The airport test

Tänk dig att du kliver in i en tidsmaskin och hamnar 5 år framåt i tiden, på en flygplatsterminal. När du strosar runt mellan butikerna och väntar på att boarding ska närma sig är det nån som knackar dig på axeln. Du vänder dig om och skiner upp i ett stort leende när du känner igen en gammal bekant från skolan. Din vän brister ut i, "Jag tyckte väl att det var du! Vad länge sen det var vi sågs!"

Eftersom ni är i god tid bestämmer ni er för att ta en fika tillsammans. Väl vid bordet frågar din vän, "Hur har du det nu för tiden?".

Och du svarar "FANTASTISKT! Livet kunde inte bli bättre." och du menar det verkligen.

Jag tror att vi behöver en tydlig målbild för att kunna ändra ett beteende på lång sikt, åtminstone blir det bra mycket lättare att hitta motivationen när det tar emot.

Ett sätt att skapa målbilder som jag läste om i boken Will it fly kallas för The airport test. Det är ett spännande tankeexperiment för att måla upp en del av din önskade framtid.

Nu kommer själva uppgiften:
Vad är det som händer i ditt liv 5 år från nu som gör att du svarar din vän på det sättet?

Snabbspola in i framtiden och fundera på vad som skulle göra ditt liv, och allt som har stor betydelse för dig, så fantastiskt.

Vi kommer att göra den här övningen tillsammans du och jag, men innan vi drar igång, måste vi prata om varför den är utformad som den är.

Varför fem år?

Fem år är en rätt lång tid, men inte för lång. Det är ungefär så långt bort som någon rimligtvis kan sätta en målbild om framtiden och skapa en plan att nå dit via specifika milstolpar. Samtidigt är det nära nog för att du ska behöva börja agera direkt om du vill ändra något radikalt. Det går inte att skjuta på framtiden som om målet legat 10 eller 15 år framåt.

När du gick första året i högstadiet kunde du företälla dig ungefär hur livet skulle vara i mitten av gymnasiet. Du hade kanske en idé om vilket gymnasium du skulle vilja gå på och ungefär vilket program du skulle vilja läsa. Trots att gymnasiet var år bort kunde du planera och göra det som behövdes för att nå målen.

Men vid den tidpunkten i livet var det samtidigt svårt att se hur livet skulle vara efter gymnasiet eftersom det låg så många år bort, och så många livsavgörande händelser förmodligen skulle komma att inträffa på vägen.

Å andra sidan, att bara titta ett år framåt har också nackdelar. För vissa mål är det perfekt att bara fundera ett år framåt eftersom det går att bryta ner året i månads- eller veckodelmål.

Men det kan också hindra vår storslagna vision, eftersom vi kommer att tänka mer på det kortsiktiga och vad som är möjligt på ett år än vad som är möjligt på sikt.

Det är därför 5-årsplaner år så populära bland företag och det är också därför den här övningen är så viktig för dig just nu. På 5 år hinner du ändra kurs och förändra din situation enormt mycket om du vill.

Att placera det hela i en verklig situation gör det mer meningsfullt. Du kopplar på riktiga känslor i din jakt på svaret, och som ett resultat, kommer du att fundera mer och ärligare på hur du ska svara.

Tillbaka till övningen

Nu när du vet varför det är viktigt går vi tillbaka till själva tankeexperimentet och fortsätta där vi var. Du sitter på caféet på flygplatsen och har precis svarat "FANTASTISKT! Livet kunde inte bli bättre!"

Och som alla goda bekanta skulle din vän naturligtvis svara med ett stort leende och säga "Det låter underbart, jag är så glad för din skull! Berätta mer! Vad händer som gör att det är så bra just nu?"

För att hjälpa dig tänka ut svaret har jag en övning till dig, och vi ska göra den tillsammans.

Övningen

Steg 1: Vik ditt papper

Ta ett tomt A4-papper och vik det i båda riktningarna så att du får fyra områden eller kvadranter när du fäller upp det. Gör det inte digitalt, använd ett papper när du gör övningen.

Steg 2: Definiera de fyra viktigaste områdena i ditt liv

Varje område på ditt papper representerar ett av de fyra områden i ditt liv som tycker är viktigast. Välj helt fritt precis som du önskar.

Men som sagt, vi kommer att göra den här övningen tillsammans så här är de fyra kategorier som är viktigast för mig.

 1. Familj
 2. Yrke
 3. Hälsa
 4. Finansiellt

Du kanske har samma kategorier som mig, eller helt andra. Resor är kanske en av dina kategorier, eller musik eller boende. Återigen, det är dina kategorier, så ta en stund och fundera kring vad som bäst representerar dig och ditt framtida jag.

När du har kommit fram till fyra kategorier, skriv ner en av dem överst i varje kvadrant.
Till exempel:

 

Steg 3: Avgör varför ditt liv är så fantastiskt fem år från nu

Nu kommer den roliga biten! Inom var och en av de här kategorierna ska du skriva ner så många exempel som får plats. Exempel på saker som händer 5 år från nu som får dig att säga att livet är fantastiskt.

Tänk inte i termer av en önskelista eller drömmar. Strunta i vad som skulle krävas för att komma dit också. I det här tankeexperimentet är uppgiften att skriva ner hur din verklighet ser ut fem år från nu.

Om du fastnar, försök föreställa dig att din vän frågar dig "Vad mer händer relaterat till det här?" och fortsätt addera saker till listan tills det inte får plats mer. Du behöver inte bekymra dig över någon speciell ordning, skriv bara ner det som gör ditt framtida liv fantastiskt.

När du går igenom övningen, fokusera på en sektion i taget. Eftersom vi gör det här tillsammans, här är vad jag har skrivit ner på familj:

Familj

 • Jag och Ann-Mari har varit ihop i ca 16 år och är mer förälskade än någonsin.
 • Vi lämnar barnen varje dag utan stress.
 • Vi äter middag ihop nästan varje dag.
 • Vi spenderar mycket tid med barnen som är kloka individer.
 • Vi lär oss hela tiden mer och tillsammans.
 • Vi åker regelbundet på semester tillsammans.
 • Vi är ärliga och uppriktiga med varandra.
 • Jag är alltid helt närvarande mentalt när jag är närvarande fysiskt.

Ok nu är det din tur. Fyll i din första kvadrant med så många saker du får plats med. De kan vara specifika eller generella. Det här är hur ditt ideala liv ser ut fem år från nu.

När du är klar med första kvadranten går du vidare till de andra och gör om precis samma sak.

Här följer mina listor nedan.

Yrke

 • Jag driver eget
 • Jag byter inte tid mot pengar
 • Jag jobbar med något som känns meningsfullt
 • Jag jobbar med något världen behöver
 • Jag jobbar med nåt jag är bra på
 • Jag utvecklas och blir bättre på det jag gör
 • Jag styr helt själv hur jag jobbar.
 • Jag får använda kunskaper från flera områden, UX, marknadsföring osv.
 • Jag är stolt över det jag gör.
 • Jag jobbar bara för att det är kul.
 • Jag reser aldrig i jobbet (om jag inte vill)
 • Varje gång jag öppnar mailen strömmar tack emot mig från personer jag hjälpt på olika sätt.

Hälsa

 • Jag har tid att träna i dagsljus varje dag.
 • Jag känner mig stark.
 • Jag ser stark och tränad ut.
 • Jag tränar för hälsa, inte för prestation.
 • Jag lever efter vedertagna råd om kost, träning, för att leva längre.
 • Jag testar regelbundet mina värden (har jag till exempel bättre kondition)
 • Jag har mer energi än någonsin.
 • Jag mediterar.
 • Jag är helt stressfri.

Finansiellt

 • Jag är ekonomiskt fri.
 • Mina investeringar tuffar på utan att kräva speciellt mycket tid.
 • Jag har tryggat min framtid.
 • Jag kommer att kunna hjälpa mina barn ekonomiskt om det behövs.
 • Jag kommer att kunna ge till bra projekt.
 • Andra kommer att vända sig till mig för råd.

Så här ser mitt papper ut när övningen är färdig. Det behöver inte vara snyggt, det behöver bara vara du.

 

När du är färdig med alla fyra kvadranter, läs igenom allt du har skrivit ner. Det här papperet definierar vem du vill bli och är grunden för flera andra beslut du kommer att ta senare.

När jag själv gjorde den här övningen första gången var det en ögonöppnare för att flera saker jag gjorde inte tog mig närmare målen. Det var tydligt att jag behövde göra ändringar för att kunna nå dit jag ville. Å andra sidan fick jag en bekräftelse på att många saker jag gjorde var rätt.

Även om du får tunga insikter om att du inte lever som du vill så är det långt mycket bättre att du får dem nu än om flera år eller när det är försent. Det är det fina med att titta fem år framåt, du hinner justera kursen.

På det här papperet finns din målbild, rama in det och häng på väggen, vik ihop den till ett flygplan eller spara det på annat lättillgängligt sätt. Om det känns tungt inom något av dina områden, titta på papperet och påminn dig själv om varför du gör de du gör.

Hur blev ditt papper? Stämmer det du gör idag in på hur du vill ha det om 5 år. Kommer du att komma närmare målet om du fortsätter som nu?

Använd som utvärdering

Titta på varje område om se om det du gör ligger i linje med dit du vill. Men använd det också för att utvärdera om nya projekt, idéer och karriärval stämmer in på målbilden.

Jag som till exempel vill spendera mycket tid med familjen och sträva efter en god hälsa borde kanske inte ta ett jobb med mycket resor även om det innebär något slags kliv uppåt på en karriärstege. Leta efter uppenbara motsättningar med din målbild för att hitta varningsflaggor.

Den fungerar flera gånger

Gör om övningen om ett år och se om någonting har ändrats. Du kanske tyckte att du missade någonting senast eller så har förutsättningarna ändrats. Diskutera dina målsättningar med de som står dig nära och se om de matchar.