Där tiden stått stilla

Tio år som Darj

I sommar har det gått TIO år sen jag och Kristoffer gifte oss!

3 dagar efteråt böllopet stod vi på toppen av det som då var Sveriges högsta topp. Kebnekajses sydtopp. Några månader senare stod vi tillsammans på Afrikas högsta topp, Kilimanjaro ❤️

3 dagar efteråt böllopet stod vi på toppen av det som då var Sveriges högsta topp, Kebnekajses sydtopp. Några månader senare stod vi tillsammans på Afrikas högsta topp, Kilimanjaro ❤️

 
 

Förutom att det känns stort i sig självt att fira 10-årig bröllpsdag så har det också gått tio år sen jag bytte efternamn. Sen 2011 är jag en av 20 personer i Sverige som heter Darj i efternamn (enligt SCB). Olofsson funkade bra det med, men det står knappast och faller i och med mitt namnbyte. Olofsson är dessutom f-y-r-a bokstäver längre. Fatta hur många gånger du skriver ditt namn på tio år! Jag har sparat en massa tid på namnbytet. Säkert flera minuter minst…

Men det var också lite arbete förknippat med att byta namn. Skaffa nytt pass och ny mejl både på jobbet och privat. Det innebär i sin tur att alla system ska uppdateras med den nya mejlen OCH nya kontaktuppgifter. Sen ska alla kort i plånboken bytas ut på en gång istället för lite pö om pö som de brukar. Till exempel körkortet.

Körkortet är också anledningen till att jag plötsligt blev påmind om allt det här igen. För ett par veckor sen kom det hem ett brev som sa att det var dags att förnya körkortet. Och det var ju glädjande på ett sätt, för det betyder att jag varken tappat bort eller fått kortet stulet på hela tio år (jo, det har hänt förut…).

När Ann-Mari skulle förnya körkortet 2021

Något som jag däremot knappt trodde var sant var att processen för att skaffa nytt körkort inte hade tagit ett enda kliv framåt sen 2011! Det gick absolut inte att skicka in ett digitalt foto(?), utan måste vara ett fysiskt kort som ska skickas med posten för att sen scannas in och bli till en digital fil. What??? 2021?

Jaha. Fotoautomat någon?

Nej, någon sån har jag nog inte stött på sen jag var i Kalmar 2016. Vi strövade planlöst runt dagen före min andra Ironman när jag plötsligt fick syn på en relik från forntiden! Minnena från gruppbilder i tonåren strömmade tillbaka och självklart tog vi kort i bästa forna-dagar-manér.

Fotoautomat i Kalmar 2016. Finns den kvar månne? Observera särskilt mitt partytrick med den fyrkantiga munnen på bild 3…

Fotoautomat i Kalmar 2016. Finns den kvar månne?
Observera särskilt mitt partytrick med den fyrkantiga munnen på bild 3…

 
 

Men nej. Ingen fotoautomat 2021. Finns det ens någon i stan?

Istället blev det lite googling och youtube med underbara Moderskeppet. Bestämde mig för en DIY-variant i photoshop så att alla mått blev som de skulle osv. Använde bilden från omslaget till min bok, Rik Utan Panik, och fixade till den tills jag var nöjd.

korkort_amo.jpg
 

Så långt allting gott.

Men… Sen började det spåra. Jag beställde fysiska papperskort via onlineid.se vilket är något jag INTE kan rekommendera någon att göra. Tänkte att det är ju ändå Fuji Fotocenter som står bakom, så hur fult kan det bli?? Well… Förutom att de ville pracka på mig en massa strunt på vägen till kassan så visade det sig att de kunde paja en bild totalt.

 

Saknar de ögon månne?

De har ljusat upp ansiktet (nåja vissa delar) men inte överallt vilket lämnar flickan på bilden med mustasch, blåtira och missfärgade tänder. Nej, nej, nej. Jag var INTE nöjd.

Ändå skickade jag in skiten till Transsportstyrelsen där stackars Barbro står och öppnar massor av fysiska kuvert för att sen scanna in alla bilder manuellt. När hon såg min bild hoppas jag att hennes dag blev lite bättre. Sen tänkte hon, som varje rationell och snäll människa, att hon skulle hjälpa mig så gott hon kunde. Om jag drar lite i ena hörnet medan den scannar in så blir den åtminstone lite suddig.

Tack. Någonstans i processen har jag blivit svarthårig men vem bryr sig? Körkortet är ju godkänt åtminstone.

2011 vs 2021…

2011 vs 2021…

Nu behöver jag max bära runt på skiten i 10 år till innan det är dags att genomsöka hela riket 2031 efter den sista fungerande fysiska fotoautomaten…