Tabuet pengar

Varför har vi en kultur där det är så svårt att prata pengar?

Var klämmer skon?

Jag förstår ärligt inte. Detta tabubelagda ämne.
Väldigt många vet inte hur mycket pengar deras närmaste har. Inte ens partnern eller föräldrarna. Kanske är det först vid bodelningen som det visar sig hur det stod till? Och då är det så dags...

Läste precis ett inlägg på bloggen kronan till miljonen där hen skriver om sin pappa som gått bort och aktieportföljen som hen fått ta över. Den innehöll tacksamt nog en rejäl slant (sånt kan man ju aldrig räkna med), men det visade sig att den bestod av bara två olika aktier och 96% av totala beloppet var investerat i ett enda företag. Nu var det i och för sig ett företag som gått väldigt bra men ändå. Vilken stor risk! När ens barn verkar ha ett stort intresse för aktier och investeringar. Hade det då inte varit utmärkt att utbyta lite information och kunskap? 

Efter att mitt intresse för investerande började för några år sedan så har jag börjat prata pengar med många i min omgivning, men särskilt med mina föräldrar. Så här har vi aldrig har kommunicerat förut. Jag är väldigt glad att de också har blivit mer intresserade av sin ekonomi sen dess och vårt utbyte bara växer Nu kan vi tillsammans diskutera deras och våra ekonomier helt öppet med Kristoffer också. Det har blivit kul att prata olika företag, långsiktighet och strategier. 

Ta kontrollen

När vi vill börja röra på oss kanske vi läser på lite, anmäler oss till något lopp, går med i någon träningsgrupp, skaffar coach, osv. Vi tittar på de som är bättre för att själva utvecklas vidare och man kan alltid fråga om råd och tips. Så varför inte göra på samma sätt med pengar? Varför inte diskutera spartips, olika investeringar eller drömmar med vännerna och kollegorna. Om man känner att man inte kan, vet eller rent av skäms för sin ekonomi, så pröva att sträcka ut lillfingret och be om råd. Många vill inget annat än att få hjälpa till och jag tycker att just våga be om hjälp är ett tecken på stor styrka och inte svaghet.

Lönen

Apropå kollegor.
Lön.
Lönen är oftast ett lysande exempel på ett extremt hemligt, känsligt och obekvämt samtalsämne.
Trots att taxeringskalendern finns?
En vän som är fackligt engagerad uppmanar alla att prata om sina löner. Det skulle alla tjäna på. Till och med arbetsgivarna!
Min vän menar att om anställda skulle veta vad kollegorna tjänade så skulle arbetsgivaren tvingas ha en vettig och genomtänkt lönepolitik. Som en fin bonus skulle de dessutom slippa anställda som blir besvikna när de plötsligt får reda på vad en kollega tjänar.
Jo. Jag kan hålla med. Det finns en tydlig poäng där.

Diskutera med andra

Kan du prata pengar med någon i din omgivning? Eller är det tabu?
Skulle du vilja prata mer pengar?
Om du vill diskutera med andra så kom och häng i vårt community.
Vi har inte alla svar men ju fler vi blir desto större sannolikhet att någon vet och det kan alltid vara skönt att få ställa frågor utan att bli dumförklarad (vilket ingen blir där).

Och kom ihåg. De dummaste frågorna är de som aldrig blir ställda :) 

GOPR4351.JPG