Vad är en aktie

När du köper en aktie blir du delägare i ett företag.

Om du till exempel skulle köpa en aktie i H&M äger du en liten del av företaget H&M. Visserligen en pyttepytteliten del av företaget, men ändå på samma villkor som de största ägarna.

Bilden nedanför symboliserar ett företag delat i 100 delar, eller 100 aktier. Den som äger en aktie i det här företaget äger alltså 1 hundradel (eller 1 %) av företaget.

 
post_graphics_share.png
 

Ett av målen med företaget är att tjäna pengar åt sina ägare. Varje år ger företaget därför en del av vinsten tillbaka till ägarna (det kallas för utdelning, mer om det i ett annat inlägg).

För enkelhetens skull kan vi säga att det här företaget ger 100 000 kronor till sina ägare varje år (totalt). Det betyder att 1000 kronor (100 000 kronor / 100 aktier) delas ut till den som äger en aktie.

Om du äger två aktier får du 2000 kronor istället.

Aktiekurs

Vi kan säga att varje aktie kostar 10 000 kronor att köpa just nu. Eftersom det finns 100 aktier i företaget betyder det att hela företaget är värt 1 miljon kronor. (10 000 * 100).

Om företaget går bra och skapar större och större vinst varje år så kommer det reflekteras i priset per aktie. Nästa år kanske företaget delar ut 1100 kronor per aktie istället, och då bör aktiekursen också följa med uppåt så att varje aktie kostar mer.

Ett vanligt Nybörjarmisstag

Priset per aktie beror (bland annat) på hur många aktier det finns i företaget. Om företaget ovan hade varit delat i 200 delar (200 aktier) så hade varje aktie istället kostat 5 000 kronor ( 1 miljon delat i 200 delar). Det betyder inte att aktierna hade varit billigare på något sätt, bara att den som köpt en aktie fått en mindre del av företaget, och därför också en mindre del av vinsten.

Det är många som tror att de köper billiga aktier bara för att de betalar ett lågt pris per aktie, men om det finns en väldig massa aktier i bolaget kan de vara långt mycket dyrare att köpa en lika stor del av ett sånt företag som ett med en “dyrare” aktiekurs.

Sammanfattning

En aktie är en del av ett företag.

Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier (som vi bryr oss om nu). Du kan köpa en aktie för ett visst pris och sälja för ett högre pris längre fram om aktiekursen går upp. Och du kan få del av företagets vinst varje år genom utdelning till ägarna.

Nästa inlägg i serien heter Vad är börsen egentligen.

Psst. Om du tyckte att det här var ett vettigt inlägg på en bra nivå. Spana in vår kurs i investeringar.