Semesterbudget och budgetsemester

Vår familj bor i Jämtland.
Ingen av oss kommer härifrån, utan vi har medvetet valt att bo här för att ha nära till äventyret.

Så hur tänker vi då när det kommer till barn, semester och behovet av att komma iväg på sommaren?

Svaret finns ju lite i meningen högst upp. Vi valde att bosätta oss på en plats där vi inte ska behöva känna behovet att resa bort. Snarare behovet av att vara hemma. Att hemma kan vara både lugnt och en plats där vardagsäventyret aldrig är långt borta.

Hur ser våra lovdagar ut?

Vi är ofta ute och cyklar (hehe). Där vi bor är det lätt komma ut på en tur i skogen för att grilla korv, leta dinosaurier, storsjöodjur eller plocka bär. Springa till kompisar och spela tv-spel.
Kliver vi upp tidigt går det bra att göra en dagstripp till fjällen som är 1.5 h bort.

Så fort solen behagar att komma fram är det lätt att komma till finfina badställen eller äta glass. Överallt finns vackra ställen att tälta och det går utmärkt att skaffa sig både myggbett och skrapsår…

IMG_2514.jpg

Sena kvällar när regnet smattrar mot taket, men det ändå aldrig blir helt mörkt, myser vi ned under täcket och läser gamla nummer av Bamse.

Däremellan tror jag att både ung och äldre behöver ta det lugnt och ha det… lite tråkigt emellanåt.

När jag funderar på vad det innebär att ge barnen ett härligt och ändlöst sommarlov så tror jag nyckeln ligger i att vara hemma mycket och att hålla det enkelt. Eller åtminstone i en miljö där barnen känner sig hemma. Det är inte för deras skull vi behöver åka långt bort och ha varje dag späckad av aktiviteter för att det ska “räknas”.

Hittills har vi spenderat hela sommaren i Jämtland och Härjedalen. Vi har som längst åkt till barnens mormor och morfar på en gård i Härjedalen och till barnens farmor som har ett hus vid sjön där det både går att ro, fiska och bada.

Ska ni inte åka bort alls i sommar?

Jag ser många spännande resor framför mig ihop med barnen när de blir äldre. Tågluffar, kanske båtluffar, seglingar eller klassiskt vagabondande. Men det ligger några år framåt i tiden. Just nu finns inte alls något sånt behov. Nästa år är siktet inställt på Astrid Lindgrens värld, innan storebror blir för gammal och lillebror känns mer redo.

Men jo. Handen på hjärtat så kommer vi faktiskt göra en längre resa över 4 dagar ihop med barnen, redan i sommar. Vi ska åka tåg ända ner till Uppsala!

Varför Uppsala?

6-åringen är väldigt fascinerad av Titanic.  

Sen förra hösten kan jag inte räkna hur många teckningar som ritats eller alla Lego-skepp som byggts under en period när det blödde ur öronen av My heart will go on på repeat. Han tog sina egna pengar och köpte marschaller som han satte i skorstenarna på den stora snöskulpturen som han byggt 😍

Tårtbygge ihop med farmor

Tårtbygge ihop med farmor

Vi har lånat böcker på biblioteket, sett otaliga Youtubes, lyssnat på poddar och till slut fick han även se storfilmen från 1997. Jag älskar verkligen hur han gått all-in och även fått klasskamrater, stor-kusinen, lillebror och ja... Även många vuxna intresserade. Från maj till augusti pågår en stor utställning om Titanic i just Uppsala så givetvis måste vi åka dit.

Ofta tycker jag att tåg är bäst på så många sätt, men tyvärr också ofta väldigt dyrt jämfört med bil 🙄

  1. Därför blev jag toknöjd när jag lyckades boka tåg för hela familjen, två vuxna och två barn, Östersund-Uppsala tur och retur för 748 kronor!!! 🙌

  2. Som SJ-priokund gick det även att köpa billigare biljetter till Titanic-utställningen på samma gång 👍

  3. Slutligen får alla som gått på Titanic-utställning bada billigare på Fyrishov-badet som ligger alldeles intill 😄🤟

Uppsala är både min och Kristoffers gamla studentstad och vi har den stora turen att få bo gratis när vi ändå är där ❤️

Därmed summerar jag väldigt nöjd ihop årets Svemester med barnen till 1308 kronor!

Resa (2 vuxna, 2 barn) : 748 kr
Titanic (2 vuxna, barn gratis) : 296 kr rabatt 74 kr
Fyrishov äventyrsbad (2 vuxna, 2 barn) : 65*4 = 260 kr rabatt 160 kr