Få din partner intresserad av ekonomi

I alldeles för många relationer är det bara den ena personen som hanterar ekonomin.

Oavsett anledning är det slitsamt att leva i ett förhållande där båda inte har samma syn på pengar. Om den ena vill spendera allting så snart pengarna landat på kontot och den andra vill jobba för en ekonomisk trygghet långsiktigt kommer det att leda till bråk.

Alternativt är din partner bara genuint ointresserad och har bestämt sig för att ekonomi inte är någonting för hen.

Vi pratar för lite ekonomi generellt, med föräldrar och vänner också, men det tar jag upp i kommande inlägg istället. Här fokuserar jag istället på ekonomi i parrelationer av olika slag.

Ekonomi är tyvärr en av de vanligaste anledningarna till skilsmässor och det är så onödigt. (Att man inte kommunicerar om värderingar och livets stora frågor ligger i topp.)

Hur ska du göra om du vill att din partner också ska ta ansvar för ekonomin och inte sticka huvudet i sanden?

Bister stämning på mötet.

Bister stämning på mötet.

Månadsmöte

Ett bra steg kan vara att börja med återkommande månadsmöten. Det ska inte vara något formellt och konstlat utan kan med lätthet avhandlas över en kanelbulle och kaffe någon kväll.

Under mötet går ni igenom kommande månad i stora drag. Är någon ute på jobbresa den kommande månaden, behöver bilen kanske repareras eller är det något annat ni borde planera in så att det blir av?

Dessutom kan ni logga in på banken och kolla hur mycket det finns på kontona och fråga er om det är mer eller mindre än vid förra månadsmötet.

Det viktiga är att din partner inte får känna att hen blir kallad till ett ekonomimöte fullt av pekpinnar och fikonspråk.

Det handlar bara om att i alla enkelhet titta på den kommande månaden tillsammans och som en av punkterna ägna ett par minuter åt privatekonomin.

Om ni vill kan ni dela upp så att ni varannan månad betalar räkningarna och gör det som behövs ekonomiskt. Så att båda får en vardaglig insikt i er ekonomi.

Det finns ett antal exempel på personer som blivit ensamma av en eller annan anledning och knappt vetat hur man betalar en räkning, än mindre haft någon koll på vilka lån och tillgångar som funnits eller vad den där sommarstugan och nya bilen egentligen kostat.

Om ni gör det ni alltid har gjort kommer ni att få de resultat ni alltid ha fått.

Det är viktigt att ha någon att diskutera ekonomi med, ställa frågor till och dela med sig av sin egen kunskap till. Vem kan vara en bättre sparringpartner än den du redan delar livet med? Om ni gör det ni alltid har gjort kommer ni att få de resultat ni alltid ha fått. Därför är nya perspektiv från din partner viktiga för att ni ska utvecklas.

Det sägs att den vanligaste frågan kvinnor ställer på banken är: 'Har jag råd att skilja mig?'. Det är sorgligt av flera anledningar, en av dem är att de här kvinnorna inte har nog insikt och kunskap för att kunna svara på den frågan själva, en annan att det vanligaste svaret är 'Nej'.

Diskutera med andra

Om du saknar någon att diskutera med, gå med i vår facebook-grupp eller vår slack-chatt och prata med oss. Du kan läsa mer på vår diskussionssida.