Äta utomhus

Månaderna tuffar på och i juni vill vi som jobbar med Friluftslivets år särskilt uppmuntra dig till att prova på att äta utomhus. Maten smakar alltid godast ute i naturen! Du kan välja om du vill laga till maten ute eller om du tar med dig en färdig matsäck ut.

Sex goda tips för att #ätaute

1 - Gör det enkelt!

Krångla in till saker i onödan utan gör det så enkelt för dig som möjligt. Om du tänker laga till maten utomhus så förbered så mycket du kan innan du sticker ut. Hacka grönsaker, skiva frukt, skala, mät upp och förbered så mycket du kan. Då blir allt mycket enklare när du väl är ute.

Frukost ute.jpg
 

2 - PET-flaskan

En urdiskad pet-flaska är perfekt för att hälla pannkakssmet, våffelsmet eller kolbullesmet i. Det blir kalasgott att tillaga utomhus! Använd ett våffellagg eller en gjutjärnspanna över öppen eld.

 

3 - Mattermos

I en mattermos kan du ta med en god soppa som du kompletterar med lite gott bröd. Mms! Både superenkelt och väldigt gott!

Bonustips! En mattermos fungerar också ypperligt för att ta med sig glass som lyxig efterrätt till avlägsna platser där du normalt inte kan få tag på glass under varma sommardagar.

Glass en varm sommardag ovanför trädgränsen!

Glass en varm sommardag ovanför trädgränsen!

 

4 - Sallad eller Wrap 

Förbered en sallad eller wrap hemma som du sen tar med dig i en matlåda. Då kan du slå dig ned var som helst i naturen och njuta av maten direkt när hungern slår till. 

 

5 - Flytta ut vardagsmiddagen 

Du behöver inte ta dig långt hemifrån eller äta något för speciellt för att upplevelsen i sig ska bli speciell. Det blir något helt annat bara du går ut på gården, närmsta park eller skogsdunge 🌱

Trangia i Trädgården.jpg
 

Koka pasta, skär upp falukorv, lite grönsaker och laga tilll på ett stormkök, trangia. Vanlig vardagsmat går oftast lika bra att laga till utomhus. Är du ute med mindre barn så se till att preppa med snacks i väntan på att maten ska bli klar, förslagsvis morotsstavar, gurkstavar, majs eller gröna ärtor.

 

6 - Pinnbröd 

Pinnbröd är en familjefavorit som enkelt kan uppgraderas till en lyxig vuxenvariant genom att tillsätta riven västerbottenost i smeten. Om du istället tillsätter smält smör, kanel och ev lite socker efter grillning blir det istället som en smarrig efterrätt.

Grilla pinnbröd och korv i ett

Grilla pinnbröd och korv i ett

Grundrecept pinnbröd (samma recept som scones)

Blanda 4 dl vetemjöl, 0.5 tsk salt och 1.5 tsk bakpulver i en bunke. 

Häll i 1.75 dl vatten och arbeta ihop till en deg. 

Ta med degen i en matlåda/bunke med lock ut i naturen. När det är dags att grilla tar du loss lagom stora bitar som först rullas till långa “ormar” och sen rullas runt en pinne. Glöm inte att snurra pinnen över elden så att bröden blir jämnbruna. 

 
Grillplats Östberget.jpg

göra upp eld

Så länge det inte råder eldningsförbud får du elda i naturen OM du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skada mark, djur eller växter. I appen Brandrisk Ute kan du kolla om det är eldningsförbud. 

Tänk på att välja ett lämpligt underlag för elden, som grus eller sand.  Undvik mossa, torvmark eller jordig skogsmark där elden lätt kan sprida sig eller ligga kvar och pyra nere i marken för flamma upp långt senare. Det är inte tillåtet att elda direkt på, eller intill berghällar och större stenblock! De kan spricka.

Enligt Allemansrätten går det bra att plocka nedfallna kottar, löst liggande pinnar och grenar på marken till elden. Men du får inte hugga, riva eller såga ner träd och buskar. Du får inte heller ta ris, grenar eller näver från levande träd eller använda nedfallna träd (vindfällen) som ved.
Använd helst iordningställda eldplatser som du hittar på naturkartan. 

 

Till sist,

Nedskräpning i naturen är inte tillåtet och aldrig OK. Om soptunnorna är fulla måste du ta med dig skräpet hem igen. Det är ditt ansvar.

Och du. Om du ser någon annan skräpa ned så fråga gärna personen vem hen tycker ska plocka upp efter hen. Gäller särskilt rökare och deras fimpar.

Nu är det bara att gå och njut!

Go tur 🌱

#luftenarfri