Hur du slutar att skjuta upp saker

Vi har alla hamnat i fällan att vi skjuter saker på framtiden. Varför göra idag, det vi kan göra imorgon? Ibland handlar det om att fixa något enkelt, som den där droppande kranen, ibland handlar det om att komma igång med en större uppgift som att skriva ett examensarbete.

Jag gillar att vara och peta i anledningarna till det här glappet mellan vad vi vill göra och vad vi faktiskt gör. Vi har varit inne på det flera gånger tidigare. Många vet precis vad de vill göra, ändå händer det inte.

En av många anledningarna är att vi skjuter upp saker. Vår hjärna vill gärna ta det beslut som kortsiktigt innebär att göra av med minst energi. Det är behagligare att ligga kvar i soffan och äta godis än att ta sig ut på den där löprundan. Dessutom regnar det. Det nya livet kan börja imorgon istället.

Den här argumentationen beror delvis på att ditt framtida jag är så långt bort och har en så svag röst, medan ditt nutida jag är precis här och kan överrösta allt annat.

Trots att vi med hela kroppen vet att vi måste komma igång rullar vi helst ihop oss till en boll och drar täcket över huvudet istället för att ta oss an problemet.

Sätt en deadline

Om du vet med dig att du kommer igång först när det brinner i knutarna, sätt en deadline på egen hand innan det är försent på riktigt. Då kan du lura dig själv att komma igång i tid. Bestäm att du måste skapat upp den grova strukturen för examensarbetet innan torsdag.

Bryt ner det i mindre delar

Ett av knepen jag tar till när jag märker att jag hamnar här är att bryta ner olika uppgifter så långt jag kan. Uppgiften Att skriva ett examensarbete är alldeles för stor, den kommer aldrig att bli avprickad i min lista. Istället försöker jag identifiera det första och minsta steget som jag behöver göra för att komma närmare en lösning.

Att leta upp standardmallen från universitetet för vilka rubriker som ska finnas med eller något lika enkelt som helst inte tar mer än 5 minuter räcker. Att dela upp den stora uppgiften till en mängd små enkla uppgifter gör att projektet - skriva examensarbete, blir både enklare och mer görbart än en gigantisk uppgift.

TED-talk

Det finns TED-talks om det mesta. Här är ett lysande och väldigt underhållande om varför vi skjuter upp saker. Både i fall där det inte gör så mycket och även i fall när det kan få stora konsekvenser för oss.

Om du vill ha mer lösningar på att sluta skjuta upp saker kan du mitt tidigare inlägg om varför motivation är värdelöst.

Psst. Om du tyckte det här var vettigt. Alla våra kurser är baserade på beteendevetenskap.