Bröllop - Budget eller en dyr historia?

När frågan om en ska ha ett dyrt eller billigt bröllop dyker upp så tänker jag så här.
Gör det till ert bröllop. Som ni vill ha det. Vill ni spara länge, planera för att sen ha en riktigt påkostad dunderfest så kör på det.

Har ni inte den budgeten och prioriterar att lägga pengarna på annat? Gör det! Det går utmärkt att ha en dunderfest som inte kostar skjortan också (jag vet).

Det viktigaste är att ni gör det till ERT bröllop. ER fest. På det sätt som ni vill.

Med det sagt så tänkte jag dela med mig av vår historia och hur det gick till för snart åtta år sen.
En av de allra bästa dagarna i mitt liv och som fortfarande får det att pirra när jag tänker tillbaka den.

Det här är ett långt inlägg som handlar om olika sätt att tänka kring de här sakerna:

 • Plats

 • Kläder

 • Smink och hår

 • Ringar

 • Blommor

 • Gäster

 • Gåvor

 • Fotografering

 • Dukning

 • Mat och dryck

 • Underhållning

 • Bröllopsresa

 

Plats

Eftersom vi inte gifte oss kyrkligt var vi fria kring valet av plats. Jag ville ha

 • utsikt

 • en plats att enkelt återvända till

Kristoffer är uppvuxen lite här och där. Jag är hårt rotad i den härjedalska tallskogarna. Dessutom vore det fantastiskt att kunna samla familj och vänner från hela landet och visa omgivningarna som ligger mig närmast om hjärtat. Valet föll på familjens lilla stuga. I en av landskapets vackraste byar med milsvid utsikt över skog och sjöar. I samma by finns en gammal byskola som vi hyrde för själva festen.

Kostnaden blev 500 kronor för 4 dagars hyra. Dessutom fanns möblemang, kök och en stor del av porslin mm. Det som saknades kunde vi låna ihop.

Fundera igenom vad som är viktigt för er. Kanske är det roligare att fler kan komma än att ha extravagant mat?

Ett bröllop i en park eller partytält ute i trädgården kan också bli hur fint som helst. Det är ni och gästerna som tillsammans gör festen.

Bröllop_2011 07 02_0137.jpg
 

Kläder

Brudgummen

Om bruden har en vit klänning, kan det vara klokt av partnern att undvika svart, ur en rent fotografisk synvinkel. Svart och vitt är svåra att få bra på bild samtidigt. På bröllopsbilder prioriteras i princip alltid det vita, men det kan ju vara kul om båda får synas tänker jag?

K ville ha en praktisk kostym som går att använda vid många tillfällen i livet. En stiligare variant, med tillhörande väst, inhandlades på MQ. Personligen gillar jag verkligen ljusgrå som dessutom går fint att matchas och bäras till det mesta.

Bild 258.jpg

Kostnad ca 2500 kronor.

Bruden

Under året innan bröllopet gjorde jag bland annat mitt examensarbetet i Peking. Passade då på att få en bröllopsklänning uppsydd. Ritade en enkel skiss att utgå ifrån.

IMG_4689.JPG
IMG_4688.JPG
IMG_4694.JPG
IMG_4692.JPG
IMG_4691.JPG
IMG_4687.JPG

Det blev några vändor innan jag var nöjd så jag är glad att jag fanns på plats. Det blev också en sjal, näsduk och slips i det rosa blommiga sidentyget.

P1110348.JPG
P1110347.JPG

Jag har kvar klänningen men funderar starkt på att göra om den till någonting annat så att den får leva vidare istället för att hänga oanvänd. Måste bara komma på vad.

Några förslag?

Om jag hade gift mig idag så skulle jag kanske hyrt en klänning?
Eller köpt en begagnad?
Eller varför inte köpt en klänning som inte är en traditionell bröllopsklänning utan bara en vanlig snygg klänning som jag verkligen gillade och som skulle få följa med mig på många fler fester genom livet?

Kostnad för klänning och accessoarer, 1600 kronor.

 

Smink och hår

Jag har förstått att det här med smink och hår är en stor grej för många. Det är det inte för mig. Normalt har jag väldigt sällan smink men eftersom det kan bli bättre på bild och det här var är en av de mest väldokumenterade dagarna i mitt liv så la jag på lite smink själv. Var livrädd att det skulle bli för mycket och liksom inte jag. En god vän målade mina naglar medan en annan gjorde en härlig frisyr <3

Kostnad: tid och sällskap

IMG_2926.jpg
 

Ringar

Ringar var ett av tre områden som vi tyckte fick kosta pengar. Ringen är en daglig påminnelse om den här fantastiska dagen som varar i många år.

Jag designade en egen ring som egentligen är gjord av två ringar. En i vitt och en i rött guld. Passade mig extra bra eftersom jag inte ville ha någon separat förlovningsring. Nu fick jag två i en istället.

Under tillverkningen med färdig design ritad under.

Under tillverkningen med färdig design ritad under.

Kristoffer hittade en färdig modell som matchade min ring väldigt bra.

Om du inte vill lägga ned mycket pengar på ringar så kan en idé vara att leta second hand på tex Tradera eller hos diverse pantbanker. Det går också att få gamla ringar omgjorda med personlig touch eller helt sonika smälta ned till något annat.

Kanske finns det någon gammal ring i din familj som skulle kunna börja användas på nytt?

Vår kostnad för två ringar, 25 000 kronor.

Foto: Inga Björk

Foto: Inga Björk

 

Blommor

I ärlighetens namn finns det så många vackra blommor och varianter på blombuketter att det är bara fantasin som sätter stopp. Den som gifter sig på sommaren kan välja en tjusig ängsbukett. Jag har sett någon annan som vikt en fantastisk brudbukett i pappersblommor och jag kan tänka mig att det går att göra otroliga skapelser i tyg, metall osv.

När jag var liten fick jag en myrtenväxt. Tanken var att den skulle leva och pryda min brudbukett den dagen jag skulle gifta mig. Och tänk att så blev det. Otroligt att mamma hållit den vid liv genom alla dessa år <3 Förutom myrten ville jag ha en bukett i klänningens färger och gärna med vita rosor. Blev otroligt nöjd med resultatet.

Kostnad, drygt 1000 kronor.

P7020129.JPG


Gäster

Det är ett angenämt problem att ha många kära personer i sitt liv.

Men hur angenämt det än är så tvingas vi ibland sätta någon gräns för vad som kan vara rimligt att bjuda in på bröllopsfest. Ibland kan det handla om en ekonomisk begränsning men det kan också handla om någon mer praktisk begränsning som hur stor lokalen är.

Om det inte går att göra någon vettig avgränsning så kan ett alternativ vara att göra som min väns föräldrar gjorde. De bjöd in släkten till vigselakten med fika efteråt. En vecka senare anordnade de en pangfest för sina vänner!

Barn och respektive

Jag och Kristoffer var 27 år gamla när vi gifte oss och bara två par av våra drygt 90 inbjudna gäster hade småbarn vid det tillfället. Båda dessa paren väntade dessutom tillökning inom kort så de var bland de enda gästerna som avböjde inbjudan.

Generellt så älskar folk bröllopsinbjudningar och tackar gärna ja om det fungerar i tid och rum. Det är också väldigt lätt att förstå varför. En stor fest där alla klätt upp sig för att visa sina bästa jag, medan glädje och kärlek ska firas. Blir det bättre än så?

Lite beroende på vars du befinner dig i livet kommer du ändå att behöva ta ställning till din gästlista. Ska barn få vara med? (Ammande barn ska såklart alltid bjudas med).
Ska respektive alltid bjudas med?

I vårt fall var lokalen en begränsande faktor men vi stuvade ändå in knappt 90 gäster med lite fantasi i bordsplaceringen.
I grovt delade vi upp en lika stor kvot var.

Vi började med:

 • Föräldrar

 • Syskon

 • Mor- och farföräldrar

 • Mostrar, morbror och farbröder

 • Kusiner

 • Vänner

För att någons respektive skulle bli bjuden så behövde vi veta att det fanns ett förhållande och helst ha träffat personen innan. När det gällde kusiner och respektive som vi inte kände så skickade vi inbjudan till den äldre generationen (alltså moster-, farbror-ledet och välkomnade dessa med barn = kusinerna). Det kändes som en bra lösning.

Kristoffer har en större nära släkt än mig så jag bjöd helt enkelt fler vänner. Summa sumarum blev det en helt fantastisk skara gäster som kom!

Foto: Inga Björk

Foto: Inga Björk

 

Gåvor

Eftersom det var en bit att åka för de flesta och dessutom var det många som fortfarande pluggade, så visste vi att en del budgetar var ansträngda. Så det enda vi önskade vi oss var att gästerna kom! Det som betyder något. Kom. För du är viktig för oss.

Nu fick vi flera fina presenter ändå. Tack <3

Oavsett hur ni vill göra med gåvor och önskelistor osv så är mitt kanske starkaste tips att inte ha med paketöppning som en grej under kvällen. Jag har aldrig varit på ett bröllop där paketöppning varit med som ett speciellt lyckat inslag (och jag har gått på ganska många vid det här laget. )

Spar istället presentöppningen till nästa dag och gör det i lugn och ro. Det blir annars lätt en evighetsgrej som du inte vill spilla dyrbar tid på och riskerar att bli någon slags jämförelsetävling. Maxa istället umgänget med dina nära och kära som du samlat ihop för en kort tid. Alla är här. För er skull. För att de älskar er. Ni är den röda tråden. Det är något vi inte har möjlighet att göra så många gånger i livet. Jag lovar att tiden springer iväg ändå.

 

Fotografering

Fotograf var den andra delen som vi prioriterade. Foton är, förutom ringarna, en sak du får ha kvar och som i allra högsta grad hjälper dig att komma ihåg den där speciella dagen.

Foto: Inga Björk

Foto: Inga Björk

Men, det går såklart bra att minnas dagen utifrån en vän som är flink med kameran också. Dessutom är de flesta kamerorna idag så ofantligt mycket bättre än de var 2011.

Kostnad 5000 kronor.

 

Dukning

Vi jobbade länge och omsorgsfullt på att skriva ett program? eller vad säger man?
Ett kompendium med fakta om brudparet, bordsplacering, sånger, bilder samt lite fakta om alla gästerna. Detta bjöd både på långvarig underhållning för de flesta tror jag plus att vi sett många fina varianter på denna idé genom åren <3

Några andra detaljer med mycket kärlek i:

 • Små tyghjärtan strösslade över borden.

 • Enkla ljus utspridda överallt.

 • Mycket personligt skapade namnskyltar (som jag började med långt långt i förväg)

 • Lånade linnehanddukar med sidenband runt som mammorna fixade.

 • Många små vackra buketter med ängsblommor.

Fin kusin fixar bröllopsblomstersprakt

Fin kusin fixar bröllopsblomstersprakt

IMG_1131 (1).jpg
 

Tips på Andra trevliga detaljer

Små saker som är enkla att göra för att förhöja stämningen kan vara blommor på toaletten och en liten ask med tex plåster, huvudvärkstabletter, kvinnliga intimprodukter, tuggummi osv. Och se för guds skull till att ha ordentligt med toapapper i förväg!

Ett klassiskt fotobås med en systemkamera uppställd där gästerna kan fota sig själva under kvällen brukar vara riktigt kul och uppskattat. Ha gärna lite lösmustascher, putmunnar, glasögon, peruker eller andra attiraljer till hands i en korg bredvid.

Vi hade en gästbok som skickades runt under hela sittningen där gästerna fick skriva vilka de var och rita ett självporträtt.

På ett bröllop jag minns delade brudparet ut ljusslingor och ljusstavar till gästerna på dansgolvet! Blev många festliga bilder.

Våra bröllopsgäster fick skriva hälsningar till oss på lappar som var fasthäftade på tepåsar. Tanken var att vi skulle få fortsätta läsa fina hälsningar och minnas bröllopet under hela hösten. En underbar idé av våra underbara värdinnor.
Lapparna räckte i två år och varenda en gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Det kändes som om vår magiska dag inte riktigt tagit slut, utan bara fortsatte och fortsatte. En av lapparna var skriven av Ks morfar. Han avled ett halvår efter bröllopet, men här. I vår lilla teburk så fanns en oläst hälsning från honom till oss ett år senare. Det kändes som att han log mot oss och skickade en hälsning från andra sidan. En fantastisk gåva!

2012-11-11 19.22.43.jpg
 

Mat och dryck

Mat var den tredje saken som det inte snålades på. Mycket mat. Och i princip bara helt fantastiskt lokal mat. En buffédröm av sällan skådat slag. Maten var en gåva från mina föräldrar så den vet jag inte vad den landade på men den blir fortfarande omtalad när vårt bröllop kommer på tals. Inte dåligt så här åtta år senare <3

Jag kommer aldrig glömma den där fantastiska älgcarpaccion som ni hade på ert bröllop!

Om catering blir för dyrt för er så kan ett alternativ vara att ordna ett knytkalas där alla får göra en favoriträtt och ta med.

Tårta

Ett par vänner som gifte sig bad mig att baka en viss sorts kakor. Någon annan vän fick baka en annan sort och vips var där en hel kakbuffé med brudparets favoritkakor.

Samma princip går såklart att använda när det gäller tårta. Be några av gästerna att baka varsin tårta och voíla! En finfin tårtbuffé.

Kom ihåg att många vill hjälpa till! Så våga be OCH ta emot hjälp!

Det här tipset är ett jag önskar att jag själv använt när det begav sig.

Vi skippade bröllopstårta till förmån för 120 cupcakes. Den idén tycker jag fortfarande jättemycket om. Det gjorde att det inte blev en massa tårtrester, alla fick en lagom stor sötchock efter buffématen. En cupcake är ju som en liten handgjord minitårta fylld med kärlek.

Pappa och storebror hade i uppdrag att bygga ett gigantiskt cupcake-stativ. Så långt allt gott, men det jag ångrar var att jag själv stod och bakade alla cupcakesen med frosting dagen innan bröllopet. Många långväga gäster kom ju redan på fredagen och jag önskar att jag ägnat dagen åt dem istället för att ha jobbat på med bakandet fram till sent inpå kvällen.

IMG_6521.JPG

Ett alkoholfritt bröllop

Drycken som serverades var främst Mormor Signes rabarberdricka. Mycket uppskattad, lagom avvägd sötma och fantastiskt god till den mesta maten. Blev ett efterfrågat recept!

På grund av anledning så var det ett lätt val för oss att välja ett alkoholfritt bröllop. Ett av våra bästa val.

Blev det inte stelt och tråkigt?
Inte för en sekund. Några kanske tyckte att det var lite skumt till en början men väldigt snabbt blev det högt i taket och folk pratade med varandra både till höger och vänster. Det hölls fantastiska tal och kändes väldigt naturligt. Jag tror att många snabbt glömde bort att det överhuvud taget var ett alkoholfritt bröllop.

Med detta vill jag säga att det går alldeles utmärkt att våga bryta normer och göra annorlunda. Det är ert bröllop och ni gör som ni vill. Vet ni att några gäster har för vana att bli för mycket med alkohol så ha för allt i världen ingen fri bar. Ett bröllop måste inte vara synonymt med mängder av alkohol. Det går att ha en begränsad mängd alkohol tillgänglig och det går att ha ett alla tiders bröllop helt utan alkohol.

 

Underhållning

Här går det naturligtvis att göra hur extravagant som helst. Hyra DJ, liveband, orkester eller kanske se till att vinna någon auktion under Musikhjälpen som gör att någon av Sveriges största artister kommer och sjunger på just ert bröllop.

Vi?

På själva vigseln spelade en av Kristoffers vänner nyckelharpa ackompanjerat till sång av min lilla kusin! Magi!

070211_0867.jpg

På kvällen körde vi Spotify med wienervals, ringdans, styrdans, dansbandsmusik, ABBA och annan musik som är omöjlig att sitta still till. Det gick också bra och jag tror inte att dansgolvet var tomt många minuter. Kanske under sensommarnattens korvvickning då?

 

Bröllopsresa

På söndagkvällen tog vi nattåget till Kiruna i egen kupé. Därefter vandring från Nikkaluokta till Kebnekaise, tältnätter i midnattssol och en bestigning av sydtoppen tillsammans. En underbar resa där vi kunde stanna i vår bubbla, äta god mat och drömskt prata om vår fantastiska dag!

066.JPG