Personlig kickoff

Vart är vi på väg?
Hur tar vi oss dit?
Vill vi ens åt samma håll längre?
Om du inte vet är det kanske dags att ta reda på det.

2011 började vi med en årlig personlig kickoff. Tack vare den reder vi ut saker innan de hinner bli problem, ser till att dra åt samma håll och sätter upp mål att sträva mot. Vi hjälper varandra att tänka, ger varandra återkoppling och funderar på vad vi vill göra mer eller mindre av i framtiden.

Det är ingen hemlighet att många förhållanden spricker för att det ligger en gammal surdeg och gror under ytan. Det kan vara olika syn på uppfostran, olika syn på ekonomi, livsstil, ambitioner i karriären eller vad som helst.

Att stämma av läget och prata ut minskar risken för mögel i förhållandet. Istället kan ni utvecklas tillsammans och bygga relationen starkare.

Hej! Jag fick er adress till hemsidan för ett år sedan av en gemensam bekant. Jag och min man åkte utomlands en vecka med er mall och pratade i genom livet utifrån alla punkterna. Det var så betydelsefullt och mycket värt att ha det så strukturerat. Det räddade vårt äktenskap den gången.

Vi har varit tillsammans i 22 år och har 3 barn ihop. Och jag vill bara säga att i morgon ska vi iväg för att fira vår 10-åriga bröllopsdag på ett slott, då ska vi följa upp fjolårets sammanfattning enligt er mall. Har även spridit den till vänner och kollegor då jag tycker att den innefattar så mycket i en relation.

Så tusen tack för inspirationen!
— Mail från en kvinna som läst inlägget.
change_flow_presentation.png

Hur går en personlig kickoff till?

Du kan göra en personlig kickoff helt ensam, men här utgår jag ifrån att ni är två, eftersom vi har varit det. Vår kickoff utvecklas varje gång och det finns kanske frågor som passar bättre eller sämre för er, det är fritt fram att ändra och anpassa efter vilka områden som är mest relevanta för er. Vi utvecklar också vår mall varje gång.

Själva idén går ut på att avsätta tid för att prata igenom de delar som är viktiga i livet. Familj, ekonomi, relationer och annat. Hur är läget nu och hur vill ni ha det i framtiden?

Känn ingen press att ni måste göra exakt som vi gjort, bara att ni pratar om livets stora frågar är en stor framgång och gör att ni kommit längre än många andra par. Gör det som passar er.

Personlig kickoff i praktiken

Vi har förberett oss genom att först svara på frågorna nedan enskilt. Nu senast betydde det att vi satt bredvid varandra med varsin dator i hotellsängen, lugn musik i bakgrunden och något gott att dricka inom räckhåll.

Den första delen går att börja med långt i förväg. Ge dig själv tid att känna efter innan. Hur mår du? Vad vill du egentligen? Är det din egen eller någon annans dröm du följer? Den här delen kräver också praktiska förberedelser, som att se till att stämma av ekonomin innan kickoffen. Har ni inte tillgång till dator och internet behöver du göra lite summering på förhand innan ni drar iväg.

Del två går ut på att dela dina svar och lyssna till din partners svar. Senast hade vi en trevlig middag ute på restaurang där vi turades om att läsa upp ett svar i taget och sen pratade vi om del för del. Väldigt värdefulla diskussioner med konstruktiv feedback, vinkling och input till varandra. Det formella formatet öppnar upp för diskussioner vi sällan har då de inte rymms i vardagskarusellen.

Efter gemensamma diskussioner kommer jag ofta på saker jag vill lägga till i mina mål, eller saker jag vill sluta med. Det sista delen blir att korrigera min plan för vad jag ska göra och vart jag är på väg.

Var ska ni vara?

Det enda som är viktigt med platsen för en kickoff är att ni har lugn och ro och att det inte är hemma. De stora frågorna och svaren infinner sig sällan vid köksbordet. Där finns alldeles för mycket vardag för att prata om drömmar. Däremot behöver ni inte hyra rum på något dyrt hotell utan kan låna ett fritidshus av någon ni känner, åka ut och tälta i naturen eller byta boende med barnvakten.

Empati

Kom ihåg att ni är ett lag. Att dela mål gör ert gemensamma liv bättre och att stötta en partner med hens mål ger dig en gladare partner = även bättre för dig. Ta fram din mest empatiska sida när du skriver ner svar och diskuterar. Genom att först formulera svaren på egen hand och skriva ner dem minskar risken för hetsig stämning. Utgå ifrån vad du vill, inte vad du vill att din partner ska göra. När du skriver har du tid att tänka, formulera dig och sudda ut det som råkat bli en anklagelse.

Kickoffen handlar inte om att peka ut en syndabock eller vinna över din partner, tvärt om ska ni båda gå in med inställningen att förstå varandras behov och hjälpas åt att hitta lösningar.

kickoff_couple.png

NULÄGET: Personligt

Hur mår du just nu psykiskt och fysiskt? Räcker energin till eller känner du dig dränerad? Gör du roliga saker bara för din egen skull? Känner du att du utvecklas på ett personligt plan? Är du en bättre version av dig själv än du var för ett år sen? Lever du på ett sätt som stämmer överens med din självbild? På en plats du gillar?

Fördelar ni arbetsuppgifterna hemma på ett sätt du är nöjd med? Vem gör det mentala arbetet, som att komma ihåg och förbereda födelsedagar, bjuda vänner på middag, planera resor och packa gympapåsar?

Nuläget: Relationer

Hur är relationer till barnen/partnern/vännerna? Är du en så bra förälder/partner/vän som du vill vara? Känns det som att du bara tjatar? Träffar du vännerna för sällan? Säger du till din partner att du uppskattar hen? Skulle du vilja ha fler och djupare relationer utanför familjen? Har du relationer som tar mer energi än de ger?

Hur är sexlivet? Vill du förändra något? Skriv ner dina tankar.

Nuläget: Ekonomi

Hur ligger du till ekonomiskt? Har du koll på din och familjens ekonomi? Har du den ekonomiska trygghet du vill ha? Bränner ni pengar på onödiga saker? Sätter du av en summa du är nöjd med varje månad till investeringar, målsparande och buffert? Om ni oväntat skulle tappa en av inkomsterna, hur länge fungerar livet då? Har du fuck-off-kapital nog att kunna säga upp dig om du inte trivs? Hur mycket kapital och hur mycket skulder har du? Är du på väg mot dina mål?

Nuläget: Karriär

Trivs du på jobbet? Kan du styra över din tid i nån mån? Känns det meningsfullt? Vad skulle kunna bli bättre? Tjänar du så mycket som du vill? Har du en dröm om ett sidoprojekt? Har du några kärriärambitioner? Blir du hela tiden bättre på det du gör?

När äldre människor tillfrågas om de viktigaste lärdomarna de har är nummer ett att inte stanna kvar på ett jobb du vantrivs med. Hur är det för dig? Är du rätt person på rätt plats eller det dags att förändra någonting?

Nuläget: Framtiden

Nu är det dags att blicka framåt. Hur skulle du vilja ha det på lång och kort sikt? Vi har valt att tänka ett halvår och fem år framåt. Det mesta hinner du ändra inom ett halvår om du vill, det är en lagom horisont för att göra justeringar här och nu.

Fem år är en rätt lång tid, men inte för lång. Det är ungefär så långt bort som någon rimligtvis kan sätta en målbild om framtiden och skapa en plan för att nå dit via specifika milstolpar. Samtidigt är det nära nog för att du måste börja agera direkt om du vill ändra något radikalt.

Istället för att dela upp per kategori skriver du nu två mer sammanhängande texter (se PDF-mallen längre ner). En text som gäller hur du vill ha det om ett halvår, och en annan och för hur du ska ha det om fem år.

Framtiden: Om ett halvår

Titta tillbaka på svaren ovan. Hur vill du må fysiskt och psykiskt om ett halvår? Hur ska dina relationer, din ekonomi, din karriär, personliga utveckling osv. ha förändrats om ett halvår.

Framtiden: Om fem år

På längre sikt. Hur ser ditt mående, ekonomi, karriär, relationer, personliga utveckling, och så vidare ut då? Vad är du sugen på att lära dig?

Förändring: Vad kan du/ni göra direkt?

Om du ska nå dina kortsiktiga mål och börja röra dig mot de långsiktiga, vad behöver du ändra på? Vad är ett bra första steg? Är det något du kan börja eller sluta med?

Vill du sluta pendla två timmar per dag, ja då kanske du i slutändan måste byta jobb eller flytta. Men det första steget kan vara att fundera på var du vill bo, eller vad du kan tänkas jobba med. Ta en fika med en kompis och berätta att du skulle vilja pendla mindre. Att ta ett litet steg i rätt riktning är ett bra sätt att närma sig drömmen. Ta fram ett första steg för varje sak du vill förändra och skriv ner det.

Vill du få mer energi kanske du behöver lägga dig tidigare på kvällarna. För att nå dit måste du kanske ta bort alla sociala medier-appar från mobilen. Vill du sluta småäta på kvällen? Hitta en träningskompis? Börja skriva på en bok? Sätta igång ett månadssparande? Prata om sex med din partner? Använda positiv förstärkning mot barnen istället för att skälla på dem?

Skriv fritt ner allt du tänker på. Låt orden flöda. Rensa och snygga till kan du göra sen om du vill.

Steg 2 - Prata om det

Nu har ni gjort det stora jobbet, att stanna upp, tänka och skriva ner hur du har det, vad du vill och hur du ska nå dit. Nu kommer det roliga och givande, att diskutera igenom vad ni skrivit. Stämmer era bilder av nuläget överens? Visste du att din partner tyckte si eller så om vissa saker? Hur kan du hjälpa din partner att nå sina mål? Vad behöver du själv ändra på och hur kan du få hjälp av din partner?

Gå igenom punkt för punkt, läs upp vad ni skrivit för varandra och prata om det. Skratta, var allvarliga eller gråt en skvätt. Tänk på att det alltid är bättre att saker kommer upp i ljuset än att de ligger och gror längst ner i er gemensamma fruktskål.

Steg 3 - Ändra och gör en plan

Efter gemensamma diskussioner brukar jag alltid få så bra input att jag vill lägga till eller ändra saker i min plan. Sen sammanfattar jag de viktigaste punkterna med mina mål och saker jag kan sätta igång med direkt och sen är det bara att följa planen. Om ett år är det dags att följa upp hur det gått.

oavsett om ni kommer i mål eller inte så kom ihåg att diskssusionerna är det viktigaste. Du behöver inte skriva långa, perfekta svar eller ha dina drömmar utformade i detalj. Prata med varandra om livet. För varje gång ni gör en kickoff kommer ni bli bättre och veta vilka delar som ger er störst värde att diskutera.

Varmt lycka till!

PS. Gör det här till en återkommande vana, det blir lättare varje gång. Vi lovar. DS.

Om ni är sugna på att göra er egen personliga kickoff så kan ni ladda ner en gratis mall och skriva ut.

Ge oss återkoppling

Om du har varit på kickoff, låt oss veta det. Vi vill oerhört gärna höra dina tankar om frågor, upplägg och vad ni fick ut av det. Kanske vi till och med kan få använda ett citat från dig? (snälla 🙏).