Hur är det att hoppa av ekorrhjulet?

För ett halvår sen avslutade jag min fasta anställning på ett tryggt och välbetalt jobb. Från heltid och bra månadslön till att börja bygga upp ett eget företag och prova på ett annat slags liv som jag är så väldigt nyfiken på.
Hur är det att äga och styra sin egen tid?

 

Välkommen till Gomorron Östersund

Kristoffer insisterade på att jag direkt skulle hyra in mig hos Gomorron Östersund. Ett coworking-ställe med många härliga, entreprenöriella och drivna människor.

Hyran för en flexplats ligger på 1800 kr/mån + moms vilket förvisso är ett väldigt schysst pris, men ändå många pengar för någon som plötsligt inte får in en månadslön.

Varför tyckte han att det var viktigt att komma hemifrån redan dag ett, istället för att vänta tills det blivit lönsamhet i det nystartade företaget?
 

Fördelarna med ett co-workingställe?

Mer produktiv

Det är svårt att vara produktiv och få mycket gjort om du är hemma. Varje dag. Det krävs så lite för att tappa fokus och börja med något helt annat än det du tänkt göra.

Nätverkande

En annan aspekt är nätverkande. På ett co-workingställe kan berätta om din verksamhet och andra får reda på att du finns. Det ger dig möjligheter att tipsa om “kollegornas” verksamheter och de kan tipsa om dig. Bättre business helt enkelt.

Rutiner

Vi har två barn som ska till förskola och skola, vilket redan rutat in vår vardag. Att däremellan ha ett kontor att gå till innebär att jag måste krypa ur mjukiskläderna och behålla kontakt med verkligheten. Rutiner är något värdefullt, särskilt i längden.

Socialt sammanhang

Men den klart viktigaste anledningen är att få finnas i ett socialt sammanhang. Det är lätt att underskatta vikten av att få känna tillhörighet, skratta, utbyta tankar och funderingar i vardagen. På Gomorron Östersund anordnas fredagsfrukostar med många intressanta talare inom väldigt olika ämnen. Nya idéer kläcks och det finns alltid någon att bolla med. Förutom det så fixas samkväm, AWs, skridskoluncher och friluftsdagar precis som på många andra arbetsplatser.
Nej, okej... kanske inte alla har friluftsdagar...

Från en alldeles vanlig (och löjligt bra) friluftsdag med tema Topptur, i vintras. Foto: Johan Ranbrant

Från en alldeles vanlig (och löjligt bra) friluftsdag med tema Topptur, i vintras. Foto: Johan Ranbrant

 

Verksamheten - vad är vår business?

Bloggen var fröet

Fröet till eljest.se har vi burit på länge, men i juli 2018 började vi blogga om privatekonomi, träning och lycka. Direkt fick vi mycket positiv respons på det vi skrivit och vi valde att spinna vidare.

Webbutbildningar för alla

Många vill ta tag i sin ekonomi och det finns ett enormt sug att lära sig grunderna i att börja investera. Eftersom det här inte har lärts ut i skolan, har kunskapen enbart varit tillgänglig för de med ekonomi-intresserade vuxna i sin omgivning. Ett demokratiproblem om du frågar mig. Så vi ville hjälpa andra att lära sig.

Därifrån var det inte så långt till idén att bygga webbutbildningar, med tanke på att det är vad Kristoffer jobbar med till vardags, fast inom annan bransch. En webbutbildning är precis vad det låter som. En distansutbildning på internet som kan göras var som helst, när som helst.

Vi vill bygga riktigt bra kurser med målet att den som har gått kursen ska ha kommit igång, fattat vad hen håller på med och känna sig trygg i det. För det är inte svårt att komma igång. Du behöver varken vara bra på matte eller intresserad av ekonomi. Det finns idag jättebra sätt att automatisera och få saker att snurra på av sig själv efter att du samlat på dig lite grundkunskaper. Grundkunskaper som vi paketerat i en steg-för-steg kurs och där vi också berättar om de vanligaste fallgroparna, misstagen och hur du ska undvika dem.

Finns det en marknad?

Det första vi gjorde var en omfattande marknadsundersökning. Vi fann inga utbildningar av det slag vi ville bygga. Då la vi upp ett förköp för att undersöka intresset och fick in tillräckligt många förköp för att våga testa vår idé fullt ut… Vi tror stenhårt på att det finns ett stort sug och en vilja att lära sig det vi vill lära ut.

Att lära sig något nytt

Det är inte bara de som går våra kurser som får lära sig något nytt. Även vi, ok främst jag, har lärt mig mycket under det gångna halvåret. Från att börja spåna, läsa, lära sig om pedagogik, fota och filma (med allt vad det innebär) och mer om marknadsföring. Den största utmaningen är att nå ut i bruset. Hur hittar vi våra potentiella kunder?

Oväntat snabbt hittade jag tillbaka till den där starka nyfikenheten och lusten som jag minns från nyanställning efter examen. Tyvärr har den sakta tonats ned under åren på ett storföretag och jag var inte säker på om jag skulle känna så igen. Men det kunde jag. Dagarna det senaste halvåret har flugit fram på ett lustfyllt sätt som jag inte känt på länge.

Lansering av två kurser

Efter 1.5 månads intensivt arbete lanserade vi första kursen. En nybörjarkurs för de som vill börja investera på börsen och kanske sätta upp en automatisk pengamaskin, men saknar förkunskaper.

Nästa kurs handlar om att få koll på sina pengar och ta kontroll över sin ekonomi. Egentligen är det en slags grundkurs som kommer innan investeringskursen. Den riktar sig mer mot yngre utan koll på pengarna eller vuxna med normal till hög lön, men som ändå inte får pengarna att gå mer än jämnt ut varje månad. Var försvinner pengarna? Finns det något sätt bryta mönstret och bygga ett sparkapital?

Den kursen lanserades i april trots att den ännu inte är helt klar. Det mesta materialet är klart men alla lektioner är ännu inte publicerade, då det kommit andra saker i vägen under våren. Till exempel har vi varit på arbetsmarknadsmässa och pratat pengar samt deltagit i två tävlingar; Venture Cup och AB Jämtland. Vi blev en av tre finalister i den sistnämnda men vann tyvärr ingen av dessa. Det vi däremot fick med oss var nyttig pitch-träning och värdefull feedback.

 

Har det här halvåret blivit som jag trodde?

Det var svårt att föreställa sig hur det skulle bli egentligen. Alltså att äga min tid.
På ett sätt har det känts som att jag gått till ett jätteroligt och än så länge rätt uselt betalt jobb.

Den stora skillnaden är att om vädret är gynnsamt eller om lusten fallit på så har jag bara packat ihop mina saker . Sen begett mig ut på en skridskotur med vinden i ryggen, solstrålar på rosa kalla kinder, i riktning mot fjällen som den underbaraste fonden som går att föreställa sig.

IMG_4067.JPG

Jag har snörat på mig pjäxorna och glidit fram ljudlöst på längdskidorna bland snötyngda granar i ett trolskt vinterlandskap.

Jag har gång på gång trampat uppför på cykeln och i löparskorna, kippandes efter luft, tills jag nått toppen av slalombacken. Väl uppe har jag blivit stående och förundrats över den makalösa utsikten medan nordvästan snabbt kylt ned mig och bara känt mig... väldigt levande. Och tacksam.

IMG_2779.jpg

En del mornar har jag sprungit med en cyklande Arvid till skolan 3.5 km bort för att sen ta en omväg hem, njuta av en långfrukost innan jag cyklat till jobbet utan minsta stress.

Andra mornar har jag lämnat Assar på förskolan 600 meter bort, gått direkt hem för att sova någon timme till innan dagen fått börja om.

Somliga kvällar, helger och några nätter har jag suttit och jobbat bara för att jag haft lust till det.

Och ja. Om pengar inte vore ett problem på sikt så skulle jag inte ha något emot att fortsätta tillvaron som jag lever just nu. På ett sätt inrutat men utan andra krav är mina egna. Jag levererar till mig själv och väljer själv om jag vill göra något annat en vacker dag. Det, alltså ägandet av min egen tid, tycker jag har varit alldeles fantastiskt.

 

Saknar jag att ha ett “riktigt” jobb?

Någon vecka sedan cyklade jag förbi mitt gamla jobb. De höll på att slänga en massa möbler efter en renovering så jag gick in och snackade med mina gamla kollegor. Och ja. Människorna. Det är ju främst de jag saknar. Jobbet? Nja. Visst finns det en del saker jag saknar. Men det finns också en hel del som jag inte saknar.

 

Hur har det gått ekonomiskt?

Rent ekonomiskt måste det väl vara en katastrof att vara
utan vettig inkomst i sex månader?
Speciellt om du bor i hus, äger en halv bil och har två barn?

Jo. Jag förstår att du kanske tänker katastrofläge. För det här är den absolut vanligaste frågan jag fått från alla möjliga som lite bekymrat lagt huvudet på sned och i all välmening undrat vad tusan jag håller på med egentligen.

Man säger inte bara upp sig hur som helst.

Sen ser jag hur de ler när de liksom tänker att det måste vara Kristoffer som försörjer oss båda...
Jag låter dem hållas. Det är lugnast så. Men svaret är faktiskt nej. Vi har separata ekonomier och har haft det i snart tolv år.

Så med en väldigt liten inkomst antar jag min ekonomi borde ha blivit en katastrof.
Men det har det inte. Inte än åtminstone.

Tid eller pengar?

Jag sa upp mig i början av oktober men jobbade kvar fram till årsskiftet.
Under de här månaderna sparade jag så mycket pengar som möjligt av tre månadslöner plus en fjärde för innestående semester och komptid. 

Samtidigt blev jag än mer medveten i min egen konsumtion och såg verkligen över mina utgifter.
I första hand skar jag ned på sånt som jag tycker är värt mindre än valfrihet.

Köpa något...
eller,
mer tid att göra vad du vill?
Den här frågan gör alla köp så påtagliga för mig.

Prylen som jag kanske knappt kommer använda, eller möjligheten att vara ledig en timme, en dag eller en vecka? För mig är det här oftast ett lätt val.

Från investerare till sparare

Att bygga en så stor vara-utan-lön-buffert som möjligt, har krävt att jag pausat nästan alla investeringar. Har fortfarande ett automatiskt månadssparande på 1200 kr/månad i indexnära fonder, för att guppa med i marknadens upp- och nedgångar och fortsatt köpa både i toppar och dalar.

Att inte helt pausa allt mitt investerande gör också att jag håller fortsatt koll på aktie- och fondmarknaden, vilket sin tur lett till att jag viktat om portföljen en del under våren.

Siffrorna i svart på vitt

I mitten av oktober förra året gjorde jag en avstämning på min ekonomi och sen en ny i juni iår för att jämföra och se hur det utvecklat sig.

2018-10-13 2019-06-04 Förändring i kr Förändring i %
Aktier 268 995 325 797 56 802 +17,4 %
Onoterade aktier 91 598 131 887 40 289 +30,5 %
Fonder 156 150 174 240 18 090 +10,4%
Likvida medel 70 786 131 176 60 390 +46%
Summa tillgångar 587 529 763 100 175 571 +23%
Skulder (CSN + Bostadslån) 1 073 620 1 059 017 -14 603 -1,4%

Med alla siffror på bordet så har mitt totala kapital vuxit med 23% sen i början på oktober.
Anledningen till detta är att börsen i stort gått fantastiskt bra det senaste halvåret. Sen i oktober har mina aktier stigit drygt 17 %, de onoterade aktierna med 30 % och mina fonder med drygt 10 %.
På samma gång har mina två lån, CSN och bolånet, minskat med 1.4 %.

Det här i kombination med att jag skurit ned på utgiftssidan gör att jag sover gott om nätterna. Vad som händer imorgon får morgondagen utvisa :)

//Ann-Mari

 

Vill du veta mer?

Mer om FIRE och att hoppa av ekorrhjulet kan du läsa om i det här inlägget

Annars kanske någon av de här böckerna är något för dig?

Jag lämnar ekorrhjulet
Ut ur ekorrhjulet