Konsten att njuta

Njutning. En känsla av välbehag och lust. Ohämmad sensorisk intensitet leder kanske inte tankarna till en vanlig onsdag i september direkt. Men förmågan att hitta njutning oavsett situation är något av det viktigaste verktyget du har i din låda av sparsamhet. Att känna sanden mellan tårna kan få dig att köpa mindre.

Som barn kunde jag ägna långa stunder åt att bara känna på saker. Ösa över fötterna med sand och vicka på tårna som jobbade sig upp till ytan. Men plötsligt var det som att jag inte längre hade tid att sitta och känna, lyssna på musik utan att göra någonting annat samtidigt eller ligga på en filt och titta på molnen. ☁️

Trots att vi har mer fritid än någonsin har vi aldrig varit så stressade. Med allt vi har att göra, köpa och hinna med tar vi oss inte tid. Tid att slappna av och göra någonting “onödigt” som att bara uppleva våra egna sinnen en stund.

Som en människa i farten kan det vara svårt att se var du ska få all den här tiden ifrån, men tid är precis det du kan få mer av om du väljer att justera kompasskursen i livet några ynka grader. Bli lite mer eljest.

För att öva på att njuta mer kan du låtsas att du betalat för upplevelsen. 💸Ta en promenad och lämna mobilen hemma, insup varje detalj och njut av vinden som kittlar i nacken. Föreställ dig att det här är en exklusiv upplevelse du längtat efter länge. Kalla det mindfulness eller vad du vill, buddha och snåljåpar rekommenderar det oavsett.

Med tiden kommer du att få svart bälte i njutning och tillåta dig att bara vara ibland. Ju mer du övar upp den här förmågan, desto högre livsnöjdhet, och desto mindre blir behovet av att köpa saker för att försöka hitta lyckan.

För mig gäller det att hålla koll på att jag faktiskt bara har upplevelsen för min egen skull. Att jag inte gör det för att jag vill skapa ett framtida minne (ta en bild) eller berätta för andra. Om jag inte har lust att ösa stenar över fötterna om jag inte sen får skriva ett inlägg om det, ja då gör jag det av fel skäl.

Meningsfulla och intressanta diskussioner är för övrigt ett av de bästa sätten att njuta. Om du inte har några såna längre, fundera över om din påverkansgrupp är rätt för dig. Eller om du kanske helt enkelt skulle behöva öva lite med dina nära och kära på att inte bara kasta plattityder och praktikaliteter till varandra.

Att njuta av dina egna sinnen hör starkt ihop med att vara nöjd med det du har.

Bilden tog jag under en sju kilometer lång promenad, där vi stannade längs stranden, fikade och grävde ner fötterna i mjuka och solvarma stenar. ☺️

Läs mer om

Påverkansgrupp - hur de människor du träffar mest påverkar dig.

Var nöjd med det du har - Om negativ visualisering.