Vad är börsen egentligen

Börsen är en plats där man kan köpa och sälja bland annat aktier, i ett auktionsförfarande.

Tänk dig att du vandrar runt på en marknad en sommardag. För att kunna köpa någonting behöver du hitta någon som vill sälja just den prylen du är ute efter, och till det pris du är beredd att köpa för. Konstigare än så är det egentligen inte med börsen.

Varje gång du köper en aktie måste du hitta någon som vill sälja en aktie till dig, och till det pris du är beredd att köpa för. Omvänt måste varje säljare hitta en köpare för att det ska bli en affär.

För att du ska slippa sätta upp lappar på närbutiken och gå på marknader finns börsen, ett it-system som gör att köpare och säljare kan hitta varandra smidigare.

Om du inte gjort det redan kan det vara en idé att läsa inlägget ‘Vad är en aktie’ innan du ger dig på den här förklaringen av börsen.

Varför börsen?

Förutom att göra det smidigare att handla aktier är börsen också en form av kvalitetsstämpel. De företag som är noterade (alltså där aktierna kan handlas på börsen) genomgår en omfattande granskning innan någon får handla med aktierna. Det finns hel del andra krav också som är till för att säkerställa att alla som köper och säljer aktierna har tillgång till samma information, att det ska finnas nog med köp och säljbara aktier och så vidare.

Börsen har också till uppgift att motverka olika typer av ekonomisk brottslighet.

Lägga en order

Om du vill köpa en aktie lägger du en köporder, det är som en lapp där du skrivit upp vilken aktie du vill köpa, hur många du vill köpa och vilket som är det högsta priset du är beredd att betala.

Säljare lägger istället en säljorder som innehåller samma information som köpordern förutom priset som är det lägsta pris säljaren kan tänka sig att sälja aktierna för.

ORDERDJUP

När man samlar ihop alla de här lapparna av köp- och säljordrar kallas det för orderdjup. Det är listor där man skrivit upp alla köp och säljordrar och sorterat dem efter priset.

Så här kan orderdjupet se ut för Investor, på Avanza.

Så här kan orderdjupet se ut för Investor, på Avanza.

Överst i listorna är de köpare och säljare som ligger närmast varandra. Till vänster högst upp syns att det totalt är 960 aktier till salu för 389.50 kronor styck just i det här ögonblicket.

I säljdelen ser vi att det finns 725 aktier till salu för 389.60 kronor styck. De 725 aktierna är summan av alla säljare som vill sälja på nivån 389.60. Du kan fortfarande lägga en köporder på bara en enda aktie.

När antingen någon köpare eller säljare justerat sitt pris så att de hamnar på samma nivå, sker en affär. Eftersom det är många som lägger ordrar samtidigt på samma nivå sker en prioritering av vems order som går igenom först, men det är överkurs.

Varje gång en affär blir av noteras priset där aktien bytte ägare och det blir då aktiens nya kurs. Hela tiden hoppar aktiekurserna lite upp eller ned på grund av var säljare och köpare enas.

(NÄT)Mäklare

Det vore ganska bökigt att själv behöva programmera och koppla upp sig direkt mot börsens it-system, därför använder vi oss av en mellanhand som får göra allt det där jobbet åt oss. Vi låter banken eller en nätmäklare (vanligtvis Avanza eller Nordnet) skicka våra köp och säljordrar till börsen.

Courtage

För att slippa bygga dina egna system betalar du istället en avgift vid varje köp och försäljning du låter mellanhanden sköta åt dig, den avgiften kallas för courtage. Om du har mindre än 50 000 kronor betalar du inget courtage alls hos Avanza och med en portfölj mindre än 80 000 kronor är det courtagefritt hos Nordnet. Om din aktieportfölj är värd mer än så betalar du en fast eller procentuell avgift vid varje affär.

Avgiften hos nätmäklarna är inget att oroa sig för om du inte köper och säljer väldigt ofta (men det ska du ändå undvika). Som exempel betalar du 2.5 kronor om du köper eller säljer aktier för 1000 kronor hos Avanza.

VIlka börser finns?

I Sverige finns det två börser, Stockholmsbörsen (eller Nasdaq OMX Nordic som den egentligen heter) och NGM (Nordic Growth Market).

En börs kan i sin tur vara indelad i olika listor, beroende på till exempel hur stora bolagen är.

Finns det andra sätt att köpa aktier

Ja absolut. Det finns andra sätt att köpa och sälja aktier, men det är inget du som nybörjare behöver bry dig om. First North är ett namn som dyker upp ibland, då kan det vara bra att veta att det inte formellt är en börs utan en slags lista för tillväxtbolag.

Viktigt att veta

Börsen är en andrahandsmarknad för aktier. När ett företag ger ut nya aktier kallas det för emission. Företaget skapar nya aktier, säljer dem och får in pengar. Alla aktier som sen handlas på en öppen börs bidrar inte till att företaget får mer pengar, de byter bara ägare.

Nästa inlägg i serien heter Vad är en fond.

Psst. Tyckte du att det här var en vettig förklaring. Om du vill veta mer kan du spana in vår investeringskurs för nybörjare.