Kolla kvittot!

Efter inlägget om jämförelsepris kommer här ett annat tips när gällande vardagsekonomin:

Stäm av kvittot efter att du handlat.
Kolla alltid så att eventuella rabatter dragits av och att du har betalat för varorna du köpt.

Min empiriska handling säger nämligen att slutsumman förvånansvärt ofta inte stämmer.

Jag minns att jag tyckte att det var pinsamt när mamma ringde/gick tillbaka till butiken och klagade över någon rabatt som inte dragits. Bestämde mig för att så skulle jag minsann aldrig bli. Vem bryr sig? Det rör sig väl bara om några kronor hit eller dit.

Det fanns också en kort tid när jag höll mitt löfte till mig själv. Men nu vet jag bättre. För det visar sig nämligen att det inte alls handlar om några enstaka kronor. Sen jag började granska mina kvittona ser jag att det ofta kan skilja 30-40 kronor mellan vad jag betalat och vad jag borde betalat. Förklaringen från den som sitter i kassan är att det ofta är någon kampanj som inte verkar finnas inlagd i kassasystemet. Hmm…

En gång köpte jag bakpotatis men fick det inslaget som sötpotatis i kassan. Tyckte summan blev dyr och mycket riktigt. Jag hade betalat 150 kronor för mycket!

Jag har faktiskt noll lust att sponsra mathandlarna med varken två eller hundrafemtio kronor extra när jag handlar. Särskilt när det gäller saker som mat som jag handlar ett par gånger i veckan.

Tyvärr känns det mer som regel än undantag. Summerar jag ihop allt så blir det rätt mycket kosing på ett år som istället kunnat användas till betydligt roligare saker.

Men jag vill också hylla de som jobbar i butikerna. De är vana, proffsiga och ytterst hjälpsamma att rätta till när det blivit fel 🌸

Så vad är lösningen?

Att det blir fel ofta och ibland rätt så mycket känns extremt omodernt i dessa digitala tider om du frågar mig. Jag tycker att butikerna borde ha ett simpelt felanmälningssystem på sina hemsidor. Där ska det enkelt gå att anmäla vilken vara det gäller och få skillnaden utbetald retroaktivt till kontot. Både den som anmäler felet OCH alla andra som också betalat för mycket.

För det handlar ju inte bara om mig. Alla andra får också betala för mycket om en vara har fel pris i systemet. Ända tills någon vågar påpeka det. Det är också därför jag ALLTID går tillbaka och påpekar felet oavsett summa.

Men nu är jag nyfiken. Hur gör du?
Brukar du granska kvittot?

Och om du upptäcker att något inte stämmer, brukar du säga till då?

tempImageoJ5WbD.gif