Nytt år, nya möjligheter - Om att sätta mål för sig själv

Nytt år, nya möjligheter!

Jag älskar nystarter. Känslan av att allt är möjligt. Det oskrivna bladet. Bara möjligheter. Förbättringspotential. Så nyårslöften är ändå för mig något positivt i grunden. Men. Skiftet 31 december - 1 januari är en ganska dålig tidpunkt att börja nya vanor. Speciellt om löftena gäller en bättre hälsa.

 

Tre skäl till varför nyårsafton är dålig för nystart

  • Det är fortfarande skitmörkt. Kanske svinkallt också? Mörker påverkar humöret och det är lätt att bli nedstämd och melankolisk. Men förändring kräver målmedvetenhet och uppoffringar. För att lyckas kan vi försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt. Att börja när det är som allra mörkast är inte direkt vad jag skulle kalla att underlätta för sig…

  • Nyårsdagen kallas också för Pizzadagen… Vad händer med tron på vår förmåga att skapa förändring om ett nyårslöfte bryts redan första dagen?

  • Julhelgerna är ännu inte över med all sin gotta. För egen del fyller jag år på annandag nyår, så nystart den 1 januari lämpar sig icke, men för de flesta sträcker sig gottandes minst över trettonhelgen också.

Pizza smakar, precis som all mat, ännu bättre ute i naturen.

Pizza smakar, precis som all mat, ännu bättre ute i naturen.

 

Varje dag kan vara din egen nystartsdag.

Glöm aldrig att det är du som sitter i förarsätet i ditt liv. Du kan skapa förändring om du vill, men välj en dag som passar dig. Det måste inte ske på den Allmänna Nystartsdagen, annars är det kört.

Jag tänker att just idag, den 31 januari, är ett utmärkt tillfälle att fundera över förändring som kan börja imorgon - den 1 februari. Helgerna är slut sedan ett tag. Det är kännbart ljusare ute och blir än ljusare för varje dag som går. Känn optimismen!

Häng inte upp dig på att förändring måste börja den 1 januari.

Häng inte upp dig på att förändring måste börja den 1 januari.

 

Tips för att skapa hållbar förändring

Det spelar inte bara roll vad vi vill förändra i våra liv utan även hur vi formulerar målen. Den största studien i sitt slag gällande nyårslöften gjordes vid Stockholms Universitet 2018. Resultatet visar att det är troligare att du lyckas om du satt ett närmande-mål istället för ett undvikande-mål. Det är inte oväntat lättare att börja med något än att sluta med något.

Ett par exempel;

  • Istället för; sluta äta skräpmat kan du börja äta mer hälsosam mat.

  • Istället för; sluta slösa pengar kan du börja spara mer pengar.

Kanske börja vinterbada?

Kanske börja vinterbada?

 

Bli inte nedslagen

Så vad ska du göra om det skiter sig? Ja, då ställer du dig upp igen och fortsätter.

Det du inte ska göra är att ge upp. Misstag händer. Livet händer. Var inte för hård mot dig själv. Förändringar tar tid att implementera och det onaturliga vore istället om vi aldrig bjöds på motgångar längs vägen. Som palettkirurgsfisken Doris i filmen Hitta Nemo sjunger, Just keep swimming…

 
Runstreak i februari. Någon fler som är på?

Runstreak i februari. Någon fler som är på?

Mina egna löften

Jag har som alltid en radda löften igång eller på g. De sträcker sig över lång eller kort tid. De börjar lite huller om buller. Går omlott eller startar direkt efter varandra. De är av olika svårighetsgrader. precis som jag vill ha det.

Runstreak

Ett av mina mål är att köra en runstreak* i februari. Januari har inte blivit vad jag velat löpningsmässigt (pga olika anledningar), men i februari vill jag komma igång ordentligt. Så varför inte en runstreak? Jo. Det blir nog bra det.

Gotte-råtta-detox-grej

Jag brukar vara ganska duktig på att hålla mig till lördagsgodis men innan och under julhelgerna spårade det rejält. Som vanligt. Så innan jag återgår till lördagsgodis-dealen med mig själv, ville jag ge kroppen ett riktigt break. Så nu kör jag drygt 30 dagar utan godis, läsk eller fikabröd. Jag vet, det är mer av ett undvikandemål än ett närmandemål, MEN bara under en begränsad tid.

Jag började med det den 10 januari och siktar mot den 12 februari. Som du märker en annan period än runstreaken. Alla mål måste som sagt inte börja den 31/!2 och pågå exakt ett år utan det går utmärkt att ha mindre, större, kortare eller längre mål och börja när det känns bäst för dig själv.

Varje dag kan vara en nystartsdag!

Men nu är jag redigt nyfiken. Har du några mål som du kämpar mot? Vad i så fall och hur länge siktar du på?
Berätta mer än gärna! Kanske kan vi peppa varandra längs vägen?

Allt gott!
Ann-Mari 💙


*För mig är en runstreak att springa minst 2 km per dag i 28 dagar utan några som helst krav på fart.