#Gilla friluftslivet

Friluftsåret rullar vidare med lite mer höst och vardag. Därmed inte sagt att friluftslivet går i stiltje. Tvärtom. När vardagslunken tar fart så vill Luften är fri visa på alla fördelar och goda värden friluftslivet bär med sig - särskilt för barnen ❤️

Målet är visserligen att alla ska ta del av friluftslivet 2021, men framförallt barn och personer med utländsk bakgrund. Det finns många i båda grupperna som tyvärr inte kommer ut alls.

Sverige har fantastiska möjligheter för alla att ta del av vacker natur och friluftsliv. Dels för att vi har allemansrätten och dels alla fantastiska friluftsaktörer som på olika sätt skapar bättre möjligheter för ett aktivt liv utomhus. 

Skolan spelar en jätteviktig roll för morgondagens friluftskämpar. Friluftsvanor går nämligen i arv och genom skolan får alla barn förutsättningar att ta del av det arvet. 

Genom kunskap och erfarenhet av natur blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden. Under september och oktober riktas därför extra uppmärksamhet mot skolan och utomhusundervisning. 

Många aktörer är med och bidrar, under luftenarfri.nu/skolan och på temasidan Lära ute finns mer information.

gillanaturen.se samlas inspiration till undervisning om och i naturen. Där finns aktiviteter och övningar som kan genomföras i vardagsnära natur och som inte kräver någon avancerad utrustning. Under september och oktober 2021 pågår också Gilla naturens fototävling där mellanstadieklasser kan vara med och tävla med sina bästa tips för att #måbrainaturen, #lärainaturen eller #hjälpanaturen
Gilla naturen 2021 arrangeras av Naturskyddsföreningen i samarbete med Centrum för naturvägledning (CNV) vid SLU.

Grodspaning på skogsutflykt

Grodspaning på skogsutflykt

 

Ungdomar och det viktiga Friluftslivet

Nyligen läste jag en fantastisk text av en gymnastiklärare. Texten beskrev arbetet inför en fjälltur med 80 högstadieelever.  

Eleverna har fått träna på att sätta upp tält, laga mat på stormkök och lära sig hur ryggsäcken ska packas. Personalen delar upp maten i portionspåsar, beställer bussar och fjällmat (inkl. specialkost). De skriver riskanalyser, går igenom första förband, snabbtester för Corona, fixar tält för ev evakuering. Skriver ut kontaktlistor till föräldrar, hämtar vedsäckar, presenningar, vattendunkar, märker upp alla tält, gör avprickningslistor och utskick till vårdnadshavare med packlista. De skriver ut kartor och har genomgång med elever om vägval, höjdkurvor osv.

Trots att arbetsinsatsen är betydande så görs den. År efter år. En stor eloge till er! 🥳

Den här sortens utmanande utflykter ger eleverna erfarenheter som sträcker sig långt bortom alla läroplaner. Kanske blir de minnen för livet. 

Det finns också forskning som visar att ungdomars självuppfattning blir bättre tack vare friluftsliv. 

I en studie* från 2001 visade ett forskarteam att friluftsliv ökar social acceptans och leder till ett bättre beteende/uppförande bland ungdomarna. Men inte nog med det. En uppföljning fyra månader senare visade att ungdomarna fortfarande hade ett bättre beteende/uppförande. Effekten höll i sig över tid. 

Studien visade att ungdomarna blev jämbördiga inför situationerna i naturen oavsett skola, etnicitet, socioekonomisk tillhörighet eller sociala grupper i grannmiljön. 

Friluftsliv skiljer sig ifrån andra sorters sport och vardagsaktiviteter. Deltagarna utmanas fysiskt, psykiskt och emotionellt. Det blir en flykt från vardagen och samtidigt gruppinteraktioner i nya strukturer än ungdomarna är vana vid. Det krävs samarbete och ledarskap. Ungdomarna får utöver det positiva vuxenkontakter och den gemensamma glädjen av att ha klarat av en prestation tillsammans.

Den här studien och flera andra kommer jag att prata mer om under en föreläsning med tema Friluftsliv för psykisk hälsa. Den kommer sändas digitalt under vecka 40 då Region Jämtland Härjedalen kör en hel fokusvecka kring psykisk hälsa och suicidprevention. 

*Studie av Garst, Scheider och Baker’s (2001) 

IMG_9168.jpg
 

Några septembertips!

Hela Sverige plockar skräp 18 september

Den 18 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen 2021. Då samlar vi skräp i hela Sverige, från norr till söder, gammal såväl som ung. Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet och tar saken i egna händer – bokstavligen! Du bestämmer var du plockar. Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – tyvärr finns det skräp överallt. Men tillsammans kan vi förhindra skräpet från att skada djur och natur. Anmäl dig (från och med 25 augusti) så ses vi den 18 september! Läs mer på hsr.se/18september

Ta hand om varandra och naturen

Naturvårdsverket har tagit fram korta, informativa tips på vad man får och bör göra i naturen beroende på vad du vill göra när du är där. Tips kring allemansrätten, vad man bör tänka på när man gör upp eld och mycket mycket mer hittar du här. Gå in och läs mer på naturvardsverket.se

Vandringens dag 11 september 

Vandringens dag lanserades av Svenska Turistföreningen för 3 år sedan. Syftet är att inspirera och dela kunskap för att fler ska våga ge sig ut och vandra. Det blev snabbt många organisationer som hakade på Vandringens dag, som alltid äger rum andra lördagen i september. I år, under friluftslivets år hoppas vi så klart på rekordmånga deltagare. Läs mer om Vandringens dag. Fler aktörer kan vara med och arrangera en vandring denna dag. Läs mer om det här.

Så kör på med #gillafriluftslivet, ta hand om er och naturen runt omkring och glöm inte att luften är fri!

Ann-Mari