När börsen går ner

 
Hej Ann-Mari

Nu rasar börsen, så hur ska man tänka? Jag menar, kan man förlora allt eller ligger det minus tills det vänder upp? Bara röda siffror nu. Det sägs ju att man inte förlorar förrän man säljer men börjar tvivla på det.
 

Meddelandet ovanför är ett av flera liknande jag fått den senaste tiden och jag tänkte försöka sammanfatta mina tankar i ett blogginlägg för att fler ska kunna ta del av det. När det mesta går back och det finns en orsak till det (Corona-viruset i det här fallet) är det lätt att få panik och trycka på säljknappen. Men innan du eventuellt säljer, lova mig att du ställer dig själv ett par frågor och funderar en gång till först.

  1. Behöver du pengarna inom kort?
    Pengarna som du investerar på börsen ska vara pengar som du har råd att leva utan. Det innebär att du ska kunna leva som vanligt även om de investerade pengarna inte fanns. Annars tycker jag att du bör se över din ekonomi och vilken risk du har i dina investeringar.

    Det finns en teoretisk risk att förlora alla pengarna du satsat, men om du inte lånat pengar för att investera kan du aldrig bli skyldig något. Men det är extremt osannolikt att det skulle bli så om du har en god riskspridning. Betydligt värre saker skulle inträffa om hela det ekonomiska systemet kollapsar än att din depå går om intet.

  2. Är du verkligen en sån som säljer billigt och köper dyrt?

    De flesta är nämligen det. När det uppstår panik, siffrorna visar rött och det talas om börsfall är det svårt att inte dras med. Vi är flockdjur och är det något de flesta av oss avskyr så är det att förlora pengar.

    Den klassiska småspararen ser att börsen börjar gå nedåt. Tänker att den vänder snart upp igen. Istället fortsätter den nedåt. Mörka rubriker och röda siffror på kontot. Till slut klarar småspararen inte av att vänta längre utan säljer. Sen fortsätter det nedåt lite till.
    Småspararen: Tack och lov att jag hoppade av i tid!

    Men så, efter en tid vänder börsen uppåt igen. Den här gången går det oväntat fort. Plötsligt är börsen all time high igen och tidningsrubrikerna låter inte vänta på sig. Rally på börsen!
    Kalle gick från att leva på a-kassa till att bli miljonär efter börsklipp.

    Småspararen köper in sig på börsen igen.

 

investeringar är unikt

När vi vill bli bättre på något i livet är det bra att gå in för det. Träna. Öva. Vill du bli genomsnittligt bra i en idrott krävs ofta många timmars träning och ekonomiska insatser i form av sportutrustning mm. Investeringar funkar inte på samma sätt. Investeringar är faktiskt helt unikt på det sättet att det räcker med en ganska liten arbetsinsats och några enkla regler som du håller dig till. Sen behöver du inte göra så mycket mer än att hålla dig till reglerna för att bli en bättre investerare än de flesta.

I mina kurser har jag berättat om Peter Lynch. Han var fondförvaltare på Magellan-fonden åt Fidelity i USA mellan 1977 och 1990. Under hans ledning gjorde fonden en årlig avkastning på 29 % (!!!). Det är helt vansinnigt bra!

Men trots den fantastiska utvecklingen förlorade de flesta småspararna pengar. Anledningen?

Fonden var väldigt volatil. Den gick kraftigt upp, och kraftigt ned. Och snabba svängningar däremellan. Småspararna köpte när fonden gick bra och sålde när den gick dåligt. Känns mönstret igen? Köpa dyrt och sälja billigt…

Det sägs att Fidelity följde upp de sparare som lyckats gå med vinst och de som lyckats bäst var de som dött eller glömt sina lösenord.

Det vi vet

I grafen nedan ser du utvecklingen på Stockholmsbörsen från januari 2006 till februari 2020. Ingen vet hur den utveckligen ser ut framåt. Det enda vi med säkerhet kan veta är att när vi tittar i backspegeln så har börsen över tid gett en avkastning på mer än 7% per år. Vissa enskilda år har den landat på -30% och andra år +30%.

Skärmavbild 2020-02-28 kl. 10.21.34.png

Men jag tycker att det är värt att påminna sig om att värdet på börsen inte enbart handlar om vinster eller olika VD:s förmåga att driva framgångsrika företag. Det handlar också om psykologi och det är inte alltid rationellt. Vad tror marknaden om framtiden?

Om vi är med på att börsen handlar mer om psykologi än logik kan det vara lättare att förstå att det ibland blir turbulent. Ingen människa går ju runt och är glad hela tiden heller.

Det vi kan gissa

Coronaviruset visar inga tecken på att minska i spridningen över världen, men huruvida det kommer orsaka en långvarig eller kortvarig nedgång på börsen kan man bara spekulera i. Blir nedgången långvarig? Det är inte så långt kvar till rapportperioden drar igång och den kan ge en första fingervisning på vad vi kan vänta oss framöver.

De kan få de jobbigt i händelse av långvarig kris

Det här är en spekulation från min sida men flyg- och resebranschen skulle kunna få det kämpigt framöver. Samma för restaurang (undantag för hemkörning kanske?), evenemang och hotellbranschen. Många kanske lägger om sina semesterplaner för att minska risken för att bli smittade. Verkstadsindustrin har redan flaggat för att det kommer bli kämpigt om tex reservdelar och andra viktiga komponenter inte kommer fram från fabriker som för tillfället tvingats stänga ned sin verksamhet pga virusutbrottet.

De kan bli vinnarna

Men allt kommer naturligtvis inte gå dåligt även om börsklimatet är surt överlag. Även i kristider finns det vinnare. Guld brukar betraktas som en säker investering och det speglas i ett kraftigt stigande guldpris. Olika räntepapper och amerikanska dollar brukar också gå bra när det är skakigt på aktiemarknaden.

En annan sektor som kan gynnas av människors isolering är spelindustrin och diverse streamingtjänster.

Vilka branscher tror du kommer gynnas eller missgynnas av en långvarig kris?

Den bästa strategin?

  • Det finns övertygande mycket forskning som säger att det är väldigt svårt att prestera bättre än att globala indexfonder över lång tid. Om du gör det så slipper du huvudbry kring vilka branscher eller instrument som kommer att gå bra i framtiden.

  • Vi vet inte om börsen står högt eller lågt förrän i efterhand. Det bästa rådet är därför att investera regelbundet varje månad. Att köpa regelbundet betyder att du kommer att köpa både dyrt och billigt men slippa fundera kring din timing.

    När vi ändå är inne på ämnet så kan jag rekommendera denna sköna bloggpost:
    Inte ens gud kan placera pengarna bättre än den regelbundne investeraren.
    Tänk dig att du skulle veta när börsen står som högst och lägst. Så istället för att investera regelbundet så sparar du ditt kapital för att skjuta in allt på botten och säljer sen på toppen. Skulle du då slå den som köpt lite hela tiden?

    Svaret är att du med stor sannolikhet inte skulle slå den regelbundne investeraren. För att få bra avkastning genom ränta-på-ränta är det superviktigt att pengarna är investerade under lång tid och att de får jobba åt dig snarare än att du har perfekt timing.

  • Till sist, glöm inte bort att en bred nedgång på hela aktiemarknaden kan vara ett utmärkt tillfälle att köpa på sig mer av sina favoritinnehav, om du likt mig investerar långsiktigt.

Fler lästips!

Hoppas denna bloggpost gett lite lugn i en tid av turbulens.
Ställ gärna frågor om det är annat du funderar på 🌷

Allt gott!

Ann-Mari