Steg 3. men hur 17 gör jag för att börja investera då?

Det lilla jag fick lära mig om privatekonomi medan jag gick i grundskolan kom i princip från tidningen Lyckoslantens serie om Spara och Slösa. Eller nej, en mattelärare på högstadiet ägnade faktiskt en hel lektion åt att ge oss ett praktiskt räkneexempel där vi fick räkna på något som hette Finax telefonlån. Syftet var att vi skulle fatta hur mycket det på riktigt kostade att ta ett snabblån på 10 000 kronor innan skulden väl var avbetald. (Typ tjugo gånger pengarna eller något liknande vill jag minnas att vi landade på). 

Hur som helst. Tillbaka till Spara och Slösa. Ena sättet var kul på sikt men tråkigare för stunden, det andra sättet var kul direkt men inte sen. Min undran är dock varför vi aldrig fick lära oss om Investera?

Att investera innebär att du satsar pengar på något som förväntas leda till mer pengar i avkastning än vad det kostar att hålla. De flesta kanske tänker på olika värdepapper som aktier och fonder men det finns också mycket annat som du kan investera i som fastigheter, råvaror, valuta, skog och konst. 

Det finns dock några gyllene tumregler som du bör ta till dig innan du börjar investera,

1. Sprid riskerna!

Att investera pengar innebär alltid en risk, du kan förlora pengarna eller som det brukar stå lite finstilt överallt, historisk avkastning är ingen garanti för framtida tillväxt.
Mitt första råd? Investera inte alla pengar i en och samma korg.
Tänk dig istället att du investerat i 10 olika aktier istället för 1 aktie. Om en av dina aktier skulle dyka med 20% så handlar det om 2% av din totala portfölj istället för 20 %. Att sprida dina riskerna låter dig alltså sova betydligt lugnare om nätterna. Du bör också sprida investeringarna i åtminstone 3-5 olika branscher, exempelvis bank, livsmedel, fastighet eller kanske fordon, bioteknik och läkemedel. Om du satsar på 10 aktier i en och samma bransch ökar risken att de rör sig likartat och ger dig inte önskvärd riskspridning.

2. Investera i det du förstår.

Välj att investera i något du förstår dig på. Det kan vara något du jobbar med, är intresserad av eller kanske ett företag vars produkter du själv använder, ser att andra använder eller bara ett företag som du tror starkt på. 

3. Kom igång!

Det kan kännas läskigt men det viktigaste är faktiskt att du börjar. Testa smått. Var inte rädd för att göra misstag, och om du gör dem så analysera vad som gick fel så att du lärt något och slipper göra om samma misstag igen.

4. Var långsiktig. 

Med långsiktighet på börsen avses minst 3-5 år. Tror du att du behöver dina pengar tidigare än så? Sätt dem hellre på ett bankkonto med lite sparränta, men inte på börsen. Historiskt har börsen alltid gått uppåt på sikt. Lite beroende på vilket tidsintervall och med vilket index man använder så har börsen i snitt gått upp 7 till 8 % per år.

Vissa år går den upp betydligt mer, vissa år backar den, men i genomsnitt 7-8 % per år. Visst har den också dippat rejält emellanåt, men hittills har den alltid repat sig.

Att lyckas pricka toppar och dalar är mycket mycket svårt och inget jag rekommenderar att prova. En stor svårighet med att försöka tajma marknaden är att på en enda dag så kan en stor del av hela årets värdeökning infalla. Den vill man inte missa. Alla kan hoppa av och sälja sina innehav om man tror på sämre tider. Det är den enkla delen. Men mycket få lyckas tajma så att de hoppar in och får vara med om uppgången. Om man missat de 10 bästa dagarna på börsen mellan åren 1996 och 2011 så har avkastningen nästan halverats. Därför rekommenderar jag långsiktighet och is i magen. Välj att investera dina pengar på företag som du kan tro på även i sämre tider.

Ok, så hur börjar man investera?

Man kan som sagt investera i många olika saker men här väljer jag att lägga fokus på börsen eftersom den är så otroligt lättillgänglig nu för tiden. Det har aldrig varit enklare och allt du behöver är ett Mobilt BankID.

Förslagsvis väljer du att skapa ett konto hos någon av de två största nätmäklarna, Avanza och Nordnet. De har moderna webbsidor och appar, låga avgifter och är enkla att komma igång hos.

När du blivit kund (det är gratis) startar du ett Investeringssparkonto (ISK).

Gör en banköverföring från din vanliga bank till ditt nya ISK-kontonummer och voilá! Du är nu redo att börja investera på börsen!

Fint, jag har ett konto. Men jag kan typ ingenting om börsen, aktier osv. Vad ska jag köpa?

Som sagt, det viktigaste är att du kommer igång. Du kommer att lära dig mer under resans gång. Innan vi går igenom olika typer av värdepapper vill vi hjälpa dig att rivstarta så att du gör ditt första köp.

När dina pengar dykt upp hos nätmäklaren gör du ett litet köp i antingen Avanza Zero eller Superfonden beroende på vilken nätmäklare du valde.

Båda är avgiftsfria indexfonder vilket betyder att (de lite förenklat) följer börsen i stort. Du får en automatisk riskspridning och betalar inga onödiga avgifter.

Grattis du är igång! 

Autogiro

Nu har du redan börjat din resa, nästa steg blir att se till att du fortsätter investera helt automatiskt. Om du har svårt att låta bli pengarna eller tycker att det är för ointressant att varje månad lägga tid på att se över dina investeringar så föreslår jag varmt att du sätter upp ett månadsspar. Se till att pengarna dras direkt från kontot så fort lönen kommer in. Sen ställer du in ett månadsspar på ditt ISK som automatiskt köper aktier eller fonder åt dig varje månad utan att du behöver lyfta ett finger. Som sagt, att investera har aldrig varit enklare.

Det finns fler guider hos respektive nätmäklare för hur du gör och om du har frågor är det bara att diskutera direkt med oss eller andra som också är eljest.

IMG_8700.JPG