Presentkort - Fakta och hur det brukar bli för oss

Om du får ett presentkort, brukar du tänka;
Wow! Tack så mycket!
Men känner du samtidigt att det skaver lite litegrann?
Du är absolut glad, men vet samtidigt hur det brukar bli…


Längst ned i pappershögen (som borde sorterats för länge sen) hittar du det. Först blir du återigen glad! Yes! Det här presentkortet hade jag ju glömt bort!
 Sen inser du att giltighetstiden gått ut. Ridå ner.

Well, du är iaf långt ifrån ensam. Världen är full av oinlösta presentkort.

Plåtlådan

Hemma hos oss har vi en utsedd plåtlåda för enbart presentkort. Lådan gås förvisso igenom med jämna mellanrum och underlättar att de inte försvinner in i mastodonthögen, MEN ibland misslyckas vi ÄNDÅ med att lösa in dem. 
Suck.

Förrförra veckan ringde min morbror och undrade om vi ville gå på matiné. Först förstod jag inte riktigt vad han menade, men sen förklarade han att han hade sex biobiljetter som skulle gå ut om fyra dagar och de hade ingen möjlighet att nyttja dem. Ja, det tackar man ju inte gärna nej till!

IMG_0610.jpg

Blev några maxade biodagar för familjen men också väldigt roligt! Har aldrig sett två biofilmer på raken förut och kanske inte kommer göra det igen heller (brukar gissningsvis gå på bio cirka 1-2 gånger om året) men inga biljetter gick till spillo <3 Tack J för att du tänkte på oss!

Vad är det som gäller när det kommer till presentkort

Giltighetstiden ska anges i samband med köpet. Det kan gälla i 1,2,3, eller 5 år…


Om ingen giltighetstid står angiven ska presentkortet vara giltigt i 10 år.


Det går alltid att prova använda presentkort där giltighetstiden förfallit, men det är upp till butiken om det är ok eller inte. Ibland går det bra, ibland inte beroende på butikens policy.

I samband med köpet kan du begära förlängd giltighetstid på presentkortet men det brukar kosta extra.

Ett presentkort är en värdehandling, precis som kontanter. Du kan alltså inte få ett nytt om du slarvat bort det. Det spelar ingen roll att du har kvar kvittot.

Presentkort gäller även vid rea OM det inte specifikt står att giltigheten är begränsad vid rea.

Du får sällan tillbaka kontanter om du handlar för mindre pengar än kortet är värt. Istället får du tillbaka ditt presentkort att handla upp resterande värde vid nästa tillfälle.

Det går alltid att köpa något dyrare och vid betalning lägga till mellanskillnaden.

Om butiken byter ägare kan ditt presentkort bli värdelöst. Om du har tur kommer den gamle och nye ägaren överens om att presentkort ska fortsätta gälla, men oftast är det inte så.

Vem vinner på att presentkorten blir värdelösa?

Det är lätt att tänka att det är butikerna som vinner på outnyttjade presentkort, men det är inte säkert. Ofta kan det vara dyrt även för affärerna att ha presentkort. Syftet med att erbjuda presentkort är att locka in oss i butikerna och förhoppningsvis handla för mer när vi väl är där. Men butikerna kan ha en kostsam hantering i sin tur och få betala dyra pengar för alla banköverföringar, extra bokföring osv. Större vinnare kan vara banker och presentkortsföretag.

Brukar du få eller ge presentkort?
 Gillar du presentkort?
Vilket är det bästa presentkortet att få???

På mitt förra jobb hade vi utlottningar av presentkort från Stadium för de som deltog i en friskvårdssatsning. Så de flesta presentkort i mitt liv har spenderats hos sportkedjan. Att det blev just presentkort från Stadium berodde kanske på kopplingen mot friskvård och att de flesta kan hitta något bra och användbart på deras butiker. Som småbarnsförälder var det en mycket uppskattad förmån...