Att tänka på med lånelöften

Ett lånelöfte är ett intyg från banken på hur mycket pengar du kommer att kunna låna av dem när du köper en bostad. Det behöver du veta för att kunna delta i en budgivning. Det är en slags generell indikation på hur mycket du kommer att kunna låna snarare än ett regelrätt löfte.

Varför behöver jag ett lånelöfte?

Kort sagt för allas trygghet. Säljaren av bostaden vill vara säker på att du kommer att kunna betala lika mycket som du lägger ditt bud på och du som köpare vill vara säker på att du kommer att kunna låna det som behövs av banken.

För enkelhetens skull kan vi säg att du lagt det högsta budet på en bostad som uppfyller alla dina kriterier.

Du har lagt ett bud på 2 miljoner kronor.
Det betyder att kontantinsatsen på 15 % blir 300 000 kronor. Du behöver ha lite drygt 300 000 kronor redo på ett konto dagen då kontraktet skrivs. Resterade 1 700 000 kronor kommer du att behöva låna av banken. För att vara trygg behöver både du och säljaren veta att du kommer att få låna de 1.7 miljoner som behövs från banken. Därför kräver mäklaren oftast att det ska finnas ett lånelöfte för att kunna lägga ett bud.

Mäklaren kontaktar din bank och kollar att allting verkar ok innan de gör ditt bud officiellt.

Måste jag välja den bank jag har fått lånelöfte hos?

Nej det behöver du inte. När vi köpte huset vi bor i använde vi ett lånelöfte från Swedbank under budgivningen men började sen förhandla efter bästa räntan. Bolånet hamnade efter några förhandlingsrundor hos Handelsbanken.

Kan banken dra tillbaka ett lånelöfte?

Lånelöftet gäller bara för de ekonomiska förutsättningar du hade när du gjorde ansökan. Om du till exempel har ett fast arbete när du deltar i budgivningen men sen förlorar jobbet kort efter är det inte säkert att du får låna den summa (eller någonting alls) när det väl är dags att ta lån.

Det bästa är att lägga alla korten på bordet inför banken. Relationen med banken bygger precis som alla relationer på tillit och förtroende. Om banken upptäcker att du mörkat fakta kring din ekonomi för dem ökar det inte deras tilltro på dig och de kan bestämma sig för att dra tillbaka lånelöftet.

Ärlighet varar längst.

Banken kan också neka ett lån om de inte tycker att fastigheten är bra nog som säkerhet. Om du har lagt ett högt bud på ett riktigt ruckel kanske banken inte vill låna ut till dig. Om du känner dig det minsta osäker, ring upp banken du har lånelöftet hos och stäm av med dem innan du lägger budet.

Spelar objektet roll?

Ja precis som att banken kan dra tillbaka lånelöftet om de inte tycker att fastigheten duger som säkerhet så kan de också värdera fastigheten/bostadsrätten annorlunda än du själv gjort. Låt säga att du har ett lånelöfte på 2.5 miljoner och lägger det högsta budet på just den summan.

Banken däremot tycker kanske bara att objektet är värt 2 miljoner. Då får du låna 85 % av 2 miljoner istället för 85 % av 2.5 som du hade ett lånelöfte på. Det här bör inte vara något problem, men som alltid, det är bättre att dra iväg ett mail eller telefonsamtal till banken och höra vad de tror om just den specifika lägenhet/villa du tänkt buda på.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Normalt är de tidsbestämda till någonstans mellan 3 och 6 månader. Men åter igen, om din ekonomiska situation förändras under tiden är det viktigt att du meddelar banken det.

Om vi är två som söker?

Då anger du bara partnern som medsökande i ansökan och fyller i ett par extra uppgifter så räknas båda era ekonomier in.

Kan jag söka lånelöften hos flera banker samtidigt?

Ja det går bra. Du kan söka hos flera banker samtidigt eller söka hos ytterligare banker om du redan fått ett lånelöfte hos en bank. Bankernas bedömningar skiljer sig åt, därför kan lånelöftena bli lite olika de också.

Hur stort belopp ska jag söka på?

Sök på det högsta belopp du är beredd att buda med tanke på din ekonomi. Det betyder inte att du ska maxa lånebeloppet så att du inte har några marginaler kvar. Sök på det maxbelopp du tycker är rimligt så hindrar du dig själv från att råka dras med i budgivningen och gå högre än vad du egentligen har råd med.

Jag tycker inte att du ska söka det största möjliga beloppet, sök på det du tycker är rimligt.

Om du söker ett lånelöfte på 2 miljoner betyder det att du kan buda upp till ungefär 2 350 000 eftersom 350 000 av den summan är kontantinsats som du inte lånar av banken.

Du kan också se det från andra hållet, hur stor kontantinsats har du lagt undan?

Om du tar storleken på din kontantinsats och delar den med 0.15 får du fram storleken på ditt maxbud. Men du ska såklart inte ligga på smärtgränsen.

Säg att du har 200 000 i kontantinsats, det betyder att du maximalt kan lägga ett bud på 1.3 miljoner. Banken hjälper dig med det där om du kontaktar dem.

Villa eller bostadsrätt

Om du tittar efter både bostadsrätter och villor behöver du söka ett lånelöfte som beviljar lån i båda de fallen. Det blir väldigt mycket kallsvett i onödan om du ger dig ut i en budgivning på en villa med ett lånelöfte för en bostadsrätt för då har banken ingen skyldighet att låna ut någonting till dig och du kan stå där med skägget i brevlådan.

Hur ansöker jag?

Enklast ansöker du via nätet. I stort sett alla banker har ansökningsformulär online där du får svar direkt på om du får ett lånelöfte eller inte. Om du är egenföretagare med enskild firma (som jag) kan det vara enklare att prata med en människa istället för en maskin eftersom online-ansökningarna oftast ger avslag direkt om du inte är anställd.

När ska jag söka?

Du kan söka redan innan du har börjat leta bostäder om du vill. Eftersom lånelöftet inte är kopplat till en specifik fastighet kan du söka oavsett om du redan hittat drömboendet eller inte.

Innan du lägger ett bud behöver du åtminstone ha ett lånelöfte klart.

Vad tittar banken på när jag ansöker?

De gör en helhetsbedömning av din kreditvärdighet. Den består både av hårda fakta som vilken lön du har, om du har betalningsanmärkningar och dina omkostnader. Banken försöker helt enkelt ta reda på om de tror att du kommer att kunna betala räntor och amorteringar varje månad.

Men bedömningen består också av mer mjuka värden som om banktjänstemannen känner tillit till dig som person. Som egenföretagare blir de mjuka värdena ännu viktigare eftersom det ofta inte finns någon fast månadslön.

Om lånelöftet gäller för en bostadsrätt kommer banken inte bara att titta på din ekonomi utan även bostadsrättsföreningens ekonomi när det väl är dags att teckna ett lån. Om det är en förening med sund ekonomi utan några varningsflaggor kan beskedet bli ett annat än om det finns indikationer på att föreningen kan komma att behöva höja avgiften kraftigt framöver. Därför är det viktigt att du också granskar föreningens lån innan du börjar buda.

Jag har betalningsanmärkningar.

Om du har betalningsanmärkningar ökar risken markant i bankens ögon. Du är en person som medvetet valt att inte betala räkningar, påminnelser och inkassokrav i tid. Det framställer dig inte direkt i ljusare dager hos bankerna.

Om det är ett mönster utan finns vettiga skäl kan banken se mellan fingrarna med anmärkningen. Du kanske var ute på en lång pilgrimsresa och missade att betala räkningen till din lokala tunnbröd-bakar-förening eller liknande.

Det finns andra aktörer än de etablerade storbankerna som kan ge dig ett lånelöfte ändå, men då kommer du å andra sidan att få betala en mycket högre ränta på lånet varje månad eftersom risken är högre.

 

Psst. Om du vill lära dig mer om köp av bostadsrätter kan du spana in vår kurs.