Det handlar bara om pengar

Jag vet inte hur det ser ut för er, men min filterbubbla har de senaste dagarna exploderat med hån mot fjällturister. De måste stanna hemma och ta sitt förnuft tillfånga när myndigheterna inte klarar av att sätta ned foten.

Kanske har de rätt? Mobben.
Vad vet jag?
Till skillnad från (oväntat) många andra är jag inte utbildad virusexpert.

Men jag ser några tydliga problem med argumentationen som förs…

1. Myndigheterna vågar inte sätta ned foten

Att sprida ett allmänt missnöje för att problem inte hanteras på det sätt du tror är bäst, betyder inte att problemen hanteras på ett dåligt sätt. Det betyder bara att du inte vet bättre. Du har kanske inte den samlade bilden som 500 personer på Folkhälsomyndigheten har? Att klaga på myndigheterna för att de inte vågar sätta ned foten är däremot inte bara korkat utan direkt farligt. Du hjälper då till att underminera förtroendet för de som faktiskt är experter. Gör inte det.

Med tanke på allt gnäll som surrar därute så gjorde den här nyheten mig väldigt glad igår! Och då tänker jag inte partipolitiskt, utan att det betyder att svenska folket tycks nöjda med den väg som landet valt att gå. Trots att det internationellt sett är mot strömmen. Som troende på vetenskap och sunt förnuft är jag glad för varje dag förnuftet segrar över de som högljutt skriker varför stänger vi inte ned landet nu? Alla andra länder stänger ju? Vad håller Sverige på med?

Kan också rekommendera den här artikeln som jag stötte på igår, om vårt lilla extrema land uppe i norr.

 

2. Turisterna ska hålla sig borta

Just i fallet med skidorterna så vet jag inte hur många kommentarer jag läst om att det bara handlar om pengar. Så cyniskt! De väljer pengar före en massa liv!

Ja. Till viss del måste jag hålla med. För visst handlar det om pengar. Det handlar om folk som måste försörja sig. Arbetare och företagare som betalar skatt. Skatt som finansierar… vården. Vården kostar faktiskt pengar (med all rätt) även om somliga tycks glömma det och ja den måste finansieras på något sätt.

Men jag tänker också att det till viss del handlar om liv.
På en av presskonferenserna har Anders Tegnell pratat om nyanser när det gäller hytteturer, påsklov, isolering etc.

Säg att du nu funderar på att:

A) Åka iväg själv /med närmsta familjen (ej de som befinner sig riskgrupp) till er stuga ute i skogen och hålla er där så utgör det minimal smittorisk. Men då måste du vara beredd att ta hand om dig själv och ta dig hem för egen maskin om du blir sjuk. Är du ok med det så är det ingen som hindrar dig.

B) Åka allmänna transportmedel och/eller vistats tätt bland andra människor är det såklart en helt annan femma. Här kommer det sunda förnuftet in. Stanna hemma.

C) Osäker på om du är kategori A eller B? Stanna hemma.

Öppna skidanläggningar är i sig själva inget problem. Så länge de som vistats i dem tänker till. Sen vill jag bara påminna om att det finns fler skidanläggningar och skidorter än Åre. Många små skidanläggningar kämpar hårt för sin överlevnad och ett krav om omedelbar stängning skulle betyda detsamma som nedläggning. Kanske landar vi där ändå och då är det så. Men jag hävdar med en dåres envishet att skidanläggningarna i sig inte är ett problem.

I lördags blev jag väldigt nervös för att skidanläggningarna skulle stänga på måndagen. Kände mig inte alls klar med säsongen. Så på söndagen packade jag in familjen i bilen. Åkte en timme hemifrån till Trillevallen. Köpte liftkort i en lucka. Åt lunch ute på fjället. Noll liftkö. Knappt några åkare i backen. En helt fantastisk dag. Vi körde på tills de stängde. Bytte om ute i bilen. Åkte hem en timme. Smittorisken? Knappast högre än ett besök på någon större matbutik i stan.


IMG_4346.jpg

Till sist, ett råd i all välmening

Lyssna på myndigheterna.

Lyssna på myndigheterna.

Lyssna på myndigheterna.

Ja, det blir tyvärr inte sexigare än så. Fick ett råd av granne Anna att inte läsa så mycket av det som skrivs, utan att istället själv följa Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens. Ett utmärkt råd. Raka puckar utan filter eller hårda mediavinklar. Sunda och goda råd från de som faktiskt vet bäst. När de säger åt mig att isolera mig kommer jag isolera mig.

Tills dess jobbar jag en hel del hemifrån, tränar på som vanligt och rör mig gärna mycket ute i naturen (minst 1.5 meter från någon annan och med kliniskt rena händer).

😘

Ta hand om er!
Ann-Mari