Var nöjd med det du har

Vi har tidigare skrivit om vad lycka egentligen är för något. Tricket med långvarig lycka (eller livsnöjdhet) är att du istället för att jaga de tillfälliga kickarna ska fokusera på att lösa problemen som drar din livsnöjdhet neråt. De tillfälliga kickarna kostar dessutom oftast en hel del pengar.

Ett sätt att minska behovet av lyckokickar är att bli mer nöjd med det du redan har. Du kan öva dig själv i att känna lycka där du är just nu istället för att hela tiden sukta efter någonting mer som du tror skulle göra dig lyckligare.

Negativ visualisering

Hur blir man då plötsligt nöjd med bilen, huset, barnen och jobbet?

Svaret är negativ visualisering. I korthet går det ut på att du föreställer dig att något hemskt har inträffat och sen känner tacksamhet över att det faktiskt inte har skett.

För att ta ett banalt exempel kan vi säga att du är trött på bilen. Du har haft den i tre år och den känns inte längre lika rolig och inspirerande att köra som när du köpte den.

Ta då en stund och gå in i känslan av att du inte längre har någon bil. Du kanske föreställer dig att bilen exploderar och brinner upp som i en actionfilm. Sen fortsätter du i tanken att gå igenom hur du ägnar tid att prata med försäkringsbolaget ett antal gånger. Du ser hur du behöver gå igenom processen att leta ny bil och hur du under tiden behöver lösa transporter på andra sätt än med bil.

Kort sagt, en jobbig känsla infinner sig för att du inte längre har någon bil. Sen låter du tanken komma tillbaka till verkligheten och tänker på den bil du faktiskt har. Du kan vara tacksam att den finns och fungerar. Över att du inte behöver sitta i telefonköer och ta en massa beslut om inköp av en annan bil. Plötsligt kan du komma att uppskatta den bil du redan har och dämpa behovet av att vilja köpa en ny.

När du är mer nöjd blir bieffekten att du konsumerar mindre och därigenom får mer pengar kvar i slutet av månaden. Mer pengar i plånboken ger mer trygghet, möjligheter att investera och tar framför allt bort ekonomisk stress och oro.

Mindre stress och oro över ekonomin ökar i sin tur din livsnöjdhet.

Trött på jobbet?

Om du inte trivs på jobbet är det naturligtvis bäst att förändra situation. Du kan föra en konstruktiv dialog med kollegor och chefer för att försöka förändra till det bättre eller byta tjänst och så vidare.

Men du kan också, som ett komplement, använda dig av negativ visualisering.

Föreställ dig att företaget du jobbar för går i konkurs. Plötsligt står du utan inkomst från en månad till en annan. Har du en ekonomisk buffert för att klara dig ett tag eller blir det snabbt jobbigt? Har du odlat ditt kontaktnät så att du enkelt kan slänga ut några krokar för att få tag i ett nytt arbete eller behöver du börja jaga runt bland jobbannonser. Har du löpande uppdaterat din kunskap så att den fortfarande är aktuell om du söker nytt jobb?

Föreställ dig hur sparkontot tryter och du oroar dig över hur du ska kunna behålla huset, bilen och samtidigt ha råd att köpa mat till familjen. För de flesta en ganska jobbig situation...

Sen vänder du tanken och känner lättnaden när du tänker på det jobb du redan har. Om du vill byta jobb kan du göra det under kontrollerande former. Alternativt kan du jobba för att förbättra situationen där du redan är, utan all den oro det skulle innebära om företaget gick i konkurs.

Om det värsta händer

Det är ingen dans på rosor att uppfostra barn och det är inte alltid man uppskatter de stunder man har tillsammans. Ibland vill man bara att barnen ska gå och lägga sig så att man äntligen får skriva ett blogginlägg.

För att förbättra relationen till barnen så fungerar det även här att använda sig av negativ visualisering. Du kan föreställa dig det värsta, att ditt barn dör. Gå in i sorgen och möt den rakt på.

Försök att föreställa dig maktlösheten, hur du skulle anklaga dig själv och den enorma smärtan.

När du är nog djupt nere i sorgen vänder du kurs och tänker på de fantastiska barn du faktiskt har. Om du till exempel gör övningen en stund innan du träffar dem så kommer du förmodligen att klämma ihop dem med en rejäl kram samtidigt som du får en tår i ögat.

Genom att försöka omfamna hur förlusten skulle kännas kommer du att uppskatta barnen redan nu och därigenom förbättra din relation till dem. Istället för att skjuta upp den där tiden ni planerat tillsammans kommer du att vilja vara närvarande nu på direkten.

Hur skiljer det sig från oro?

Att oroa sig innebär att du lägger energi på att fundera över ett utfall du inte kan styra eller motbevisa direkt.

I negativ visualisering behöver du direkt efter din visualisering kunna landa i känslan av att det inte är som du just föreställt dig. Att tänka på att sambon kommer att drunkna under den helgseglingskurs som hen är på (utan mobiltäckning) kommer inte att öka din livsnöjdhet, det blir bara gnagande oro tvärt emot vad vi vill.

Om sambon däremot redan är hemma och sitter tryggt i fåtöljen i vardagsrummet kan du gott kosta på dig att gå in i känslan av att mista hen. Direkt när du är klar kan du rusa till vardagsrummet och stärka relationen med att slänga dig i famnen på sambon.

Foto: Inga Björk

Foto: Inga Björk