Personlig kickoff

2011 var jag och Ann-Mari på en inspirationsföreläsning i privatekonomi. Föreläsaren menade att vi ofta lägger betydligt mer tid och energi på att planera, följa upp och stämma av hur det går på jobbet jämfört med privatlivet.

På de arbetsplatser vi har varit anställda har det funnits mängder av både bakåt och framåtblickande möten. Vi har tagit del av de stora dragen i ledningens presentationer, gått igenom prognoser och pratat om företagens vision och mål. Dessutom har vi varit iväg på kick-off där vi har diskuterat hur vi ska förbättra arbetsmiljön, vem som förväntas göra vad och roat oss.

Vi har ägnat dagar åt workshops fulla av post-it-lappar där vi försökt tänka om, tänka nytt och ifrågasätta det vi gör för att hitta nya idéer.

Kort sagt, spaningen stämde in på oss som aldrig gjort något liknande privat.

If you don’t know where you are going, any road will get you there.
— Lewis Carroll

Men när hade du senast en kickoff med din partner?

Alltså en riktig kickoff där ni avsatt en eller två dagar till att sitta ned och diskutera det gångna året, hur ni ser på framtiden inom ekonomi, personlig utveckling, välmående och drömmar.

Jag och Ann-Mari hade aldrig haft några planerings- eller uppföljningsmöten innan vi lyssnade till inspirationsföreläsningen. Vi visste inte ens om vi ville samma sak. Vi sprang båda fort på jobbet men visste inte åt vilket håll vi skulle. Självklart pratade vi med varandra men det fördes inga anteckningar vid middagsbordet och vi kom inte förberedda med genomtänkta diskussionspunkter. De stora frågorna tog vi oss aldrig tid för.

Därför började vi precis som föreslaget att boka in kickoffer. Vi har sett till att byta miljö och vara för oss själva. Under december 2011 använde vi ett presentkort på en upplevelse och checkade in på Söderfors herrgård under ett dygn för vår första kickoff.

Det är ingen hemlighet att många förhållanden spricker på grund av:

  • Brist på kommunikation
  • Ekonomirelaterade problem
  • 1 och 2 i kombination

Att stämma av läget med sin partner under väldigt avdramatiserade former kan vara en god idé för att inte hamna i den tråkiga statistiken över par som gör slut.

change_flow_presentation.png

Hur funkar en kickoff

En personlig kickoff kan du göra antingen helt ensam eller tillsammans med någon annan. Men i den här beskrivningen utgår jag ifrån att ni är två, eftersom vi har varit det. Vår kickoff utvecklas varje gång och det finns kanske frågor som passar bättre eller sämre för er, det är fritt fram att ändra och göra om.

Själva idén går ut på att avsätta tid för att prata igenom de delar som är viktiga i livet. Energi, ekonomi, relationer och annat. Hur är läget nu och hur vill ni ha det i framtiden. Under en kickoff är det viktigt att ni skriver upp era tankar så att ni kan gå tillbaka, följa upp era framsteg och vara säkra på att ni förstår varandra.

kickoff_writing.png

När vi gör våra årliga kickoffs har vi förberett oss genom att själva svara på frågorna efter bästa förmåga. Sen läser vi upp för den andre och vice versa. Vi brukar diskutera punkterna en i taget och antecknar allt eftersom. Eftersom vi redan gjort det i ett antal år nu kollar vi samtidigt tillbaka hur vi resonerat i samma frågor tidigare.

Det här brukar resultera i spännande och insiktsfulla samtal som vi inte tar oss tid till i vardagen.

För att inte fastna i processen är det viktigt att komma förberedd. Ge dig själv tid att känna efter innan. Vad vill du egentligen? Är det din egen eller någon annans dröm du försöker uppfylla? Men gör också praktiska förberedelser som att se till så att du har tillgång till att plocka ut detaljer om din ekonomi under kickoffen. Har ni inte tillgång till dator och internet behöver du göra lite summering på förhand innan ni drar iväg.

kickoff_cottage.png

Platsen ni kör er kickoff på är inte så viktig, så länge ni har lugn och ro och inte är hemma. De stora frågorna och svaren infinner sig sällan vid köksbordet. Där finns alldeles för mycket vardag för att prata om drömmar. Däremot behöver ni inte hyra rum på något dyrt hotell utan kan säkert låna ett fritidshus av någon ni känner, åka ut och tälta i naturen eller skaffa barnvakt en dag på semestern.

ATT KOMMA IGÅNG

Om det verkar mastigt med en kickoff, börja i en mini-skala istället. Fråga er om ni gemensamt kan sätta av lite tid för att se över er ekonomi och se om ni kan göra några förändringar.

Boka in en timme när ni vet att ni troligen kommer vara på bra humör. Alltså inte när ni på förhand kan gissa att ni kommer ha låg energi, inte hunnit äta efter en lång och fullspäckad dag. Superviktigt är ingen av er har en anklagande ton. Börja aldrig diskutera ekonomi när du eller din partner är upprörd eller känner sig utpekad, det kommer inte att leda till någon positiv förändring.

Ett bra första steg kan vara att sätta er ned och ta en kopp ☕medan ni tillsammans går igenom ert nuläge. Gör det till ett litet månadsmöte och efter några gånger kan det vara läge att planera in en kickoff.

Gör ni förarbetet och sätter av tiden för en kickoff, kommer det hjälpa er att jobba i samma riktning. Gör en tradition av det och följ upp läget årligen, så ni vet att ni fortsätter att dra åt samma håll. Det är väldigt riskabelt att börja anta att du vet vad din partner vill om ni aldrig pratar om saken.

kickoff_shark.png

Hur ska ni inte göra?

Att bara prata om ekonomi när det är problem. Om din partner kommer hem med någonting som du tycker är ett onödigt köp är det förmodligen inte läge att där och då hugga som en vithaj och anklagande säga någonting i stil med "Du ska alltid... Vi har ju pratat om... Du vet ju redan..."

Den som är attackerad går oftast till motattack och det handlar inte om att vinna argumentationen här och nu utan om att börja jobba tillsammans.

Konstruktivt blir det bara om båda går in med inställningen att ni ska samarbeta och tillsammans förbättra er ekonomi istället för att tävla i vem som gör mest rätt.

Vilka är frågorna

Längst ner finns en gratis mall i PDF-format med alla frågorna. Vi vet att det är rätt många frågor, men kom ihåg att svaren inte behöver vara långa. Det viktiga är att de är ärliga och att de är dina. Att du inte skriver ner någon annans dröm.

Använd gärna vår mall och om ni vill gör om den till er egen variant som passar er bäst. Skala bort frågor som inte känns relevanta och lägg till frågor som är viktiga för er.

Ta er relation och ert liv på allvar. Se till att prata med varandra om det som är viktigt, utan någon form av skuldbeläggande där någon blir upprörd eller går in i försvarsställning. Visa respekt för varandra och lyssna på vad den andre har att säga.

Inom vissa relationer kan det till och med vara tabu att prata om ekonomi, men se det här som en chans att på riktigt reda ut var ni står, var ni vill och att ta upp huvudena ur sanden.

kickoff_couple.png

Det gångna året

Vi börjar med att prata igenom vad som hänt sen den senaste kickoffen. Följa upp det vi skrev sist och se om det blev som vi trodde, varför inte, blev det bättre?

Vilka har höjdpunkterna varit?

Här brukar det dyka upp saker vi har gjort, platser vi besökt eller svårigheter vi övervunnit. Men det kan också vara något gemensamt intresse vi upptäckt eller något vi är extra stolta över.

Vad är du mest stolt över? Vad har du lärt dig?

2017-07-03 11.51.52.jpg

Nuläge OCH FRAMTID

Hur har vi det just nu, och hur skulle vi vilja att det var istället.

Vad gör du med din tid?

Hur fördelar du tiden ett vanligt dygn? Hur mycket tid på ett ungefär ägnar du åt sömn, jobb, familjen, sociala medier, mat, träning, vänskapsrelationer och annat?

Finns det något du skulle vilja ändra på? Det gäller att svara på frågorna utan hänsyn till hur det ska gå till. Är det något du skulle vilja lägga mer eller mindre tid på?

Jag skrev till exempel senast upp att jag ville se till att lägga mindre tid på sociala medier, slösurfande och sånt som inte ger mig något. Efter att jag satt det på pränt började hjärnan att fundera kring hur jag skulle göra och vips hade jag gjort en rad ändringar för att se till att jag minimerade tiden med tidstjuven mobilen.

Hur är det med energin?

Räcker energin till eller känner du dig dränerad? Är du helt utmattad på kvällen och dödstrött på morgonen eller känner du dig utvilad och redo att ta tag i sidoprojekt?

Hur kan du se till att få mer energi? Behöver du ändra något i träning, sömn eller jobb för att känna dig mer utvilad och inspirerad?

Hur har du det ekonomiskt?

Hur ligger du till ekonomiskt? Har du den ekonomiska trygghet du vill ha? Sätter du av en summa du är nöjd med varje månad till investeringar, målsparande och eventuell buffert? Hur mycket kapital och hur mycket skulder har du? Är du på väg mot dina mål?

För att det ska gå att följa upp har vi besvarat den här frågan på tre tidshorisonter. Jag har satt upp konkreta mål på 6 och 12 månader samt ett längre avlägset mål att sträva mot. Hur vill du att din ekonomiska situation ser ut i framtiden?

Livsstil

Lever du på ett sätt som stämmer överens med din självbild? När jag och Ann-Mari bodde i Sthlm var vi till exempel båda överens om att storstaden inte var för oss. Vi ville båda norrut, till riktiga vintrar, fjäll och mindre stress. Den livsstil vi hade stämde inte överens med den vi egentligen ville ha.

Att ändra livsstil är oftast inte gjort i en handvändning så här sätter vi också upp delmål för olika tidsperioder. Drömmer du om att flytta ut på landet eller att bo inne i stan? Sätt upp ett sånt mål och bryt ner det i mindre bitar. Vilka steg behöver du ta för att kunna nå dit. Kom ihåg, ett mål utan en plan är bara en dröm.

Hur är det med jobbet?

Trivs du på jobbet? Jobbar du med något meningsfullt? Utvecklas du och blir bättre på det du gör? Eller är jobbet något du bara går till för att dra in pengar?

När äldre människor tillfrågas om de viktigaste lärdomarna de har är nummer ett att inte stanna kvar på ett jobb du vantrivs med. Hur är det för dig? Är du rätt person på rätt plats eller det dags att förändra någonting?

Den här frågan är enormt viktig. Kör inte på i ekorrhjulet på grund av rädsla eller bekvämlighet. Svaret kan givetvis också vara att det är suveränt, men om det finns något som gnager, upp med det till ytan, du och arbetsgivaren kan säkert bolla idéer och hitta bättre lösningar tillsammans om ni pratar om saken.

Hur har DU det med familjen?

Tycker du att ni fördelar familjens uppgifter på ett bra sätt? Känns det som att du gör för mycket eller för lite? Har du tid för din familj eller kommer den alltid efter jobb och resor?

Är ni fler än två i familjen? Hur fungerar det livet i såna fall? Känns det ok eller borde du försöka ändra något? Finns det något du skulle kunna göra för att förenkla vardagen?

Hur ser DINA ANDRA relationER ut?

Är du nöjd med hur ofta du träffar vänner och bekanta? Skulle du vilja ha fler eller kanske bättre relationer utanför familjen?

Här skiljer det sig markant mellan mig och Ann-Mari. Vi har olika stora behov av relationer utanför familjen, och det är helt ok. Att prata om det gör det enklare för båda att se till ni får den dos som är rätt för er.

Har du relationer som tar mer energi än de ger? Att avsluta relationer som får dig att må dåligt är jobbigt men kommer att ge dig mer energi och glädje på lång sikt.

Hur mår du fysiskt?

Hur mår du? Tränar du som du vill eller har du behov av förändring? Är det nåt i kosten du skulle vilja ändra till det bättre?

PROJEKT DET KOMMANDE ÅRET

Vilket är det viktigaste projektet (individuellt eller gemensamt) under kommande år? Vad vill du verkligen genomföra?

Är det att lära sig mandarin eller kanske att ni tar er ut och tältar minst en gång i månaden. Eller vill ni kanske starta en gemensam plattform där ni skriver om olika typer av livsval och ekonomi?

Om ni är sugna på att göra er egen personliga kickoff så kan ni ladda ner en gratis mall och skriva ut.

Ge oss feedback

Om du har varit på kickoff, låt oss veta det. Vi vill oerhört gärna höra dina tankar om frågor, upplägg och vad ni fick ut av det. Kanske vi till och med kan få använda ett citat från dig? (snälla 🙏).

Diskutera med andra

Om du vill diskutera med andra som funderar på eller redan varit iväg på kickoff. Kom och häng i vårt community.