Varför i hela friden göra kurser i privatekonomi?

Bakgrund

Jag och Kristoffer har alltid varit mer av sparare än spenderare. För att vara säker på att det här inte är någon efterkonstruktion så ringde jag mamma. Men hon bekräftade bilden av mig som en liten sparare. När brorsan hade snaskat i sig sitt lördagsgodis kunde jag ha mer än hälften kvar och gotta på i flera dagar. Samma visa när det gällde pengar. Men jag hade inte en susning om vad det innebar att investera pengar.

Det dröjde faktiskt ända till början av 2010 innan Kristoffer pushade mig att öppna ett Avanza-konto. Det var väl ingen kärlek vid första ögonkastet, men jag gav det en liten chans. Köpte någon Investor. Några HM-aktier. Mest Avanza zero… Som student handlade det ju inte om så stora pengar, men sedan dess har både intresset för att investera och lön vuxit. Till skillnad från många andra som kommer ut i arbetslivet har vi inte nämnvärt ökat våra levnadsomkostnader från studietiden utan främst ökat sparkvoten. Det har alltid varit naturligt för oss att diskutera ekonomi, sätta långsiktiga mål och lära oss av varandra.

Samtalet växer

De senaste två åren har samtalet vuxit. Vi pratar inte enbart med varandra längre utan diskuterar ekonomi vitt och brett med släkt, vänner och kollegor. Jag tycker det är superintressant att höra hur andra har valt lägga upp det och inte sällan har jag funnit mig i en roll där andra ställer frågorna och ber mig om råd. Det har bara varit roligt att berätta hur vi gör och kanske inspirera andra att kliva över från passagerarsidan till förarsätet.

När det gäller privatekonomi så finns det ju liksom inga rätt och fel utan allt handlar om balans och val. Men jag skulle ljuga om jag sa att vi inte har blivit förvånade över hur udda (eljest) vi verkar vara. Vi blev förundrade att så många i vår närhet inte tycks göra några egna medvetna val utan snarare som alla andra. De har helt enkelt hamnat i jämförelsefällan. Ja men den åker ju till Thailand, den har båt, den har två (dessutom nya) coola bilar, den har fjällstuga, den har skärgårdsstuga osv. Gah! Jag blir tokig på denna småbarnslek! Snälla. Sluta jämföra dig mot allt och alla. Bara sluta. Se det du faktiskt har istället! Börja i den änden.

Som jag ser det, är det största problemet med att göra som alla andra att du kommer vakna upp först när det är försent. Försent att ifrågasätta dina val (eller ickeval) genom livet. I värsta fall bli någon bitter som skyller på risiga omständigheter när sanningen är att du är offer för dina egna mindre genomtänkta val. Men poängen är att oavsett vilket går tiden aldrig att få tillbaka. Det går inte att börja om. Vad du däremot kan göra är att bestämma dig. Från och med nu tar jag kontroll. Från och med nu bestämmer jag riktning och börjar jobba målmedvetet för att komma dit jag vill. Prova säga högt: Makten att förändra är min.

Eljest

Vi vill hjälpa människor som är trötta på att leka jämförelseleken att själva ta kommandot. I somras skapade vi eljest.se för att samla våra tankar och skriva om att ta medvetna val och framför allt våga tro på sin egen väg - även om den sticker ut bland andras. Vi landade i tre olika ämnesområden eller ben kanske vi ska kalla det; pengar, lycka och hälsa.

Med fokus på dessa ben kan vi må bättre, göra gott och se till att ha ett gott liv. Från slutet av juli har vi under cirka 4.5 månad skrivit 46 bloggposter inom alla tre delarna fram till och med december. Men trots mycket fin respons på dessa, kände vi hela tiden att vi ville satsa på att nu ut med vår filosofi på andra annat sätt också.

Först ut: Privatekonomi

Av våra tre ben valde vi att börja med benet som handlar om pengar. Inte för att pengar i sig är något annat än ett medel för att möjliggöra eget val av livsstil, utan för att ekonomisk stress är verklighet för många människor i alla samhällsklasser. Om du har tagit kontroll över din ekonomi, så har du skapat goda förutsättningar för att göra vad du vill eller åtminstone mer av det du vill.

Enligt statistik från SCB har svenskarna 1 760 miljarder svenska kronor på sparkonton med i princip noll i ränta. Ettusen-sjuhundra-sjuttio miljarder! 1 760 000 000 000 kronor. Det innebär att svenska folket tappar nästan 100 miljoner kronor varje dag i enbart värdeminskning med 2% inflation.

Kort förklarat kan vi säga att om du har 200 000 kronor på ett sparkonto för att det känns tryggt och bra, så kommer du fortfarande ha samma 200 000 kronor på kontot om 10 år. Det är bara det att du kommer kunna köpa mycket mindre för dina 200 000 kronor eftersom allt annat stigit i pris under de här 10 åren.

Om du har en miljon kronor på kontot så kommer du ha tappat 100 000 kr i köpkraft på bara fem år. Någon som har turen att få 100 000 kronor av släkten på sin 18-årsdag kommer att ha tappat 10 000 kr på samma femårsperiod. 

Onlineutbildningar i privatekonomi

Med andra ord... Ja. Det spelar roll. Vi vill att fler ska förstå det och ta steget att börja investera sina pengar. Det känns nästan som en slags rättvisefråga. Men hur lär vi ut det på bästa sätt? Eftersom Kristoffer jobbar som konsult med att producera onlineutbildningar så kändes steget till att börja skapa egna onlineutbildningar inom Eljest inte speciellt stort.

Intresset att börja investera är stort just nu, men många vet inte var de ska börja och därför ville vi skapa en pedagogisk kurs som förklarar allt du behöver veta för att komma igång samtidigt som vi ville att det skulle kännas som om en kompis förklarade för dig på ett roligt och enkelt sätt.

I höstas gjorde vi en liten film där vi i korthet presenterade upplägget och de som var intresserade kunde då göra ett förköp till ett riktigt bra pris. Intresset var så pass stort att vi bestämde oss för att satsa på vår idé fullt ut. Därför känns riktigt coolt att vår första kurs nu är klar!

Lär dig investera - från total nybörjare till att ha byggt din egen pengamaskin. Du behöver inte vara bra på matte eller ens tycka att ekonomi är ett dugg intressant på förhand. Det räcker med att du har bestämt dig för att ett klent sparkonto där dina pengar hela tiden minskar i värde, inte är bra nog. Den första delen i vår kurs, där vi förklarar vad ränta-på-ränta är för något och hur du kan göra för att sätta upp bra mål är gratis och öppen för alla. Läs mer om kursen här.

Allt gott!
Ann-Mari

Lästips

1. Läs mer om livsnöjdhet här

2. Läs mer om 5 sekundersregeln och hur du får saker gjort här

IMG_0534.JPG