Ska jag minska min förlust?

I det här inlägget tänkte jag lyfta en fråga som jag nyligen fick av en kursdeltagare.

Jag har gått - 60% på en av mina aktier. Nu erbjuder de mig att göra en nyemission och jag ser det som en möjlighet att minska min totala förlust. Hur ska jag tänka och vad ska jag göra?

Vänta ett slag, vad betyder nyemission?

Nyemission betyder att företaget skapar nya aktier som de säljer. Det är ett sätt för företag att få in mer pengar. De nya aktierna brukar i första hand få köpas av befintliga aktieägare, men om inte alla aktierna blir tecknade så brukar frågan gå vidare till allmänheten.

De nya aktierna säljs ofta till ett lite lägre pris än vad aktiekursen står i för att locka köpare att investera.

617743AA-CFC2-4181-81D5-F3F0DD334629.JPG

Varför gör företag så?

Företag gör nyemissioner för att få in mer pengar av olika orsaker och det är viktigt att företaget är tydliga med VARFÖR de behöver få in nya pengar. Är det för att lösa en kortsiktig ekonomisk kris eller är det för att de behöver pengar för att kunna expandera sin verksamhet?

Om det gäller det första, alltså företaget har svårt att betala ut löner, löpande kostnader mm så är det en stark varningssignal. Varför kan företaget inte betala? Har de någon bra förklaring? Är det en kortsiktig svacka, men framtiden ser ljus ut? Eller har företaget varit på väg utför under en längre tid? Att be om pengar för att betala löpande kostnader är ingen vidare köpsignal och jag skulle allvarligt fundera på om det här företaget verkligen är något jag vill äga och tror på i framtiden.

Om företaget däremot behöver pengar för att expandera sin verksamhet kan det vara en bättre investering och ett betydligt mer intressant case.

ska jag försöka minska min förlust?

Om du sitter på en aktie som backat 60% betyder det att företaget måste öka med 120% innan du gått plus minus noll. DET är mycket och kan ta väldigt lång tid om de ens lyckas med det.

Försök för en stund glömma bort pengarna som du förlorat i investeringen. Lägg istället fokus på pengarna som finns kvar. De är också pengar även om det bara är 40% av vad som fanns från början. Var tror du att de gör störst nytta? Genom att fortsätta vara investerade i ett företag som är på väg utför eller finns det bättre företag som du kanske tror mer på och som kan ge en bättre avkastning? Jag kan inte säga hur någon annan ska göra med sina pengar, utan det är beslut som var och en måste fatta, men jag tycker att du ska ställa dig själv frågan;

Om du inte redan ägde aktier i bolaget, skulle du gå in med pengar för att köpa nya aktier?

Oavsett ja eller nej så tror jag att du samtidigt får svar på ursprungsfrågan. Jag hoppas också att det framgår att jag inte så mycket till övers för det gamla uttrycket;
Man har inte förlorat förrän man sålt…

Jag ser många i forum som kammar hem vinsten och kombinerat med uttrycket att man inte förlorat förrän man sålt. Men hur kan det någonsin vara en bra affär att sälja av vinnarna och sitta kvar på förlorarna?

Aktier går upp och ned men bestäm dig från första början hur mycket en enskild aktie får gå ned innan du drar dig ur. Själv tänker jag att 10-15% är ingenting, men har en enskild aktie gått ned 20-25% skulle jag gräva betydligt djupare i orsak och rannsaka mig själv. Hur tror jag att företaget kommer utvecklas framgent? Observera att detta resonemang gäller för enskilda aktier och inte när vi går in i en allmän lågkonjunktur och hela börsen faller.

Hoppas det rätade ut lite frågetecken!
Ställ gärna dina frågor i kommentarfältet eller på annat sätt så ska jag försöka besvara dem :)

Ann-Mari