Att skriva en bok

Innehåller stolt reklam för min egen bok, Rik Utan Panik💚


Allt började, som det så ofta gör - mitt i natten

En kall natt i januari 2020 vaknade jag med en idé som inte gick att släppa. Jag skulle skriva en nybörjarbok för den som vill komma igång med sitt sparande. Men den skulle inte vara som andra nybörjarböcker inom ekonomi. Dels skulle den ha ett mycket enklare språk som är lätt att ta till sig oavsett bakgrund. Men framför allt skulle den börja med ett superenkelt recept, ungefär som en kokbok.

IMG_5340.jpg
 

Min idé var att ge en chans till även den som har svårt för att läsa böcker. Om läsaren tar sig igenom de tre första stegen och gör det som står där så räcker det för att starta ett långsiktigt sparande. En lagom utmaning att få till ett sånt recept klockan två på natten (!)…

Men jag var fast i min bubbla. Skrev och skrev ända tills familjen vaknade och det hade blivit morgon. De tre första stegen var nästan klara och jag hade gjort en innehållsförteckning för hur resten av boken skulle läggas upp. För mig har boken från början haft som syfte att överbygga klyftan mellan den som fått med sig aktiekunskaper hemifrån och den som inte har det. En bok jag själv önskat att jag fått för 15 år sen.

-Vad håller du på med? Undrade Kristoffer.
-Jag skriver en bok om att börja investera. Kolla här! Som en kokbok typ. Börjar med ett superenkelt recept på tre steg och sen är du igång! Han tyckte det lät bra och var… tja…försiktigt optimistisk ❤️

 

Tillbaka till verkligheten

Kanske hade han rätt i att vara försiktigt optimistisk? För sen kom livet emellan… Som det så ofta gör. Pandemin slog till (som den sällan gör) och vände upp och ned på allt.
Kanske blev det vår? Vi har ju inte så mycket till vår... Innan jag visste ordet av det så hade det blivit sommar. Jag avslutade min senaste onlinekurs och fick en liten kris. Vad ska jag bli när jag blir stor?

Inställda föreläsningar. Inga fysiska kurser. Jag bestämde mig för att ägna en stor del av hösten till att skriva klart det påbörjade manuset. Jag satte en deadline till slutet av november.

Det provisoriska hemmakontoret blev permanent. Men det gjorde inget. Jag tyckte att det var så roligt att skriva. Det gick enkelt.

2015-10-07 08.55.19.jpg
 

Jag låg i en hög på sängen. Hur frustrerande kan det vara att skriva? Det är ju skitsvårt. Vända och vrida på varje ord och mening. Kan jag förklara det här på ett lättare sätt? Ta bort det där ordet kanske... Den där meningen säger egentligen inget viktigt va? Kanske stryka hela det där stycket? Visst blir det mycket bättre om jag byter plats på kapitel 13 och kapitel 17? Jo… Och vad ska det vara för illustration här? Ja men det HÄR måste gå att skriva på ett enklare sätt utan att förlora poänger! Ja. Ni fattar.

Efter många omskrivningar tyckte jag att manuset ÄNTLIGEN var klart! På dagen den 30e november 😅

Sen fick jag en ny kris. Det färdigskrivna manuset blev liggande. Jag googlade visserligen och läste på om nästa del av processen. Skaffade tidningen Skriva och läste om andra författaraspiranter. Vad ska stå i ett följebrev? Hur skriver jag en bra pitch? Kollade på olika förlag. För min typ av bok skrev jag Sterners förlag överst på listan… men av någon anledning var jag inte redo att skicka in mitt manus någonstans.

 

En knuff i ryggen

I februari frågade min vän Malin,
- Har du skickat in manuset än?
- Eh… Nej.
Hon peppade mig att skicka iväg det till flera olika förlag på samma gång så då gjorde jag det. Vad är det värsta som kan hända liksom? Att bli refuserad? Inte så farligt. De flesta författare blir ju det. Det var en torsdag som jag skickade iväg manuset till tre olika förlag. Vilken lättnad. Äntligen! Ett drygt år hade gått men nu var bollen åtminstone i rullning.

På fredagen hade jag ett mejl i inkorgen där det bland andra positiva ord stod “…Det är onekligen annorlunda och tilltalande lättillgängligt. Jag pratar gärna vidare med dig.”

CRW_8198.jpg
 

Jag höll på att explodera och flyga iväg. Här var jag beredd på att vänta i tre månader innan jag ens skulle få något svar och så får jag respons i princip med vändande mail. Vilken enorm lycka! Och bekräftelse! Det var visst fler än jag som tyckte att det här var en bra idé 💚

Sedan dess har det gått otroligt snabbt! Den 25e februari var bokkontraktet med Sterners förlag underskrivet.

Knappt hade bläcket torkat, förrän nästa del av processen att få klart en bok inletts. Texten har blötts och stötts många gånger och av fler ögon än mina. Utformning har diskuterats och inte minst den viktiga utsidan av boken.

Det vinnande omslaget 🥳

Det vinnande omslaget 🥳


Jag är väldig tillfreds med arbetsprocessen (även om den inneburit en del sena arbetspass) och framför allt resultatet. Det ska bli så spännande att få se den i annat än pdf-format snart. För nu är det verkligen snart! Jag har precis fått ett tryckexemplar och när allt är granskat (ännu en gång) så kommer boken börja tryckas. Det tar ungefär 3 veckor och sen ska den gå att köpa i bokhandeln. MIN bok!

Självklart kommer jag signera böcker som går utmärkt att beställa direkt från mig eller via Sterners förlag. Återkommer med mer info om det när pris och datum är spikade ❤️