30 dagar 30 saker

#novemberutmaningen

IMG_3175.jpg

November brukar vara min tyngsta månad av alla.
Inte sällan är det kallt, grått och regnigt. Dagarna är orimligt korta och det känns som årets allra mörkaste tid, innan snön äntligen faller och lyser upp när den riktiga vintern gör sitt intåg.
Vintern däremot älskar jag. Hösten är fin den med, det vill säga så länge löven hänger kvar. Men sen...
Den här övergångsperioden med få soltimmar. Nä. Hade det varit möjligt, hade jag gärna bott utomlands varje november. Någonstans varmt och soligt. Laddat upp batterierna. Kanske får ha det som mål när barnen blivit äldre?

#30dagar30saker

I ett försök att göra november lite roligare, har jag bestämt mig för att utmana mig själv i den så kallade #novemberutmaningen som jag själv konstruerat ihop. Den går i minimalistisk anda och planen är att mellan 1-30 november dagligen göra något av följande med minst en pryl här hemma:

4 - Sälja
3 - Laga
2 - Skänka
1 - Återvinna
0 - Slänga

Känns extra bra inför december som alltid har en tendens att bli väldigt anti-minimalistisk.
Om du undrar över numreringen ovan, så motsvarar det poäng. Min tanke är att ett poängsystem kan göra det hela ännu lite roligare och mer motiverande. Vid designen av poängssystemet så tänkte jag så här;

Den högsta poängen får jag om jag säljer något, dvs 4 poäng. Detta för att det kräver mest arbete (fotografering, annons, bestämma tid och plats för överlämning/ eller posta etc). Försäljning leder också till ett återbruk av prylen samt ett fint klirr i kassan.

Väldigt tätt därefter kommer att laga en trasig pryl. Hemma hos oss innebär det kanske mest textilier som ligger i en hög och väntar på omvårdnad. Jag hoppas innerligt att denna utmaning kan hjälpa mig på traven att ta itu med dessa. Detta kräver ju också sin arbetsinsats, men det är fantastiskt bra ur miljösynpunkt och även bra ekonomiskt om en lagning tex kan ersätta ett nyinköp. Därför 3 finfina poäng.

2 poäng får jag om jag skänker en pryl. Bra miljömässigt då en begagnad pryl fortfarande kan uppfylla ett behov även om det inte är mitt behov längre. Tidseffektivt men inte speciellt ekonomiskt.

1 poäng om en pryl inte kan återanvändas (vilket alltid är att föredra) men åtminstone går att återvinna. Liten miljöåtgärd, tidseffektivt och ekonomiskt knappt något alls (möjligen med undantag av pantning).

0 poäng för att slänga något. Det här räknas som en aktivitet men miljömässigt - nja och ekonomiskt inget vidare. Går dock ruskigt snabbt att genomföra.

Mina kriterier var alltså;

1. Arbetsinsats, alltså hur mycket tid aktiviteten tar (mer tid - höga poäng, lite tid - lite poäng)
2. Nyttan miljömässigt (mycket nytta - höga poäng, liten nytta - lite poäng)
3. Pengar (Ger inkomster/ slipper spendera pengar - höga poäng, 0 pengar/utgift - låga poäng)

Och för att sammanfatta det i en tabell:

Skärmavbild 2018-10-27 kl. 23.44.41.png

Inte helt säker på vad jag kan förvänta mig i slutsumma efter 30 dagar, men om jag lyckas så som jag föreställt mig så borde det vara rimligt att snitta 2.5-3 p/dag, dvs 75-90 poäng under november månad. Känns åtminstone inte omöjligt på förhand :)

Varför?

Jag gillar helt enkelt inte att ha för mycket prylar. Prylar tar tid, energi, skapar oordning och behövs sällan i den utsträckning vi lyckas samla på oss dem. Varje gång jag säljer/skänker någonting så känner jag mig alltid lite lättare efteråt. Hur lätt ska jag då inte känna mig i december?

Framöver kommer det komma några fler inlägg om minimalism och varför det tilltalar mig (men framför allt K). Jag hoppas att detta projekt kan hjälpa mig att ta tag i grejer som kräver min tid men som tidigare har varit alldeles för enkla att prioritera bort.

Nu är jag nyfiken på hur du som läsare tänker kring minimalism?
Gillar du det starkt eller är du kanske rent av en storsamlare?
Men kanske mest av allt är jag nyfiken på om någon mer är sugen att hänga på #novemberutmaningen?

/A

I somras kollade vi upp skostatus (inklusive pjäxor) hos hela familjen...  Skorna som står i trappan är alltså enbart mina.  Ja... Alltså. Det finns nog lite rensningspotential ändå...

I somras kollade vi upp skostatus (inklusive pjäxor) hos hela familjen...
Skorna som står i trappan är alltså enbart mina.
Ja... Alltså. Det finns nog lite rensningspotential ändå...