Hur många timmar kostade soffan?

2005 köpte jag en ny "skinn"soffa från IKEA för 7000 kr. Jag tyckte själv att den var grymt snygg och vårdade den med något slags läderbalsam i regelbundna intervall.

IKEA körde hem den till mig och jag betalade via det omständiga alternativet bankväxel.

Tyvärr var den mest bara snygg, gjord för att pysa ner i med lågt ryggstöd och breda kuddar var den aldrig riktigt skön eller praktisk. På sommaren klibbade man fast i den och på vintern var den kylig.

Min ungkarslya är som tagen ur MIO-katalogen på bordet.

Min ungkarslya är som tagen ur MIO-katalogen på bordet.

När vi fyra flyttar senare skulle packa ihop det vi hade i Sthlm och bege oss mot Östersund sålde vi den för tusenlappen.

Men istället för att räkna på vad soffan kostade i pengar tycker jag det är mer intressant att räkna på vad den kostade mig i tid. Tid är den mest rättvist fördelade resursen eftersom vi inte kan köpa mer. Pengarna jag betalade med hade jag skrapat ihop som truckförare i Borlänge till en lön om 98 kr i timmen, brutto.

Med en kommunalskatt på 35 % i Falun blev det cirka 64 kronor kvar efter skatt för varje timme jag packat och lyft lådor.

Så hur många timmar behövde jag jobba för att kunna köpa just den där soffan som vid tillfället var en stor kostnad för mig?

7000 / 64 = 109 timmar.

Det är drygt 2.5 veckas heltidsarbete.

Sett i det perspektivet känns soffan plötsligt väldigt dyr. Hade jag inte hellre köpt en begagnad (potentiellt skönare) soffa och gjort någonting annat istället för att jobba?

Det betyder inte att jag tycker att alla stora köp är ovärda i tid. Strax innan jag köpte soffan köpte jag till exempel en projektor för 14 000 kronor. Kanske inte det nödvändigaste inköpet i livet men jag har använt den till massvis av filmtittande, valvakor, spelande och som anledning att första gången bjuda hem Ann-Mari på dejt. En projektor som jag varit väldigt nöjd med trots att det tog mig över en månads heltidsarbete att jobba ihop den.

Men när du står inför ett köp, fundera istället för kostnaden på om köpet är värt din tid, en del av ditt liv.

Räkna ut din nettolön per timme genom att helt enkelt ta summan som trillar in på kontot delat med antalet timmmar du jobbar en månad.

Exempel: 20 000 / 160 = 125 kronor per timme.

Sett med den lönen kostar till exempel en begagnad Volvo V60 för 160 000 kr precis 8 månaders heltidsarbete.

Diskutera med andra

Om du vill diskutera med andra hur vi värderar tid, surfa till vår diskussionsida och läs mer.