Skaffa sundare mobilvanor

Handen på hjärtat, hur många minuter tror du att du tittar på mobilen per dag? Och hur många gånger tänder du skärmen under ett dygn?

Smartphones är fantastiska. Vi har en stor del av världens all samlade kunskap i handen var vi än befinner oss. Nersidan är att vi också har ständig tillgång till kattvideos och bekantas semesterbilder.

I den digitala världen är valutan uppmärksamhet. Alla appar, tjänster och siter tävlar om din uppmärksamhet. Ju fler timmar personer spenderar i en app, desto mer framgångsrik är den. Spenderad tid korrelerar också väl med hur missnöjda människor blir efter att ha spenderat tid i appen. Mest missnöjda är vi som regel efter att ha ägnat tid åt Facebook, Instagram och Snapchat.

Eftersom företagen vill behålla sina marknadsandelar pågår en ständig kapprustning för att få oss att spendere mer tid med deras produkter. Efter att youtube börjat med autoplay var facebook tvungna att göra detsamma och så vidare.

Netflix VD anser att deras främsta konkurrent inte är HBO, Amazon eller TV-kanaler utan sömn.

Vad kan du göra åt det?

Här kommer några bra tips att börja med om du vill försöka trappa ner på mobilanvändningen till förmån för annat.

ios12_screen-time_06042018.jpg

Kolla hur du använder mobilen

Har du en iPhone så finns ett gäng bra verktyg för skärmtid redan inbyggda. Du hittar dem under Inställningar -> Skärmtid och kan läsa om dem i mitt inlägg om iOS12. För android är det Rescue Time som gäller. De visar dig hur många minuter per dag du har skärmen tänd och hur många gånger du tänder upp mobilen.

Fundera över om det du gör på mobilen bara är distraktion eller om det känns värdefullt i efterhand när du ser användningen.

homescreen.png

Töm hemskärmen på distraktion

Höj tröskeln för de appar du vill minska användandet av. Du kan se till att bara ha verktyg på din hemskärm genom att flytta till exempel sociala medier en skärm längre bort. De appar du inte vill sugas in i kan du lägga i mappar för att addera ytterligare ett steg.

Om det finns någon app du tycker leder till mer användning än du önskar? Ta bort den helt och använd tjänsten genom mobilens webbläsaren istället (jag har till exempel tagit bort facebook, men behållit messenger).

Ladda bara dig själv i sovrummet

Ladda mobilen någonstans utanför sovrummet. Saknar du en väckarklocka, skaffa en. Se till att mobilen inte är det första och sista du tittar på under dygnet.

rawpixel-603648-unsplash.jpg

Armbandsur

När vi ändå är inne på klockor. Skaffa dig eller damma av ditt gamla armbandsur. Plötsligt behöver du inte ta upp mobilen för att kolla vad klockan är och riskerar inte att sugas in bland apparna mot din vilja.

Screen+Shot+2018-01-23+at+6.00.04+PM.png

Bara notifikationer från personer

Slå av alla typer av notifikationer som inte kommer direkt från en person som vill dig något. Att din bekants bekant har gillat något på Facebook är inte värt en liten siffra vid app-ikonen. Att någon skriver direkt till dig via WhatsApp vill du däremot förmodligen inte missa.

go-grayscale.png

Gå över till gråskala

Vi dras som flugor mot färgglada och välkända ikoner. För att motverka det kan du gå över till gråskala.

På en iPhone går du in på Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Hjälpmedelsgenväg (längst ner) och klicka på Färgfilter.

Nu kan du med tre snabba tryck på hemknappen växla mellan gråskala och färgläge. Vill du kolla på bilder eller liknande kan du göra det efter tre snabba klick.

 

Uppmärksamhet som valuta

Lyssna till Tristan Harris som berättar om hur en handfull personer hos teknikbolag kontrollerar miljarder människors beteende varje dag. Om uppmärksamhet som valuta.


Diskutera mobilvanor med andra

Om du vill diskutera med andra som också vill, eller redan har, dragit ner på mobilberoendet. Ta genast upp din smartphone 😅 och surfa till vår diskussionssida.

Om du vill sjunga ut om eländet passar min hemmasnickrade snapsvisa från 2017 rätt bra.

Mobilvisan

Mel: Ritsch, Ratsch Fillibom-Bom-Bom
Text: Kristoffer Darj

Tweet, snap, kolla instagram
spela candycrush,
skicka tummen upp
Tweet, snap, checka in nånstans,
kolla instagram igen.

4000 bilder på en tallrik mat
min mobil den missar inga fat

Kolla klockan, läsa bloggar
ta en selfie
hämta appar
se om swipen höger nappar
inget batteri!