jämförelsepris

Den här fredagen vill jag slå ett slag för jämförelsepris (eller jämförspris)!

Du vet, den lilla gula prislappen bredvid varans pris i detaljhandeln. Sedan 1991 ska jämförelsepriset alltid finnas angivet på livsmedel som säljs i Sverige. Det blir också vanligare på andra sorters varor som energi och och tex bostadsrätter. Däremot har jag nog aldrig sett det utomlands 🤔 Har du?

Jag vet också att många aldrig kollar på det gula priset. Kanske för att det är svårt eller för att de aldrig fått någon bra förklaring till hur smart det är.

Så här funkar det:
Jämförelsepris räknar ut vad något kostar per enhet. Det finns där för att det ska vara enkelt att jämföra snarlika produkter med varandra.


Exempel;

Du ska köpa läsk och har 3 olika produkter att välja mellan. En stor, en mellanstor och en liten flaska. Vilken produkt ska du köpa om du vill ha mest läsk för pengarna?

Jämförelsepriset ger dig svaret direkt då det visar vad de tre läskflaskorna skulle kosta om du hade kunnat köpa en liter av dem var.


  • Flytande saker har ofta ett jämförelsepris per liter.

  • Frukt, grönsaker, spannmål eller kött och fisk har istället ett jämförelsepris per kilo.

  • En del varor har istället jämförelsepris per styck. För tex tvättmedel kan det stå pris per tvätt och för en blöjförpackning står det pris per blöja.

 

Handla efter behov

För den som vill vara ekonomisk är det alltid bra att kolla av jämförelsepriset men handla efter behov. Att köpa en stor förpackning bara för att den har billigare jämförelsepris blir varken ekonomiskt eller miljövänligt om du egentligen bara behövde litegrann och sen behöver slänga det som blir över.

 

Billigast är inte alltid bäst

Om det skiljer mycket i jämförelsepris brukar jag undersöka närmare varför.

Kanske den ena varan är importerad medan den andra är svensk? Då väljer jag 9 av 10 gånger ändå det svenska alternativet, beroende på vad det är för vara och hur stor prisskillnaden är.

Ett exempel på det är halloumi som brukar vara superbilligt. Men jag kan inte stötta ett land som Cypern när det gäller antibiotikahantering. Att ge djur antibiotika i preventivt syfte kan aldrig vara rätt. Så då köper jag istället “halloumi” mer sällan och ser till att den är svensk när jag gör det. “Svensk halloumi” går under namnen eldost eller grillost och kostar betydligt mer per kilo. Men det är ett lätt val. Även om det kostar mer ekonomiskt. Se dock upp för billig grillost! Den kommer ofta från Bulgarien som använder näst mest antibiotika i Europa (efter Cypern).

 

Se upp för smyghöjningar

Är det bara jag som tycker att det har blivit vanligare att priset på många varor höjs lite i smyg? Det här går dig lätt förbi om du inte kollar på jämförelsepriserna. Plötsligt ändras utseendet på en förpackning, den kostar lika mycket som tidigare men har blivit lite, lite mindre än vad den var tidigare. Då får du plötsligt mindre av varan till samma pris.

 

spelar det någon roll?

Härom veckan var jag inne i minst fyra olika matvarubutiker och gjorde en liten enkel koll på isbergssallad. I tre av fyra butiker kostade isbergssalladen mellan 36-39 kr/kg. I den fjärde butiken kostade den 39 kr. Styck. Det gav ett jämförelsepris på 100 kr/kg. Förvillande lika siffror, identiska varor men 2.5 gånger så dyrt.

Så ja. Det spelar roll.

Det finns mycket att tjäna på genom att ha koll på jämförelsepriset. Efter ett tag har du fått så pass bra koll att du vet vad som är rimligt att en viss typ av vara borde kosta.

Rätt ofta ser jag vissa priser basuneras ut som om de vore värsta supererbjudandena men som jag vet är marginellt (eller inte alls) billigare än ordinarie pris.

 
Bara för att något ser ut att vara bra pris behöver det inte vara det…

Bara för att något ser ut att vara bra pris behöver det inte vara det…