Ikigai

Japansk klokskap

Ikigai betyder löst översatt 'En anledning att leva' och är den känsla som infinner sig när fyra villkor är uppfyllda samtidigt.

  1. Du gör vad du älskar att göra.
  2. Du gör något som du är grymt bra på.
  3. Du gör något som du kan få betalt för.
  4. Du gör något som världen behöver.

Ikigai är anledningen till att du studsar upp ur sängen på måndag morgon, ivrig att börja ännu en vecka.

Avsaknad av ikigai gör att en jobbig känsla börjar infinna sig redan efter söndag lunch när vi obevekligt närmar oss arbetsveckan igen.

Ikigai.png

Det finns dröser av vetenskapliga studier som visar både att vi lever längre och att vi mår bättre om vi befinner oss mycket i ikigai. Det gäller att hitta en mening i livet i stort, men här menar jag ikigai i arbetslivet.

När vi är i ikigai känner vi oss lugna eftersom vi gör någonting vi är bra på. Vi känner oss uppslukade eftersom vi gör någonting vi älskar att göra. Samtidigt känns det meningsfullt då världen behöver det vi gör och blir bättre av det. Dessutom får vi betalt för det vi gör.

Om bara två av villkoren är uppfyllda samtidigt får vi andra skärningspunkter.

Mission

I skärningspunkten mellan det du älskar att göra och det som världen behöver finns din mission.

Det behöver inte vara något grandiost, men kanske att du är coach åt knattelaget i fotboll. Du älskar att göra det och laget behöver det. Men du får som mest en symbolisk summa pengar och du skulle inte säga att du är grym på att vara fotbollscoach.

Passion

Om du gör något du är grym på, som du samtidigt älskar att göra kan det vara din passion. Du får inte betalt för att göra det och det är inget världen behöver men du gillar verkligen att ägna dig åt det här, och det blir bra när du gör det.

Ett exempel skulle kunna vara att du tillverkar chokladpraliner. Du älskar att göra det och det blir bra när du gör det. Men du får inte betalt för dina praliner och du vet att världen egentligen inte behöver mer sötsaker än den redan har.

Profession

Om du är bra på att göra någonting och får betalt för att göra det är det troligtvis ditt yrke. Men om du samtidigt inte känner att du brinner för det och vet att världen inte behöver det blir det aldrig mer än just ett jobb för att dra in pengar.

Du utbildade dig till skattejurist och är grym på att hjälpa företag minimera skatteuttaget. Men du funderar på om världen inte skulle kunna klara sig lika bra utan dig och du älskar inte att göra vad du gör.

Kall

Du får betalt för att göra det och världen behöver det. Men du älskar inte att göra det och du är inte fantastiskt bra på det heller. Ett kall är någonting som du känner att du måste göra, men inte nödvändigtvis det du vill göra.

Du jobbar kanske som akutsköterska på ett lasarett. Du får betalt och vet att världen behöver det. Men det är slitsamt och du skulle hellre göra någonting annat. På grund av att du inte älskar vad du gör känns det tomt och du kommer aldrig att bli så bra som du skulle kunna bli.

Hitta ikigai

För att hitta din ikigai behöver du ställa dig samma fyra frågor som i början.

  1. Vad älskar jag att göra?
  2. Vad är jag riktigt bra på?
  3. Vad kan jag få betalt för nu, eller vad skulle jag kunna få betalt för i framtiden?.
  4. Vad behöver världen?

Gör fyra listor där du skriver ner alla tänkbara svar på varje fråga. Ta gärna en stund för dig själv eller tillsammans med någon annan och försök komma på en mängd saker. I det här läget är det flest, inte bäst svar, som vinner.

Om det finns sysslor som är med i alla listorna har du hittat en av dina tänkbara ikigai. Det kan vara någonting nära det du redan gör eller långt ifrån.

Om du inte hittar något på första försöket så låt listorna ligga framme och skriv in ytterligare svar så fort du kommer på dem.

Exempelvis kanske du älskar att diskutera och prata om ekonomi och lycka. Du tycker att du gör det rätt bra och du hoppas att du ska kunna ta betalt för det i framtiden. Dessutom vet du att världen behöver fler insikter kring hur vi ska designa våra liv.

eljst 🎯 ikigai

Diskutera med andra

Om du tycker det här verkar spännande, gå med i vårt community och diskutera olika livsval, ekonomi och hälsa med de andra där.