Om träningslust och träningsmåste

Vilken är din relation till träning?

Alla har vi olika relationer till träning.

Jag är en sån som gillar att träna. Mest för att jag gillar hur träning får mig att må efteråt. Det betyder inte att det alltid är lätt eller roligt att sticka ut och träna. Långt ifrån alla pass är glass och ballong 🍦🎈

Fast jag har tränat på eget initiativ i snart 30 år så får jag fortfarande jobba med mig själv
v a r j e vecka. Det går såklart lättare ibland och tyngre ibland - jag är bara människa, men tro inte att de som tränar mycket har allt gratis eller alltid njuter av det.

För mig är träning som ett ickeval. Det måste göras. Ibland är det tråkigt eller rent av smärtsamt men efteråt känns det för det mesta bra. Fast oavsett känsla är det bara att fortsätta. Pass efter pass. Vecka efter vecka. År efter år. Fuskar jag så blir jag snabbt en mindre trevlig människa. Nedstämd och lättirriterad.

Runstreak och nycklarna

För att utmana mig och experimentera med träningen så bestämde jag mig för att köra en runstreak var tredje månad iår. Allstå februari, maj, augusti och november.

Februari gick finfint (trots förkylning), sen fick jag en liten dipp i mars men mot slutet av april var jag oväntat sugen på att köra igen. På riktigt. Längtade efter att få dra igång igen. Och längtan är en himla bra känsla ❤️

Nu har det redan gått 20 dagar av årets andra runstreak (jo jag råkade tjuvstarta på Valborg) och det har blivit en skön mix av pass. Allt från korta (2,5 km) till långa pass. Branta eller platt som en pannkaka-pass. Asfalt, grus eller Frösöfemdagars orientering i skogen. Ibland snabbt och ibland väldigt väldigt långsamt. Och däri finns minst en av nycklarna till varför jag just nu längtar efter att springa varje dag. Variation. Jag gillar att springa om mina rundor men skulle det alltid vara samma så skulle lusten försvinna som ett brev på posten. Särskilt om det ska springas varje dag.

 
 

Styrketräning

En annan nyckel som kommer via stor variation är reducerad skaderisk. Variation + regelbunden styrketräning gör att kropppen håller ihop. Jag har en historia av onda hälar sen 2013 och dessförinnan knän som strulat runt 20-årsåldern… Det dagliga sittandet gör väl sitt till också.

Tacksamt nog har jag en underbar kropp som protesterar så fort jag slarvar med styrketräning. Står valet mellan att ha ont och att träna styrka så är det en no-brainer (icke-val) i min värld. Tänk att något så enkelt som regelbunden styrketräning (och träskor inomhus) kan hålla allt i schack 🙏

Synd bara att styrketräning är bland det tråkigaste jag vet. Tyvärr.
Samtidigt är det ju upp till mig själv att ändra den bilden. Mitt mål är att köra tre gånger i veckan men oftast blir det bara två. Då brukar jag tänka att två är bättre än noll.

Konceptet jag kör för det mesta ser ut ungefär så här:

Del 1

15 Squats
15 armhävningar
5*3 sit-ups (där jag klappar den första på utsidan fötterna, den andra på tårna med raka armar och raka… (nåja) ben och den tredje tar jag i golvet mellan benen)

Repetera del 1 en gång till

Del 2

15 kettlebellsvingar
60 tåhävningar (snabbt upp sen långsamt ned) med kettlebell i händerna
20 Utfallssteg bakåt med kettlebell i händerna och en bålrotation varje gång

Repetera del 2 en gång till

Del 3

Plankan 1 minut
15 Rygglyft
15 dips

Repetera del 3 en gång till

 

Ja. Det är drygt. Men inte för drygt.
Går relativt snabbt att göra.
Och det är enkelt. Funkar överallt och du behöver typ inget särskilt. Är det någon av övningarna som inte funkar så är det ju lätt att byta ut den.

Nu är jag nyfiken.

Brukar du träna? Om ja, vad?
Om nej, vad skulle du vilja träna?

Läsa mera?

Om att sätta nya mål och mina mål för året

Tips för att bygga träningsrutiner