Motivation

Ganska tidigt var det uppenbart för mig att jag inte var någon explosiv talang. Däremot insåg jag långsamt att uthållighet var min grej. Jag var inte speciellt snabb, men jag kunde hålla på länge.

Sedan 2007 har jag hållit på med triathlon. 2008 gjorde jag en Svensk Klassiker och 2011 genomförde jag mitt första långdistanstriathlon över Ironmandistansen. Därefter har det blivit en del långa lopp inom triathlon, swimrun och liknande. Men även om tävlingarna är häftiga så är de verkligen bara toppen på isberget. Inför varje lång tävling krävs mycket träning och många timmars arbete.

Jag är van att jobba med att hålla hjärnspöken borta och försöker njuta av arbetspassen även om inte alla är fantastiska. Men nästan. Särskilt efteråt. Här vill jag dela med mig av lite saker man kan tänka på för att hålla sin motivation uppe. Tankesätt som går att applicera på såväl träning, investeringar som andra saker i livet.

Sätt mål

Ha gärna långsiktiga mål. Riktigt långa. Det är alltid bättre att veta i vilken riktning man vill i livet. Vad som är viktigt för en.
Men om målen sträcker sig över år så tycker jag absolut att man ska sätta tydliga delmål också.

Delmål/Checkpoints

Delmål hjälper dig att veta att du är på rätt väg. Ju tydligare du lyckas definiera dem, desto enklare blir det att bocka av dem, vilket kan vara nästan lika tillfredsställande som att uppnå slutmålet. Det går såklart att göra en hur detaljerad plan som helst men det är viktigt att vara flexibel. Förutsättningar ändras och livet kan hända. Kanske fortskrider du snabbare eller långsammare än vad du tänkt dig. Det spelar mindre roll så länge du fortsätter framåt och är beredd på att korrigera kursen längs resan. 

Varför

Påminn dig om varför du satte ditt långsiktiga mål.  Jag kan garantera att det kommer komma svackor. Det gör det alltid. Det kommer komma stunder av tvivel och olust. Då är det viktigt att lyfta blicken, skaffa perspektiv och påminna dig själv om varför du gör det här. Titta gärna också tillbaka på var du var när du började och hur långt du faktiskt kommit. Varför är alltid en bra fråga att ställa sig. Fråga min femåring bara. Han är expert på att fråga Varför?
Jag gör det här för att det är kul. För att ha ett gott liv även när jag blir äldre. Jag gör det här för att det är kul etc.

Uppföljning

Gör en enkel check av läget lite då och då för att se att du är på rätt väg. Är det något som bör förändras? Funkar planen bra eller behöver den korrigeras? 

Ändrade förutsättningar

Det här är superviktigt!
Som jag skrev ovan så plötsligt händer livet. Hjälp!
Det känns som om hela planen går i stöpet. Men vad du än gör, ge inte upp! 

Exempel träning:
Problem: Du får en skada som gör att du inte kan träna enligt plan.
Lösning: Du tar reda på andra sätt som du kan träna på. Förebygga, andra träningsformer etc. Kanske tvingas du dra ned på mängd, intensitet etc men vad du än gör så sluta inte.
Detsamma gäller för alla som blir föräldrar. Sluta inte röra på er för att ni bli föräldrar. Det finns så mycket att vinna på att hålla igång kroppen. Om så bara lite för stunden, innebär kontinuerligt motionerande enormt mycket i det långa loppet. Läs mer om varför det är viktigt att hålla igång kroppen här.

Exempel investeringar: 
Problem: Oväntade förutsättningar, extra utgifter, förändrad arbetssituation och mindre disponibel inkomst:
Lösning: Sänk sparkvoten. Du kanske inte kan hålla den sparkvoten som du satt upp och därmed tvingas korrigera tidplanen för dina ekonomiska mål, men precis som med träning så är rutiner a och o. Behåll rutinen att spara och investera. Sänk summan till vad du kan avvara  men sluta inte helt. Sluta aldrig helt.

Peppen

Sök saker som ger dig pepp. För mig finns peppen ofta i musiken och kanske är det någon specifik låt för dagen som jag behöver höra?
Kanske kan jag läsa någon blogg, se någon video eller lova mig själv en belöning om jag gör det jobbiga först. Dansa funkar ofta för mig.
Fundera över vad som peppar igång dig och lägg det på minnet till nästa gång motivationen är låg.

Snabbtipset!

Kanske kan tyckas löjligt men när det känns bedrövligt - slut ögonen ett ögonblick. Sänk axlarna. Ta några djupa andetag. Sen öppnar du ögonen med ett stort leende. Att le, även om det är forcerat, ger väldigt många positiva effekter. Här kan du läsa om några av dem.

 

3Löp_42_m-100827164-DIGITAL_HIGHRES-2191_034275-18194440.JPG
3Löp_43_m-100827164-DIGITAL_HIGHRES-2191_034276-18194441.JPG
3Löp_44_m-100827164-DIGITAL_HIGHRES-2191_034277-18194442.JPG