Uppskjuten belöning

Uppskjuten belöning

Uppskjuten belöning handlar om att välja bort en belöning nu för att få någonting bättre längre fram.

1972 genomförde Walter Mischel The marshmallow experiment vid Standford. En studie som där barn fick välja mellan en liten belöning direkt eller en större belöning senare. Ibland erbjöds de en marshmallow, ibland en kaka eller kringla.

Vissa barn åt upp godsaken direkt medan andra klarade av att fokusera på någonting annat än frestelsen och därför fick två godsaker efter ett tag.

10 och 30 år senare har man följt upp barnen i studien och funnit en stark korrelation mellan vilka barn som klarade av att vänta och vilka som klarat sig bra i livet.

Barnen som kunde vänta lever i regel mer hälsosamma liv och har mer välbetalda jobb. De barn som åt upp godsaken direkt har idag större utsträckning problem med fetma och droger, och lägre betelda jobb.

Experimentet har gjorts om i modernare varianter och jag har till och med gjort det på Arvid när han var 4 år gammal.

Inte bara godsaker

Det här beteendet gäller inte bara godsaker, det fungerar likadant inom alla områden i livet som träning eller ekonomi. Hur många har inte betalat årskortet på gymmet och tänkt sig att gå dit regelbundet, men sen inte gjort det.

Eller planerat att ta tag i ekonomin men gör sen nånting annat som ger en direkt belöning istället.

Varför är det svårt?

Främst för att vi människor inte är speciellt bra på långsamma återkopplingar. Framtiden är så långt borta och nutiden så nära. Ditt framtida jag är mycket svagare än ditt nuvarande. Ditt framtida jag måste ropa från ett långt avstånd för att höras, ditt nuvarande är precis här.

Därför är det enklare att välja kortsiktig belöning istället för framtida fördelar. Vi vill följa de planer vi satt upp, men det är inte alltid så lätt att lyckas.

Dessutom är människor i regel överoptimistiska över hur mycket självkontroll de kommer att ha i framtiden.

Det skulle också kunna bero på att vi orkar ta ett visst antal aktiva beslut per dag. Eller i andra ord, vi har en begränsad mängd energi för att kunna stå emot frestelser under dagen. Ju fler beslut vi behöver ta per dag, och ju mer vi försätter oss i situationer där vi behöver motstå frestelser, desto mer troligt är att vi inte kan motstå dem.

Oftast småäts det till exempel på kvällen, då vi redan är mentalt trötta.

Vad kan du göra åt det?

Undvika svåra situationer

En lösning kan vara att undvika svåra situationer.

Om du till exempel försöker ändra till en nyttigare kost skulle du kunna köpa lunchen innan du blir hungrig, så att du inte behöver gå i en affär och försöka motstå att köpa onyttigheter när du väl är hungrig.

Du kan också försöka minimera antalet beslut om sånt som inte spelar någon större roll. Barack Obama använde alltid exakt likadana kostymer när han var president. Då slapp han "slösa" bort beslut på valet av kläder.

Kontrakt

Ett annat sätt kan vara att ingå avtal som gör att du måste hålla dig till vad du lovat.

Istället för att träna på egen hand när andan faller på kan du bestämma fasta tider med en kompis. Då är chansen mycket större att du faktiskt tar dig iväg. Dels eftersom du planerat i förväg och därför anpassat dig så att det ska funka, dels för att du inte vill göra din polare besviken.

I can resist everything except temptation.
— Oscar Wilde

Medvetenhet

Det finns ett stort glapp mellan vad vi planerar att göra och vad vi faktiskt gör. Men att vara medveten om att vi har en inbyggd brist på självkontroll, och att det kan vara skadligt för oss, gör att vi plötsligt får bättre självkontroll.

En studie som gav ungefär den information du precis har läst visade att i den halva som fick informationen var det mer trolig att man sparade, och sparade större summor än den grupp som inte hade tagit del av informationen. Dessutom gjordes sparandet i ett form av kontrakt. När man väl bestämt sig för att spara kunde man inte ändra sig (lite som autogiro).

Första steget att övervinna dålig självkontroll är att bli medveten om hur den fungerar och varför det kan vara dåligt för oss.

Genom att undvika svåra situationer och ingå kontrakt kan vi dramatiskt öka chansen för att få de resultat vi vill.

 

Diskutera med andra

Om du vill prata självkontroll och uppskjuten belöning med andra, gå till vår diskussionssida och läs mer om var du kan göra det.