Hur SER framtidens arbetsmarknad ut?

Hur kommer framtidens arbetsmarknad se ut?
Är det sant att 50 % av jobben kommer att försvinna inom 20 år?
Och vilka jobb kommer finnas kvar? Hur ska jag hålla mig aktuell på en föränderlig arbetsmarknad och vad ska dagens unga satsa på att bli?

 

Förra veckan fick jag lyssna till en väldigt intressant föreläsning av Ann-Therése Enarsson, VD för tankesmedjan Futurion, på Gomorron Östersund. Hon pratade om alla frågorna ovan och mer därtill.

Själv fick Enarsson uppdraget att starta Futurion av TCO. Fackförbundet ville veta mer om framtidens arbetsmarknad. Ett intressant ämne i sig, men extra aktuellt när forskning säger att hälften av alla arbeten kommer att försvinna, inom ett par decennier, i takt med utvecklingen av AI.
Eller hur var det nu egentligen?

 

Hälften av alla jobb försvinner inom 20 år?

Forskningen som det ofta refereras till är en studie från 2013. Studien säger att upp till 47 % av jobben i USA kan komma att försvinna i och med utvecklingen av digitalisering och artificiell intelligens. Applicerat på Sverige skulle siffran kunna uppgå till 53 %. Om studien får rätt eller inte går att debattera, men jag tror att vi alla kan vara ganska säkra på att jobb kommer att försvinna. Däremot måste vi komma ihåg att:
- 50 % av alla jobb kan försvinna,
inte nödvändigtvis betyder att
- 50 % av alla jobb kommer att försvinna.

 

Inte bara “enkla” jobb

Tidigare har roboteffektiviseringar märkts tydligast inom tillverkningsindustrin där många arbetstillfällen försvunnit. Robotar som outtröttligt utför monotona moment lönar sig snabbt ekonomiskt. Men med utvecklingen av AI kommer även mer kvalificerade yrken; såsom journalister, ekonomer, jurister och läkare behöva se sig om efter alternativa karriärsmöjligheter.

Exempelvis läkaryrket lär inte att försvinna helt, men troligen kommer det behövas färre av dem, och fler sjuksköterskor. Redan idag kan robotar utföra operationer utan att någonsin ha en dålig dag och ställa bättre cancerdiagnoser än läkare.

Vem skulle du vilja utför din operation? En träffsäker robot eller en människa? Betänk också att robotar aldrig är bakfulla, haft hemska lämningar på förskolan, försovit sig till jobbet etc.

 

Jobb i farozonen

Lite förenklat kan man säga att arbetsuppgifter som lätt går att förklara och definiera - kommer att automatiseras. Såväl inom medicinska och finansiella analyser som administration. Ett annat yrke som är på väg utför är det som fotomodell/influencer. Redan idag finns populära avatarer och fotomodeller som AI tagit fram genom att analysera foton på tusentals personer och skapat ansikten som ska tilltala många människor. Vet du om den du följer finns på riktigt? Och spelar det någon roll? En avatar innebär en avsevärt lägre kostnad för ett modehus än dyra supermodeller/ influencers.

 

Det skapas också nya jobb

Samtidigt som jobb försvinner, skapas även nya jobb med nya tekniska möjligheter. Idag finns många jobb som var svåra att förutse för 15 år sen. Till exempel utvecklare av appar och youtubers.

Ett nytt tillskott till arbetsfamiljen skulle kunna vara emoji-translators. Någon som översätter emojis till skriftspråk. Det låter kanske skrattretande, men faktum är att det inte är helt oväsentligt. Emojis sägs vara världens snabbast växande språk och de små figurerna kan orsaka många brydderier, inte minst juridiskt. I ett uppmärksammat rättsfall i Israel har ett par blivit stämda av en hyresvärd som menar att paret ingått avtal om att hyra en lägenhet. Istället för att skriva ett besked explicit i ord, svarade de med några emojis. Bland annat en ekorre 🐿 Hur ska en ekorre tolkas? (Domstolen valde hyresvärdens linje.)

Många intresserade av att höra Ann-Theréses framtidsspaningar på den fullsatta föreläsningen.

Många intresserade av att höra Ann-Theréses framtidsspaningar på den fullsatta föreläsningen.

Mellanchefens ovissa framtid

Arbetsplatser kommer att gå:

  • Från pyramider till plattformar.

  • Från linjer till kluster.

  • Från kontroll till tillit.

I Sverige är vi rätt vana vid platta organisationer, men internationellt kommer det här leda till massiva kulturkrockar.

Det kommer att handla mer om att sätta ihop självkörande team vilket såklart väcker många frågor kring chefens roll i framtiden. Är det så att mellanchefen kommer att försvinna?

Mjukvaran iCEO kunde i ett experiment framgångsrikt ersätta en mellanchefs uppgifter i ett Fortune 500-bolag, genom att bryta upp komplexa frågor i mindre delar.

Skulle du vilja ersätta din chef med en programvara?

Amerikaner svarar övervägande JA på den frågan. Särskilt i samband med löneförhandlingar, där många önskar bedömas utifrån prestation utan subjektiva filter.

I Danmark vill majoriteten inte ersätta mellanchefen, medan i Sverige blir svaret ett NJA. Yngre medarbetare är positiva till en programvara och äldre föredrar en fysisk mellanchef.

På sikt är nog mellanchefens roll absolut hotad, men i det närmaste verkar den viktigare än någonsin. I en tid med utbredd psykisk ohälsa och stress behövs mellanchefer till att avlasta medarbetare och agera mer som en coach än chef.

 

Vilka egenskaper behövs i ett AI-samhälle?

Det finns dock mänskliga egenskaper som kommer premieras och efterfrågas även i ett AI-samhälle. Futurion har identifierat följande egenskaper:

  • Nytänkande

  • Konstnärlighet

  • Social kompetens

  • Förhandlingsförmåga

  • Övertalningsförmåga

  • Medkänsla

  • Fingerfärdighet
    Om en maskin ska efterlikna vårt mänskliga pincettgrepp krävs oerhörda mängder data och energi. Att plocka upp ett genomskinligt glas med vatten, tömma ur det och sen ställa det i diskmaskinen är jättesvårt för en maskin medan vi gör det utan att tänka. Eller vad sägs om superkraften att vika ett lakan?

  • To work in cramped places
    Att arbeta i trånga utrymmen tycks också vara väldigt svårt för robotar.

Sverige har länge varit framgångsrikt när det gäller kreativitet. En anledning till det skulle kunna vara skolslöjden. Ett ämne som inte alls är särskilt vanligt internationellt, men som på många sätt premierar egenskaperna som lär efterfrågas på en framtida arbetsmarknad. Jag är villig att hålla med. Rör inte slöjden.

 

Så Vad ska jag satsa på?

Enarssons tips är att titta på ditt skrivbord och leta efter det som är svårt att beskriva. Leta efter arbetsuppgifter som innehåller egenskaperna ovan 👆

Förra århundradet premierades IQ. I början av tjugohundratalet pratades det mycket om att snarare besitta ett högt EQ (emotional) och i framtiden kan det vara att besitta en hög AQ (adaptable).

Förmågan att anpassa sig efter vad som efterfrågas och att hålla sig aktuell.
Förmågan att aldrig sluta lära sig nya saker.
Av de som idag uppger att de får kompetensutveckling på jobbet landar siffran på 11 timmar kompetensutveckling årligen. Framtidsforskare tror att det kommer krävas minst 160h per år i kompetensutveckling för att vara aktuell på arbetsmarknaden.

Data is the new gold
But reskilling is the new oil

Detta till trots så saknar 30 % av företagen i Sverige en strategi för någon form av kompetensutveckling. Framtidens analfabet kommer inte vara den som inte kan läsa utan den som inte kan lära nytt och ta till sig nya egenskaper.

En fransk konstnär försökte år 1899 förutspå hur skolan skulle se ut år 2000

En fransk konstnär försökte år 1899 förutspå hur skolan skulle se ut år 2000