Världens bästa studentpresent!

När jag tog studenten fick jag ett gäng fina presenter. En vas, en alldeles för lång slipsnål, manschettknappar och lite annat man kan tänkas behöva när man kliver ut i det okända vuxenlivet.

Där stod jag sen med ett gott självförtroende och en gnistrande iittala-vas redo att möta världen. Men jag hade också fått något som kom att spela en mycket större roll i mitt liv. En sund inställning till pengar och en grundläggande kunskap om att man skulle passa sig för avbetalningar och spara om man kunde. En attityd till att pengar var något man kunde diskutera och fråga om. Inget som behövde vara ett tabu.

Den inställningen får tyvärr inte alla med sig.

Bland 18 - 25åringar uppger var tredje att de inte har tillräckliga kunskaper i privatekonomi.

På mitt första riktiga jobb som industriarbetare via Adecco fick jag en timlön på 96 kronor. Jag tog alla tillfällen jag hade att jobba lite extra och kunde därför få ut 10 - 13 000 kronor netto varje månad. En otrolig summa med tanke på att jag hade valt att bo i ett kollektiv med 5 polare, handlade all mat på Willys och gjorde egna lunchlådor. Efter mitt första år i vuxenlivet stod jag med 70 000 på kontot jag sparat ihop helt själv.

IMG_5024.JPG

Den grundplåten och den inställningen har följt mig och hela tiden gjort att jag kunnat vara ekonomiskt obekymrad. Det betyder inte att jag nått mitt mål än, men jag och Ann-Mari kunde köpa lägenhet i Sthlm och senare hus i Östersund utan att behöva låna till nån handpenning. Jag har alltid känt att jag kunnat säga upp mig utan att nödvändigtvis veta vad nästa steg är.

Det har helt enkelt varit en stor trygghet för mig som gjort att jag kunnat göra val som gett mig ett bättre liv. Utan det här ekonomiska svängrummet hade jag kanske inte vågat byta stad utan nytt jobb, inte vågat säga upp mig när jag varit på fel plats eller kastat mig ut i livet som egenföretagare.

För mig är pengar = frihet.

Jag önskar så att jag hade kunnat överföra en del av den här kunskapen och inställningen på andra som jag pluggade med. Som var (i alla fall ytligt sett) i samma situation den där dagen i studentmössan. Men som sen gjorde helt andra val som ledde till ansträngda ekonomier och en begränsad frihet och ett lägre välmående.

Ta chansen och ge bort vår grundkurs i privatekonomi som studentpresent. Du gör ett köp med kort, får en utskriftsvänlig presentkortsmall som PDF och en anmälningskod som studenten fyller i vid registrering.

Det är den här studentpresenten snarare än iittala-vasen det kommer att pratas om.