Påverkansgrupp

Din påverkansgrupp utgörs av de runt 20 personer du tillbringar mest tid med. Det spelar ingen roll vad du tycker om de personerna, du kommer att påverkas av dem.

Vi vill som regel tillhöra ett sammanhang. Det syns tydligt till exempel i klacken för ett fotbollslag eller de anställdas klädsel på ett företag. Om alla andra har en speciell halsduk i hejarklacken eller kostym på jobbet så är sannolikheten större att vi också gör samma val oberoende om det är någonting som är uttalat eller inte.

Om det är en grupp människor som mår bra, har roligt och känner en drivkraft, tror du att du själv skulle smittas av det och själv känna samma sak? Eller motsatt om du tillbringar tid i en grupp där människor är förändringsmotståndare och i allmänhet negativa till allting, skulle du påverkas av det?

Moran Cerf

Neurologen Moran Cerf vid Northwestern University (i Chicago) har studerat beslutsfattande i över 10 år. Han hävdar att vilka vi väljer att umgås med är det beslut som påverkar vår lycka (eller livsnöjdhet) mest. Viktigare än materiella ting, livsfilosofi eller egna upplevelser.

Det går genom forskningen att visa att vi antar ett beteende som liknar de människor vi umgås med. Men också att vi antar ett liknande tankemönster. Det vill säga, om du konverserar med någon som pratar fort kommer du också att anpassa ditt beteende och höja ditt samtalstempo. Om du omger dig med personer som är drivna, kreativa och framåtblickande blir du också i större utsträckning just det.

Två experiment

Det finns två enkla experiment du kan utföra själv.

Om du går ut på lunch med kollegorna, notera om ni går i takt. Efter 100 meter går vi nästan alltid i takt med de andra i gruppen. Om någon inte gör det hade du förmodligen kunnat gissa redan tidigare under förmiddagen vilken person som inte var i fas med resten idag.

Ett annat enkelt test kan du göra när det är dags att sova om du har en partner. Ligg nära och håll om din partner, börja sen andas lite snabbare än din partner och se om andningen anpassas. Det gör den nästan garanterat. Och på samma sätt kan du sen sänka ditt andningstempo och få din partner att följa efter utan att säga ett ord.

Det säger inte något om hur vi kopierar andra människors attityder och tankesätt men visar på ett enkelt sätt hur vi speglar olika beteenden.

FRIA VILJAN

Därför är det spännande att resonera kring den fria viljan. Namn på nyfödda barn, hur vi sitter, inredningstrender och allt möjligt påverkas av hur andra gör. Plötsligt finns det 3 Selma och 3 Elliot i samma förskoleklass trots att alla föräldrar trodde att de valde de mest unika namnen just nu.

Om vi accepterar tanken på att den fria viljan inte är total kan vi istället förändra förutsättningarna till det bättre för vilka vi påverkas av. Var i ett sammanhang med personer som besitter de egenskaper du vill ha.

Förväntan

Du påverkas också av vilken förväntan du tror att andra har på dig i olika sammanhang, och omvänt vilken förväntan du har på andra.

Om du ska delta i ett möte på jobbet, men vet att du inte förväntas vara påläst, mentalt närvarande eller ditt bästa jag. Då kommer du inte heller att vara det och mötet kommer att bli så meningslöst som du förväntade dig.

Om du å andra sidan ska ha ett möte med banken och känner att det enda rätta är att komma förberedd, påläst och med dina papper i ordning, då kommer ditt beteende återspegla den förväntan.

Ett sätt att utvecklas är att vara i sammanhang där förväntningarna på dig är höga. Ett sätt att slappna av är att vara i ett sammanhang där förväntningarna på dig är låga. Att gå emot förväntningen skaver, att slacka när du förväntas presentera och tvärt om blir inte bra för någon.

Välj vilka du påverkas av

Om du till exempel vet att någon i din närhet svarar “Herregud, det går inte!” varje gång du berättar om en ny utmaning du vill anta, se till att hitta en annan person att berätta för. En person som svarar “Det låter fantastiskt, kör på!”.

Till exempel om du vill lära dig mer om investeringar och börsen, se till att befinna dig i ett sammanhang där andra är intresserade och vill lära sig mer, istället för ett umgänge med människor som tycker att det verkar riskabelt och berättar om allt som skulle kunna gå fel.

Det betyder att du har ett ansvar mot dig själv att både i yrkeslivet och privatlivet omge dig med personer som gör dig till en bättre version av dig själv. Vill du träna på lunchen, se till att hitta personer som också vill det. Vill du starta ett eget bolag, se till att omge dig med personer som redan är företagare.

Uppgift

Fundera kring de människor du tillbringar mest tid med. Vilka beteenden, attityder och tankemönster finns i din påverkansgrupp. Ligger det i linje med åt vilket håll du vill utvecklas?

Diskutera med andra

Om du vill prata med andra personer kring påverkansgrupp, gå vidare till vår diskussionssida och släng dig in i samtalen.