iOS 12 - ta kontroll över mobilanvändningen

Idag (egentligen igår amerikansk tid) släpptes en ny version av operativsystemet iOS till iPhone 5s eller senare och iPad mini 2 eller senare.

Apropå mitt inlägg om sunda mobilvanor blev jag extra glad när jag lästa vilka funktioner som skulle lanseras. Det märks att Apple tagit till sig kritiken kring mobilberoende och börjat lägga energi på funktioner som hjälper oss att spendera tiden på ett sätt som ger välbefinnande istället för ånger.

ios12_screen-time_06042018.jpg

Den viktigaste vyn

Se hur skärmtiden fördelar sig, vilka appar som används, hur du ligger till mot föregående och så vidare.

Skärmtid per dag

Nu kan du se hur mycket tid du spenderat med dina enheter per dag, och hur den tiden fördelar sig mellan olika typer av användningsområden som spel, nöje, produktivitet och sociala nätverk.

Du kan också se tiden spenderat per app så att du kan reflektera över om det var väl spenderad tid eller inte.

Dessutom ser du hur du ligger till jämfört med tidigare dagar och mot föregående vecka.

Begränsa dig själv

Du kan ställa in gränser för hur mycket du tillåts använda olika appar under en viss tidsperiod. Efter att tiden gått ut slängs du ut, som någon form av viktväktare för en digital diet.

Om du har ett familjekonto där du kopplat ihop dina barns enheter med din egen kan du dessutom sätta gränser för barnens användning.

Appar kan också vitlistas permanent så att tiden aldrig går ut. Perfekt för de appar som bara används till nyttiga saker.

Om tiden gått ut för en viss app blir den grå och barnet kan begära mer tid, som du kan neka eller godkänna på distans.

Screen Shot 2018-09-16 at 21.49.10.png

Notiser

Notiser grupperas på låsskärmen för en bättre översikt och mindre stressig vy.

Dessutom kan du se hur många notiser varje app har skickat och hur många notiser du fått totalt.

Det är också möjligt att ställa in hur notiser från olika appar ska bete sig. Vissa notiser vill du kanske se direkt på låsskärmen, andra räcker det med om de dyker upp tyst i notiscentret.

Antal gånger skärmen tänts

Vi plockar upp mobilerna allt oftare bara för att se om det har hänt något. Jag tror det är ett symptom på beroendet många utvecklat. Att helt utan att det plingat bara plocka fram mobilen, tända skärmen och se efter om det fortfarande är tomt.

Nu kan du se hur ofta du tänt upp skärmen.

dont_disturb.png

Stör ej

En funktion som inte är ny men väl värd att testa är att tidsinställa funktionen 'Stör ej'. Du hittar den under Inställningar -> Stör ej

Där kan du välja mellan vilka tider på dygnet du inte vill bli störd av notiser och samtal. Du kan också se till att alltid släppa igenom samtal från ett antal väl valda kontakter.

Du kan också välja att släppa igenom samtal om någon ringer 2 ggr inom 3 minuter.

På så sätt slipper du ens veta om det där meddelandet som plingar till precis när du ska somna och kan i lugn och ro kolla det dagen efter istället.

Någonting som däremot är nytt är att stör ej också kan kopplas till vissa platser. Det kanske ska slås av när du kommer till jobbet men vara på hemma. Eller så ska det slås av när du gör någonting specifikt.

Tänk på barnen

Ditt eget beteende påverkar i stor grad vilket förhållningssätt dina (eventuella) barn har till olika skärmar. Och deras förmåga att hantera och välja bort desamma.

Därför kan det vara en bra idé att vara transparent åt alla håll, du kan inte sätta upp gränser för dina barn men sen själv sitta klistrad med mobilen och förvänta dig att barnen ska hitta på egna lekar. Eller ta med dig mobilen till sängen efter att barnen har lagt sig.

Föregå med gott exempel istället om du vill att hela familjen ska minska ner skärmtiden.

Sammanfattning

Apple har glädjande nog tagit till sig av den kritik som framförts och gjort en kraftsamling för att hjälpa människor ta tillbaka kontrollen över sin mobilanvändning. Nu har du ytterligare ett antal verktyg att ta till och du bör prova dem allihopa för att se om de kan vara nånting som hjälper dig till sunda mobilvanor.

Om du vill läsa mer om sund mobilanvändning kan du läsa mitt tidigare inlägg om vad du kan göra för att använda skärmarna på ett mer meningsfullt sätt.

Diskutera med andra

Om du vill diskutera med andra kring meningsfull mobilanvändning, skärmtid och liknande, gå till vår diskussionsida och läs mer.