Experimentet

I höstas höll jag en föreläsning för ett gäng som haft, eller har det tufft i livet.
Nyanlända och inhemska. Med eller utan arbete. En gemensam faktor var lite eller inga pengar.

Ändå körde jag på som vanligt. Så enkelt och passionerat jag kunde. Förklarade grunderna i vad det innebär att investera. Varför det är viktigt. Hur lätt det är att komma igång. Svarade på många bra frågor.

I snacket efteråt bubblade en idé upp om att göra ett experiment ihop. Att gemensamt börja köpa andelar i en global indexfond varje månad. De som vill och har möjlighet avvarar 20 kronor i månaden. Det är ok att vara med ibland och hoppa över ibland. I slutändan räknar vi ut hur mycket var och en gått in med och så delar vi upp pengarna därefter. Planen är att hålla på i ett år och sen utvärdera.

Vinnare oavsett

Oavsett om det går bra, dvs att pengarna vuxit eller inte, så finns det ett stort värde i att våga tänka på pengar och prata pengar. Även om de inte finns just nu.

Att få in en rutin kring sparande som sakta men säkert bygger upp en känsla av det är möjligt att ändra och styra upp sin ekonomi. Med små steg går det till och med att bygga ett litet överskott och börja investera.

En liten summa varje månad kan bli en nästan chockartat stor summa efter en tid utan att du märkt det. Lyckas du dessutom få avkastning på det så hurra! 🥳

När fröet slår rot 🌱

I experimentet kör vi ett zoom-möte varje månad. Då köps fonden “live” så att alla som är med kan se hur enkelt det är och såklart om fonden vuxit eller minskat.

I måndags hade vi ett sånt möte. En av deltagarna berättade att börsen blivit hennes nya grej. Hur hon börjat,

  1. Läsa på

  2. Följa ekonominyheter OCH

  3. Investera på egen hand!

Genvägarna på skrivbordet gick nu till olika börsrelaterade sidor och Avanza. Allt detta efter min lilla föreläsning. Jag kan knappast beskriva nivån av stolthet jag kände när jag lyssnade på hennes historia. Så himla coolt!

Därför tycker jag att vi tillsammans kastar bort fördomen om att investeringar inte skulle vara något för alla! Det kan det visst vara.

Det är faktiskt helt unikt i historien att så många i Sverige, har möjligheten att skapa sig en tryggare framtid ekonomiskt genom att börja investera!

Kan de här härliga människorna, så kan alla 🌱