Min största oro just nu

Det är ett otäckt virus.
Många människor blir sjuka, en del allvarligt sjuka och en liten andel dör av smittan. Den redan ansträngda vårdapparaten har stora problem att klara av extra vårdbehov som en ny smitta för med sig. Jag förstår och respekterar försöken att platta ut kurvan över längre tid. Det ska rädda liv och inte tvinga vårdpersonalen att göra helt fruktansvärda prioriteringar.

Men trots det hemska med viruset, är det inte viruset jag är mest orolig för.
Min största oro är vad vi låter vår oro göra med oss. Vad oro och rädsla kan förvandla ett samhälle till. Vårt samhälle. När höga röster riskerar att överrösta kunniga röster.

Det är redan uppenbart att restauranger, affärer, hotell samt rese- och flygbranschen har stora problem. Fabriker stängs och kan inte producera som de brukar utan arbetskraft. Verkstäder fungerar inte utan reservdelar. Bransch efter bransch stryps av.

Väldigt många människor förlorar kort- eller långsiktigt sin möjlighet till försörjning.

Vad händer då ?

Ekonomiskt

Rent ekonomiskt försöker staten lugna genom att ge någon form av ekonomiska garantier. Men hur länge kan den göra det? Och vad händer sen? Kommer människor bli av med sina hem och bostadsmarknaden kollapsa?

Emotionellt

Hur länge kan vi hålla ut? Vad händer när man isolerar miljoner flockdjur en längre tid (om vi i förlängningen pratar månader)? Hur länge kan man stanna hemma med barn samtidigt som man förväntas jobba hemifrån och hur hanterar barnen det?

Inte många veckor skulle jag tro. Så om vi spinner vidare... Vad händer när folk ledsnar på att sitta i karantän? För det kommer de att göra. En nyvunnen frihet som ganska snabbt övergår i att klättra på väggarna. Jag kan lätt föreställa mig hur ofrivillig karantän av friska människor leder till allsköns problem som depressioner, missbruk eller övervikt. Reella diagnoser som också kräver vård och kostar liv.

Vem tjänar på vår oro? Vem eldar på den och vill skapa panik och frustration? Det finns alltid någon som tjänar på att vi går omkring rädda och förvirrade.

När vi väger åtgärder och deras effekter mot varandra så kan det sammanfattas i en enda fråga;

Är effekterna som all oro skapar, större än effekterna från själva viruset?