Tandborstning och ekonomi

Ägnar du mer tid åt tandborstning än att ta hand om din ekonomi?

Om du är som folk är mest ägnar du knappt en halvtimme i veckan åt tandborstning och nästan ingen tid åt din ekonomi. Förutom den tiden du spenderar på att oroa dig över ekonomin och tänka att du borde göra någonting.

Den smått provocerande tandborstfrågan kommer från Charlie Söderberg och Mathias Anderson som bland annat gjort lyxfällan. Min gissning är att tandborstningen i många fall utklassar skötseln av ekonomin.

Det fina med att gå från en risig till en strålande ekonomi är att det inte behöver ta mycket tid alls. Att komma upp i lika mycket tid som tandborstningen skulle göra underverk för många personer.

3 tidseffektiva sätt till bättre ekonomi

Ta hjälp av en app

Se efter i din bankapp var pengarna tar vägen.

 • I Handelsbankens app går du in i Mina utgifter när du loggat in.
 • Swedbank har motsvarande Utgiftskollen
 • SEB har Utgiftsdiagrammet
 • Nordea har ingen liknande lösning än vad jag har sett.

Om du råkar ha en bank utan motsvarande funktion i appen kan du istället ladda ner Tink, en fristående app som kopplar ihop med din bank via BankID. Tink finns både för iOS och Android.

Den här typen av funktionalitet hjälper dig att snabbt se hur mycket du spenderar inom olika kategorier. Mycket, mycket enklare än att föra någon klassisk kassabok eller eget excelark.

Om ni är fler i familjen kan ni sätta er tillsammans och titta på kategorierna, är det någon kategori som är större än ni trodde?

Gör det lätt och enkelt, men framför allt - gör det!

Skriv upp alla abonnemang familjen har

Sätt upp ett papper på kylskåpet och fyll på eftersom med alla abonnemang, försäkringar och fasta avtal ni har. Ganska snart kommer den här listan att innehålla en hel del saker. Att ha dem synliga gör det överskådligt och tydligt om ni betalar för till exempel både HBO och Netflix (och TV-licens och kanalpaket), kanske räcker det att köra en streamingtjänst i taget?

Exempel på saker som kan dyka upp här

 • Bilförsäkring
 • Spotify
 • Netflix
 • Gymkort
 • Elavtal
 • Mobilabonnemang
 • Bredband
 • osv.

Rimligt är att börja se över en av de här kostnaderna, inte alla samtidigt, går det att hitta ett billigare alternativ som ger samma värde? Nästa månad kan ni se över en annan kostnad och prisjämföra.

Ofta finns det bra jämförelsesiter att ta till hjälp. När du har sett över en av dem, stryk den på listan.

Tänk till i varje köpbeslut

Varje gång du köper någonting, fundera på varför du egentligen köper. Köper du vatten på flaska för att du inte tagit med dig en egen vattenflaska, i såna fall är det lätt att undvika den typen av inköp i framtiden.

Väljer du bilmodell utifrån vad andra ska tycka om dig, läs inlägget om livsnöjdhet.

Tänk helt enkelt till ett steg extra och försök hitta varför du köper. Kanske stöter du på ett beteende som egentligen inte bidrar till någon lycka i ditt liv, utan bara är slentrian eller ångestdämpande.

Bit för bit mot bättring

Genom att börja i någon liten enkel ände kommer du långsamt ändra ditt beteende. En vanlig miss är att försöka ändra allt samtidigt och då känns uppgiften så överväldigande att man inte ens kommer igång.

Disclaimer: Min vardagstandborste är svart så jag plockade fram min finfina rosa resetandborste bara för bildens skull 😀

Diskutera med andra

Vill du ha fler smarta tips, bli en del av diskussionen som pågår.