Bilköp

Bilen är ofta en av de största löpande utgifterna i ett hushåll. Därför tänkte jag gå igenom hur vi har tänkt när vi har köpt bil.

Köpa ny bil

Många drömmer om att köpa en ny bil, under 2017 nyregistrerades hela 379 393 stycken bilar i Sverige. Om någon hade kommit fram och velat ge mig en ny Volvo eller Tesla hade jag inte tackat nej. Tyvärr är det en dyrköpt dröm eftersom nya bilar tappar enormt i värde under de första åren, oavsett vad handlare och annonser säger.

Att en ny bil tappar 20 % i värde årligen de tre första åren är ingen orimlighet. Det skulle betyda att en bil efter 3 år är värd lite drygt halva nypriset.

Fullt så illa behöver det inte bli men är du bilens förste ägare får du helt klart betala för den lyxen.

Dyra bilar tappar mest

Nya bilar tappar mer i värde än äldre och premiumbilar tappar dessutom mer än billigare bilar.

Även reservdelarna och försäkringen är dyrare på premiumbilarna. Kolla upp vad en vanlig service kostar på bilen du tänkt dig, ju nyare bilen är, desto större risk att du måste lämna in den för att göra även enkla grejer.

Billån

Just billånen tänkte jag viga ett helt eget blogginlägg åt där jag går igenom några räkneexempel på vad det faktiskt kostar dig att ta bilen på avbetalning istället för som en klumpsumma.

Hint: Det är inte billigt med billån.

Köp den bil du behöver

Oavsett om du köper en ny eller begagnad bil, köp en som stämmer överens med de behov du faktiskt har. Att köpa en pickup för att åka till återvinningen en gång om året är en väldigt dyr tur till tippen jämfört med att hyra ett släp.

Om du köper en SUV som till exempel en Volvo XC60, fundera över hur ofta du verkligen behöver terrängegenskaperna. Om det är för att ta sig upp för en brant backe till fjällstugan ett par gånger per vinter kanske det inte känns rimligt att lägga 100 000 extra för att klara av just den backen.

De fyra bilar jag ägt

Bilen har vi anpassat efter plånboken, alltid köpt kontant och försökt behålla i gott skick.

Fem tips för dig som vill köpa en begagnad bil

Om du ska köpa en begagnad bil istället för en ny finns det ett par enkla knep för att undvika de värsta citronerna. Det finns massvis av tips, här kommer de jag tycker är viktigast.

Hur gammal?

Bilarna du letar efter bör vara ungefär 4-6 år gamla, då har den största värdeminskningen redan skett. Om bilen är äldre än 10 år stiger underhållskostnaderna, eftersom komponenter börjar bli slitna, rosten kommer krypande och så vidare.

Titta hellre på låga miltal än årsmodell.

Den senaste Ford Focus vi köpte hade visserligen 6 år på nacken när vi slog till men hade bara gått 3 800 mil totalt vilket kändes viktigare än åldern. En i det närmaste ny bil i mina ögon, som tidigare varit leasingbil åt Örnsköldsviks kommun, och därför också blivit servad enligt konstens alla regler.

Det är viktigt att bilen är väl underhållen och inte körd för hårt, men det kan vara svårare att avgöra. Din bästa guide är istället miltalet.

Vad för bil?

En 4-cylindrig ekonomi-kombi.

En 4-cylindrig motor sitter oftast i ett betydligt rymligare motorrum, allt annat lika, och är därför betydligt enklare att meka med. Öppna huven och kika hur det ser ut. I sportbilar sitter motorn ofta så trångt till att du måste plocka bort en massa delar för att komma åt över huvud taget.

Ju enklare en maskin är, desto mindre underhåll behöver den och desto enklare blir det att hitta eventuella fel.

Sett till priset ger en kombi dig i princip gratis bagageutrymme jämfört med andra modeller.

Utan barnsjukdomar

Köp en bil som är sen i produktionscykeln. En viss modell av bil kan produceras i 3-5 år. Du kan kontrollera på wikipedia vilka modeller som producerades vilka år. Efter 3-4 år har alla barnsjukdomar försvunnit och bilen är mer tillförlitlig.

Ställ in ett filter på blocket

Blocket är ett bra ställe att leta begagnade bilar, både från företag och privatpersoner. Där kan man också filtrera fram de bilar som passar en och få mail när det trillar in nya som passar.

Det är först nu du bör titta på vilka modeller som kan vara intressanta. Om du bestämmer dig för ett visst märke långt tidigare kommer du medvetet eller omedvetet sortera bort bra alternativ.

Vi hade en Ford Focus när det blev dags att byta, och var öppna för att köra nånting annat. Men när filtreringen sagt sitt var det ändå en Ford Focus som dök upp i närheten och som det blev.

Gör underhåll själv

Gör så mycket av underhållet som möjligt. Börja med den nivå som är rätt för dig. Att byta torkarblad, fylla på spolarvätska och byta däck själv kan vara en bra början. Det är alltid bra att träna på det som du kan råka ut för. 2013 råkade vi köra över glas på E4:an och fick punka, i såna lägen är det skönt att veta hur man byter ett däck.

Jag söker oftast på youtube, det finns fantastiskt många bra videos om hur du byter bromsskivor, byter olja, installerar extraljus eller vad det nu kan vara. Oftast finns det en video per modell så du kan hitta någon som pedagogiskt visar precis hur du ska göra på din bil.

Har du några egna tips?

Kommentera gärna här på sidan eller hoppa in i diskussionen.