fått stipendiet så kändes det smått overkligt men alldeles fantastiskt! Vilken pepp! Priset skulle delas ut på årets företagargala i Härjedalen som i år gick i Sveg. Fram tills dess skulle nyheten hållas hemlig. Förutom till Kristoffer då, som blev medbjuden som min hjälpande hand.

Jag tycker att juryn var väldigt modig i sitt val av innovation. Att de valde en digital produkt i en värld där konsumtion måste riktas om från fysiska produkter till tjänster och digitala produkter för framtiden och hållbarhetens skull. När det gäller webbkurser är det redan en stor och snabbt växande bransch internationellt. Vi är lite efter men det händer grejer i Sverige också.

Kristoffer kunde tyvärr inte vara med på prisutdelningen igår så då bjöd jag med mamma istället.

Hon berättade för mig att min morfar kom från grannbyn, Linkvarn, en kilometer från Sigrids lilla by, Turas, och att de tu nästan jämnåriga varit barndomsvänner. En vänskap de höll livet ut. Då kändes det extra fint och meningsfullt att få just Sigrids pris. Det är länge sen jag känt min morfar så nära som det senaste dygnet och jag tror han hade varit väldigt stolt och att även Sigrid hade tyckt om det.

❤️

//En superglad innovatör!

Motiveringen är:
Ann-Mari Darj, Webbkurser för att komma igång med investeringar på börsen.
Denna ansökan ser vi som exemplarisk då den är väl underbyggd och har en fin tonalitet som speglar omvärldsanalys och engagemang. Själva ämnet är intressant ut ett finansmarknadsperspektiv och även samhällsnytta med tonvikt på ekonomisk jämställdhet. Webbkursen har en innovativt anslag då fokus ligger på grupper som traditionellt inte sökt sig till detta ämne. Årets stipendium går till denna ansökan.

Tusen tack!